„Ez egy nevetséges elnök”

Egyre kínosabbá válik a francia elnöki hivatalt övező „szappanopera”. Immár két éve tart Francois Hollande viszonya Julie Gayet színésznővel – közölte pénteken a Closer című bulvármagazin, amelyet előző nap Gayet feljelentett.

Továbbra sem tisztázott, hogy ki ül majd first ladyként Hollande oldalán, amikor februárban az Obama házaspárnál vacsorázik. A legújabb leleplezés szerint a francia államfő és a nála tizennyolc évvel fiatalabb, kétgyermekes színésznő románca a 2012-es elnökválasztási kampány idején kezdődött. A Closer, amely további fotókat közölt a párról, ezúttal megírta, hogy Hollande egy második lakást is használt a titkos randevúkhoz, és dél-franciaországi hétvégéket töltött együtt a szeretőjével.

Sőt még azt is elintézte, hogy ne kelljen Görögországban nyaralnia az élettársával, Valérie Trierweiler újságírónővel, helyette Gayet társaságában utazott a vidéki választókörzetébe. Mindinkább megtépázza a francia elnöki poszt tekintélyét a botrány. Trierweilert napok óta kórházban pihentetik, most már „meghatározatlan időre”. Az amúgy is népszerűtlen köztársasági elnököt bírálták, amiért nem látogatja meg, de Trierweiler állítólag felhívta egy újságíró-kollégáját, és azt mondta: az orvosok kérték Hollande-ot, hogy maradjon távol.

A politikus – mint egy munkatársa kiszivárogtatta – nem szomorkodott a látogatási tilalom miatt, ám csütörtök este mégis bement a kórházba. Meddig tart a politikusok magánélete? – kérdezik az ügy kapcsán Franciaországban. „Egy bírónak azt kell eldöntenie, hogy a közzétett információnak hatása van-e az elnöki funkció ellátására. Joguk van-e a franciáknak megtudni az információt?” – idézte Delphine Meillet párizsi ügyvédnőt a LeMonde című napilap azután, hogy kiderült: Gayet beperli a Closer magazint.

A legismertebb precedens, hogy a Paris Match magazin annak idején a közvélemény elé tárta Francois Mitterrand házasságon kívül született lánya, Mazarine történetét. Az ügyvéd abban már kételkedik, hogy most is ugyanilyen bátor lett volna a Paris Match, amelynek a mai napig alkalmazásában áll Valérie Trierweiler. Képmutatással vádolják az őket kritizálókat a Closernél, amellyel szolidaritást vállalt a Voici című bulvármagazin is. „Mi is publikáltuk volna a fotókat” – jelentette ki Marion Alombert főszerkesztő.

Össztüzet zúdítottak viszont a bulvárlapokra a baloldali politikusok. Frédéric Cuvillier közlekedési miniszter úgy fogalmazott: „Nem vagyok biztos benne, hogy egyáltalán újságírásról beszélhetünk.” Bruno Le Roux, a nemzetgyűlés szocialista frakciójának vezetője úgy véli, hogy „teljes mértékben magánügyről van szó, a politikát nem a hulladéksajtóban csinálják”.

Ki számít ezek után first ladynek? Ez a kérdés is élénken foglalkoztatja a francia közvéleményt, Francois Hollande azonban nem adott egyértelmű választ az őt faggató újságíróknak. E heti sajtótájékoztatóján annyit ígért, hogy február 11-i washingtoni látogatásáig tisztázza a dolgot. Hollande sosem házasodott meg (élettársa volt Ségolene Royal is, akitől négy gyermeke született), de diplomáciai szempontból sokatmondó lesz, hogy ki ül majd az oldalán, amikor a Fehér Házban Barack és Michelle Obamával vacsorázik.

Ha sokáig húzódik a botrány, ez a szocialista Francois Hollande politikai jövőjét is befolyásolhatja. Ellenfele, a 2012-es elnökválasztásból vesztesen kikerülő Nicolas Sarkozy kárörömmel figyeli az eseményeket. A Le Canard Enchainé című szatirikus hetilap szerint Sarkozy így kommentálta az ügyet: „Nevetségesen fest a fotón, amelyen kilép a szeretője házából. Ez egy nevetséges elnök.”

Julie Gayet
FOTÓ: REUTERS JEAN PAUL PELISSIER
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.