Videofilmen az iskolai korrupció

Valóságos lavinát indított el Romániában egy bukaresti anyuka videója, amelyen a karácsonyi ajándékkal elégedetlen bukaresti tanítónő arcátlanul követel még több pénzt a szülőktől.

Az ország minden tájáról özönlenek a felháborodott szülők panaszai. A média nyomására a tanítót kirúgták az állásából, a miniszterelnök pedig vizsgálatot rendelt el, és jelentést kért az iskolai korrupcióról. Az illetékes bukaresti tanfelügyelőség azonban az „osztálypénz” gyűjtése mellett bárminemű videofelvevő készülék használatát is megtiltotta.

A botrányt kavaró videó karácsony előtt készült egy szülői értekezleten. Azon Dana Blandu tanítónő alpári hangnemben leteremti a szülőket, amiért fejenként mindössze ötven lejt (3300 forintot) voltak képesek összegyűjteni ajándékra. „Szegények vagytok, vagy pofátlanok?” – vonta kérdőre a szülőket. Birkáknak és tökfejeknek nevezte őket, majd elmagyarázta, hogy az ajándékozás „román, balkáni gyakorlat”, egy elit iskola pedig csak annyiban más, hogy ott többet kell adni. (Az ügy pikantériáját fokozza, hogy a hölgy nevének jelentése: szelíd, kedves.)

„Akkor is több gyűlt össze a szülőktől, amikor cigányokat tanítottam” – ecsetelte, hogy semmiképpen sem érheti be kávéval és csokoládéval karácsonyra. Az iskolai „ajándékozás” régi gyakorlat, mégis ez az első alkalom, hogy valaki szembemegy a rendszerrel. Ez lehet az oka, hogy az illetékesek napokig nem tudták, hová tegyék a dolgot. Végül a dagadó botrány miatt az iskola igazgatója lemondott, és többnapi tétovázás után összeült az iskola igazgatótanácsa is.

Dana Blandu munkaszerződését felbontották, és ügyészségi feljelentést tettek. Egy héttel a botrány kirobbanása után a kormányfő is megszólalt az ügyben. Victor Ponta szigorú vizsgálatra utasította az oktatási minisztert, és kérte, hogy világos szabályozással vegye elejét a további visszaéléseknek. Évek óta törvény tiltja, hogy a szülőktől bármilyen címen „ajándékot” kérjenek. Ennek ellenére sok iskolában a szülők vásárolnak bútort, sőt előfordul, hogy az épület javítását is nekik kell finanszírozniuk. Ám ennél extrémebb példa is akad.

Egy bukaresti elemi iskolában azért gyűjtöttek a tanítónak, mert kilátásba helyezte, hogy kéri az áthelyezését. A szülők katasztrofálisnak találták volna a tanítóváltást a negyedik osztály befejezése előtt, inkább megszavazták a tanítónak a „bérkiegészítést”. A témával foglalkozó kommentárok szerint a kormányfő által bejelentett ellenőrzés könnyen boszorkányüldözésbe torkollhat. Az iskolai korrupció rendkívül bonyolult viszonyrendszer „terméke”, sokszor a szülők a kezdeményezők.

Szinte minden tanintézmény körül van egy „kemény mag” olyan szülőkből, akik gyakorlatilag a gyermekükkel együtt járnak iskolába, tudják, hogy mi „illik”, milyen ajándékot kell adni nőnapra vagy karácsonyra. Aki nem áll be a sorba, az a legjobb esetben különc, amúgy nevetlen, zsugori, nem törődik a gyermeke jövőjével. A „különcködők” gyermeke nemcsak gyengébb osztályzatot kockáztat, sokkal rosszabb, ha a közösség kirekeszti. Valóságos rémtörténetek keringenek arról is, hogyan statuálnak példát a tanárok a gyengén adakozókkal. Iarina Damian színésznő ismertetett a blogján egy esetet, amely a fodrászának a nyolcéves kisfiával történt meg.

Karácsony előtt az iskolában kisebb ünnepséget rendeztek, amikor a diákok ajándékot adtak a tanítónak, aki pedig a szülők által készített édességcsomagot osztott a gyerekeknek. Előbb a tanító bontotta fel a saját csomagjait, majd a gyermekek közül kihívta a katedrához azokat, akik állítása szerint szép üdvözletet is mellékeltek az ajándékhoz. „Ők két édességcsomagot kapnak, mert tudnak viselkedni” – mondta. A fodrász kisfia sírva ment haza: nem értette, hogy miért nem hívták ki őt is, hiszen előző nap a saját kezével írta meg az üdvözletet a tanító néninek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.