Túlélte a kormány a szavazást

Nem szavazta meg az ukrán parlament a kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítványt. Tegnap délelőtt az elfogadáshoz szükséges 226 helyett csak 186 voksot kapott az ellenzéki frakciók javaslata, amely az Európai Unióval tervezett társulás felfüggesztése nyomán „a nemzeti érdekek elárulása” miatt menesztette volna a kabinetet. A tüntetők által körülvett épületben tartott tanácskozáson részt vett a miniszterek többsége, igaz, csak az után, hogy a képviselők követelésére odarendelték őket. A belügyi tárca vezetője, Vitalij Zaharcsenko azonban távol maradt, a hivatalos indoklás szerint azért, mert a hivatalában kellett maradnia, hogy „biztosítsa a rendet Kijevben”.

Mikola Azarov kormányfő a parlament előtt kért bocsánatot a Függetlenség terén, a Majdanon tartott békés tüntetés elleni rendőri erőszakért. De megjegyezte, hogy a zavargásokban a rendfenntartó erők több mint 160 tagja is megsebesült. Azt is kijelentette, hogy „kíméletlen következtetéseket” fog levonni a történtekből, és „határozott személycserék” lesznek a kabinetben.

Az azonban még mindig kérdéses, hogy néhány leváltás elegendő lesz-e, és – bár az első menetet túlélte – meddig tud talpon maradni a kormány. Ha tovább nő a feszültség, ha folytatódnak a tömegtüntetések Kijevben, akkor Viktor Janukovics elnök időnyerés céljából akár fel is áldozhatja – vélik elemzők. A Vedomosztyi mértékadó moszkvai napilap az ukrán államfő környezetéből ugyanakkor úgy értesült, hogy, mivel sem az ellenzéknek, sem a hatalom képviselőinek nincs egyértelmű cselekvési terve, egyelőre megjósolni sem lehet, ki válthatná Azarovot a miniszterelnöki poszton. Más értékelések szerint viszont a kabinet lemondatása politikai öngyilkosság lenne, mivel Janukovicsnak nem szabad gyengeséget mutatnia, ha meg akarja őrizni hivatalát.

Az ellenzék mindenesetre most az elnöknél akarja elérni a kormány menesztését. A helyzet kulcsa az államfőnél van – hangoztatta Arszenyij Jacenyuk, a Batykivscsina (Haza) párt politikai tanácsának elnöke. Előre hozott parlamenti és elnökválasztást követelnek, mert a teljes hatalomváltás nélkül nem lehet megoldani a válságot – mondta, és az elnöki hivatalhoz hívta az ismét a Függetlenség terén gyülekező tüntetőket, akik blokád alá is vették az épületet, és tegnap továbbra is vesztegzár alatt tartottak több más állami hivatalt, így a kormányszékházat is.

Maga az államfő, aki időközben hivatalos látogatásra Kínába érkezett, tévéinterjújában azt mondta, hogy az uniós társulással kapcsolatos kormányzati lépések a nemzeti érdekeket szolgálják, jobb feltételeket akarnak elérni Ukrajna számára. Azarov a parlamentben újra megemlítette, hogy a tárgyalások felfüggesztésére azért volt szükség, mert visszaesett az áruforgalom Oroszországgal, ez pedig több ukrán gépipari vállalat leállásával, a munkanélküliség növekedésével fenyegetett. Vagyim Karaszjov ukrán politikus szerint viszont ez az érv csak részben helytálló. – Az árucsere nemcsak az eurointegrációs törekvések által kiváltott moszkvai ellenlépések miatt csökken, hanem azért is, mert az orosz gazdaság gondjai következtében kisebb a kereslet az ukrán termékekre – mondta a Népszabadságnak.

A miniszterelnök mindenesetre azt hangoztatta, hogy az egyeztetések folytatódnak az EU-val, egyebek között a társulás által okozott gazdasági károk kompenzálásáról. Ugyanakkor misztikusnak nevezte a több tízmilliárd eurós ukrán igényekről szóló értesüléseket. Mint kifejtette, a korábban emlegetett 160 milliárd euró körüli összeg az ukrán gazdaság korszerűsítésének az ára, amihez reményeik szerint elsősorban befektetések segítségével juthatnak hozzá. Külföldi diplomaták előtt a miniszterelnök azt mondta, hogy hamarosan küldöttség utazik Brüsszelbe a társulási szerződés elemzésére. Az UNIAN hírügynökség jelentése szerint utalt arra, hogy Kijev bizonyos változtatásokat szeretne a szövegben. Az unió viszont jelezte: csak a már parafált (szignóval ellátott) megállapodás végrehajtásával kapcsolatos egyeztetésekre hajlandó, ám a tárgyalások újranyitása elől elzárkózik.

Mikola Azarov miniszterelnök örül a kijevi parlamenti szavazásnak, amely egyelőre biztosítja kormánya túlélését
Mikola Azarov miniszterelnök örül a kijevi parlamenti szavazásnak, amely egyelőre biztosítja kormánya túlélését
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.