Megrettent a szélsőjobbtól

Horogkeresztet látott néhány párttag karjára tetoválva. A gyűléseken homofób és rasszista megjegyzéseket hallott Arnaud Cléré francia politikus, akit kiraktak a legnagyobb jobboldali pártból, mert szövetséget kötött a szélsőjobboldali Nemzeti Fronttal. Most azonban visszakéredzkedik az UMP-be.

Horogkeresztet látott néhány párttag karjára tetoválva. A gyűléseken homofób és rasszista megjegyzéseket hallott. „A hideg futkosott a hátamon” – vallotta be Arnaud Cléré francia politikus, akit kiraktak a legnagyobb jobboldali pártból, az UMP-ből, mert (a jövő évi önkormányzati választásokra készülve) szövetséget kötött a szélsőjobboldali Nemzeti Fronttal. Most azonban visszakéredzkedik az UMP-be.

Pedig nem is értette eleinte, miért kelt felháborodást a szélsőjobbal flörtölés. „Miért kellene visszautasítanom ezeket az embereket? Nem leprásak! Jean-Marie Le Pen Nemzeti Frontjával nem szövetkeztem volna, de nem látom, mitől ne lenne Marine Le Pen (Jean-Marie Le Pen lánya – a szerk.) republikánus” – nyilatkozta még májusban a Courrier picard című helyi lapban. (A republikánus szóval franciául a köztársaság értékeire utalnak.) A Nicolas Sarkozy pártjaként is ismert UMP gyorsan elunta a dolgot, és ugyanabban a hónapban kizárta Clérét.

Az újabb megdöbbenést a 35 éves férfi Twitter-üzenete váltotta ki a napokban. „Kértem a visszavételemet az UMP-be. Hibát követtem el, hogy szövetséget kötöttem olyan szektaszerű és diktatórikus párttal, mint a Nemzeti Front.” Arnaud Cléré először levelet írt Jean-Francois Copé UMP-elnöknek, majd fel is hívta őt. Copé az Europe1 rádióban már arról beszélt: Cléré esete azt bizonyítja, hogy az emberek nem keverik össze az UMP-t a Nemzeti Fronttal.

Igaz, Arnaud Cléré története ennek akár az ellenkezőjére is utalhat, hiszen a mezőgazdaságból élő vidéki politikust eleinte megnyerték a – felmérések szerint egyre népszerűbb – szélsőjobboldal eszméi. „Tévedtem, mert azt hittem, hogy a Nemzeti Front szalonképes párt. Amikor Marine Le Pent látjuk a tévében, el sem tudjuk képzelni, milyen a hátországa” – ismerte el a Rue89 hírportálnak. Aztán, amikor októberben részt vett az önkormányzati választások listavezetőinek találkozóján, meglátta a horogkereszteket, és hallotta, ahogy a pártaktivisták folyton buziznak. Ez volt az utolsó csepp a pohárban.

„Jó esélyem van rá, hogy visszavegyenek az UMP-be. Az egészséges jobboldalhoz tartozó társaim megkönnyebbültek, akárcsak én. Nyomasztó súlytól szabadultam meg” –fogalmazott Cléré. Ajánlott levelet küldött a Nemzeti Frontnak, közölve, hogy lemond minden együttműködésről és jelöltségről. Cáfolta, hogy választási megfontolásokból döntött volna így. Sőt, szerinte az ellenkezőjéről van szó: az észak-franciaországi Gamaches városban, ahol jelöltként indul, a Nemzeti Front támogatottsága 25, az UMP-é viszont csak 15 százalékos. Arnaud Cléré immár azzal érvel, hogy inkább méltósággal veszít, mintsem Marine Le Pen pártjával nyerjen.

S hogy valóban sok vokstól eleshet az UMP-t elhagyó „tékozló fiú”, ezt a legújabb, hétfőn közzétett közvélemény-kutatás is megerősíti. A Polling Vox intézet adatai sokatmondóak: a franciák 42 százaléka elképzelhetőnek tartja, hogy a Nemzeti Front listájára szavaz a helyhatósági választásokon. (18 százalékuk biztosan a szélsőjobboldali jelölt neve mellé rakja az X-et, 24 százalékuk talán.)

Jogi útra terelik az ügyet – fenyegetőzik máris a Nemzeti Front, amely azt követeli Arnaud Clérétől, hogy nevezze meg a horogkeresztes tetoválást viselő személyeket. Steeve Briois, a párt főtitkára úgy vélte, hogy ezek az emberek nem is léteznek, és az egész csupán Jean-Francois Copé UMP-elnök kommunikációs hadművelete. A művelet sikerességéről a választók mondanak majd ítéletet.

Marine Le Pen, a Nemzeti Front vezére
Marine Le Pen, a Nemzeti Front vezére
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.