'Tudta-e, hogy a szlovák népzene 94 százaléka magyar?'

Kedd délután az anyanyelvhasználatért tüntetnek Komáromban – írta a bumm.sk szlovákiai magyar portál. A demonstrációt meghirdető egyik plakát előre kivágta a biztosítékot a hatóságoknál.

Kedden délután fél 5-től kerül sor a szabad anyanyelvhasználatért szervezett tüntetésre a komáromi Klapka téren. „A komáromi egyetemisták tüntetést szerveznek a szabad magyar anyanyelvhasználatért, hogy kifejezzék nemtetszésüket a jelenleg zajló folyamatok ellen, melynek látható célja a magyar nyelv háttérbe szorítása, elnyomása, és értéktelenné tétele. Ezt nem szabad hagyni!“ - hirdették meg a komáromi Selye János Egyetem hallgatói a múlt héten a demonstrációt. „Igenis törekednünk kell arra, hogy aki magyar, az az is maradjon!“ – hangsúlyozzák a felhívásban, amelyben a Klapka térre szólították tiltakozó megmozdulásra az embereket.

A tüntetést két komáromi egyetemista, Méri Tamás és Litomerický Krisztián szervezi magánszemélyként. Méri Tamás korábban úgy fogalmazott, több oka is van annak, hogy magánszemélyként kezdeményezték a demonstrációt. Egyrészt, nem szeretnék, ha a pártpolitika rátelepedne a rendezvényre, másrészt pedig azt is el akarják kerülni, hogy – tekintettel arra, hogy az oktatási tárca a Szlovák Nemzeti Párt felügyelete alatt áll – bármiféle támadás érje az egyetemet a tüntetés miatt. „Ez egy civil demonstráció, melyre minden jóérzésű embert várunk, aki egyetért céljainkkal. Ez nem egy szlovákellenes akció” – nyilatkozta a hallgató a bumm.sk szlovákiai magyar portálnak.

Félezer tüntető is kimehet

Czibula Ádám, a Hallgatói Önkormányzat elnöke közölte, noha korábban legfeljebb 200 résztvevőre számítottak, a visszajelzések alapján elképzelhető, hogy akár 500-an, vagy még többen is kilátogatnak ma délután a Klapka térre, hogy kiálljanak a szabad anyanyelvhasználatért. „Úgy néz ki, az emberek többsége egyetért a kezdeményezéssel és támogatják azt. A hallgatók között is jelentős számú támogatottságot élvez a rendezvény. Talán még a vártnál is nagyobb mértékben vesznek majd részt rajta” – vélte a HÖK elnöke.

Elmondta azt is, mivel a demonstrációt meghirdető plakát egyik provakatívnak szánt mondatát – Tudta-e, hogy a szlovák népzene 94 százaléka magyar? – több bírálat érte, a szervezők – jogosnak találva az aggodalmakat törölték. A demonstráción felszólal Czúth Csaba, az Anyanyelvünkért PT elnöke, Török Tamás egyetemi oktató, Tóth Tímea, a Diákhálózat elnöke és Czibula Ádám HÖK-elnök. A rendezvényen Zsapka Attila is fellép megzenésített versekkel.

Czibula Ádám kérdésünkre elmondta, a főszervezőkkel közösen úgy döntöttek, az eredeti tervekhez képest nem bővítik a felszólalók körét, így többek között Bósza János komáromi autonómiaharcos sem fog beszédet mondani ma délután. Megjegyezte, ennek fő oka az, hogy nem tudták volna garantálni, hogy minden esetleges jelentkező megkapja a kért időt, ezért utólag senkinek sem biztosították a felszólalás lehetőségét. Továbbá szerettük volna, ha megmarad a tüntetés civil jellege – tette hozzá.

Czibula közölte, a két főszervező tárgyalt a rendőrség illetékeseivel, így a rendezvény biztosítása várhatóan zökkenőmentes lesz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.