'Komplett magyar kormány megbeszélt áron eladó'

Orbán Viktor nem fasiszta, kormánya viszont Horthy Magyarországát tartja modellnek. Azt a tekintélyelvű rendszert, amelyben az ellenzéknek nincs semmi esélye, s amelyik a nemzeti frusztrációk mögé bújva próbál egy lejáratott elitet a hatalomban tartani – erről Paul Gradvohl, a Nancy Egyetem docense, Közép-Európával foglalkozó kutató beszélt a Le Monde-nak adott interjújában.

Gradvohl részletesen elemezte a január első napján életbe lépett új magyar alaptörvényt. Úgy látja, hogy az alaptörvény szerzői egyfajta erkölcsi rendet szeretnének helyreállítani, erre utal a családi értékek többszöri hangsúlyozása. Azzal, hogy csak a különböző neműek frigyét ismerik el házasságként, Gradvohl szerint egy nagyon magyarnak számító rögeszmét, a népességfogyást érintik. A nemzet alapjának a hagyományos családot tekintik, s azzal, hogy az anyaméhben fejlődő embriót már emberi lénynek tekintik, potenciálisan megnyitják az utat az abortusz tilalma előtt.

A francia kutató úgy véli: Orbán Viktor számára a magyar demokrácia az 1990. májusi első szabad választásokkal kezdődik. A szavazást megelőző bársonyos átmenet meg lett tagadva. Az új alkotmány is megkérdőjelezi a korábban elismert egyensúlyt – erre utal, hogy az ellenzéki szocialistákat a december végi törvény felelőssé teszi az 1989 előtt elkövetett bűnökért. Az alaptörvény ugyanakkor beszűkíti a hatalommal szembeni fékek és ellensúlyok „mozgásterét”, szűkül az Alkotmánybíróság jogköre, sérül a médián belüli sokszínűség, az új választási törvény egyértelműen a hatalmon lévőket favorizálja.

A francia kutató arra is felhívta a figyelmet, hogy az alaptörvény az Isten és a Szent Korona jegyében született, a nemzeti hitvallás pedig többször tesz utalást a kereszténységre. Azzal, hogy ezen értékeket magának követeli, Orbán Viktor történelmi folytonosságba helyezi, a kormány élén a dicsőséges múlt örököseként mutatja be magát – nyilatkozta Gradvohl a Le Monde-nak.

baloldali francia napilap interjúját több hozzászólás is követi. Az egyik, a Le Monde által külön kiemelt megjegyzés így hangzik: „Sürgős. Komplett, alig használt kormány kifogástalan állapotban, kevés kilométerrel eladó. Vezetője folyékonyan beszél magyarul. Tartozék: speciális tanácsadók és kiegészítőik. Alkotmányos szerviz után (hamis számlák mellékelve), export esetén csökkentett áfával. Készpénzes fizetés esetén olasz énekesnőt és Airbusban is használható pizzasütőt adunk. Ár megbeszélés szerint.” (Aki nem érti: a hozzászólás Nicolas Sarkozy francia elnökre vonatkozik.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.