Szilveszter az Antarktiszon

Nem mindennapi élményben lehet részük egy ausztrál– ázsiai Antartisz-expedíció tagjainak: a karácsony után minden jel szerint az új évet is a kelet-antarktiszi jégtáblák közé rekedt orosz hajón köszöntik. Az Akagyemik Sokalszkij 74 utasa a sikertelen mentési akciók és az egy heti veszteglés ellenére kifejezetten jó hangulatban várja a fejleményeket.

„Imádom, hogy a jég nyert, és nem mi. Ez arra emlékeztet, hogy mégiscsak emberek vagyunk, és nem irányíthatunk mindent. Itt a természet a bajnok!” – nyilatkozott Tracy Rogers ökológus a BBC fedélzeten tartózkodó riporterének. Az orosz hajó december 25-én reggel esett a jég fogságába. Éjjel heves széllökések kezdődtek, hóvihar kerekedett, nem sokkal később pedig áthatolhatatlan jégtáblák bástyázták körül a hajót, amely azóta is Tasmania fővárosától, Hobarttól 3000 kilométerre vesztegel.

A mentést az ausztrál tengeri mentőszolgálat koordinálja, amely a közelben tartózkodó jégtörő hajók közül többet is a helyszínre vezényelt. Ám a hóviharok és a vastag jég miatt múlt pénteken sem a kínai Hósárkány, sem – három nappal később – az ausztrál Aurora Australis nem tudta 15 kilométernél jobban megközelíteni a hajót. Az Ausztrál Tengerészeti Biztonsági Hatóság hétfőn kiadott közleménye arról biztosította a közvéleményt, hogy folyamatosan figyelik az időjárást, és az Akagyemik Sokalszkijjal is tartják a kapcsolatot, hátha jobbra fordul az idő, és végrehajthatják a mentést. A tervek közt szerepel, hogy légi úton menekítik ki a fedélzeten tartózkodókat, de a folyamatos hóviharok miatt egyelőre ezt sem merik megkísérelni. A hajón lévő ausztrál és újzélandi kutatók – akikkel önkéntesek és turisták is együtt utaznak – munkáját ez nem befolyásolja. Mint lapunknak Nagy Balázs, az ELTE Földrajztudományi Központjának és az első önálló magyar Antarktisz-expedíciónak a vezetője elmondta, „olyan az antarktiszi nyár a kontinens peremén, mint nálunk egy átlagos tél”.

Bár az a cél, hogy minél előbb kiszabadítsák a jég fogságából az orosz hajó utasait, a magyar szakember szerint nem áll fenn közvetlen vészhelyzet. A nyári tengeri jég nem teljesen veszélytelen – a hajótestet megrongálhatja a jégnyomás –, jelenleg azonban nincs szó olyan mértékű fagyásról, amely igazán fenyegetne egy ilyen stabilan megépített orosz hajót. –Olyan hajóval mentek, amelyet felkészítettek a sarkvidéki körülményekre. A mai távközléssel mindent lehet tudni az utasokról, nincsenek elszigetelt helyzetben. Ha gyors orvosi segítség kell, még az is megoldható, hiszen a hajón orvos is van –mondta Nagy, aki maga is került már hasonló helyzetbe az Antarktiszon. – Volt, hogy mi is hetekig vártunk arra, hogy jöjjön a repülőgép, és elszállítson minket a szezon végén, de nem tudott leszállni, mert állandó köd volt – idézte fel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.