Bukdácsol Obama reformja

Az egészségbiztosítási reform Barack Obama legfontosabb belpolitikai győzelmének számított, de ma már több fejfájást okoz a Fehér Háznak, mint büszkeséget.

Bocsánatot kért Barack Obama az egészségbiztosítási reform bevezetése körüli problémákért egy televíziós interjúban. Nem sokkal korábban Texasban, a republikánusok egyik legfontosabb államában járt, hogy személyesen védje és népszerűsítse a 2010 márciusában elfogadott törvényt, amely legfontosabb belpolitikai győzelmének számít.

Ám a reform ma több fejfájást okoz a Fehér Háznak, mint büszkeséget. A törvény számos fontos rendelkezése október elsején lépett életbe. Ekkor kezdte meg működését az az internetes oldal, ahol – mint egy repülőjegy vagy szállodakereső honlapon – az amerikaiak összehasonlíthatják, melyik biztosító mit ajánl nekik, és abból kiválaszthatják a nekik leginkább megfelelőt.

A HealthCare.gov oldal azonban a kezdetektől rosszul működik. Lassú, nehezen töltődik be, vagy egyszerűen nem jeleníti meg az ajánlatokat. Ha valakinek mégis sikerül rajta keresztül biztosítást kötnie, még mindig nem dőlhet hátra, ugyanis a biztosítók nem kapnak meg minden adatlapot, azokon helytelenek az adatok, vagy egyszerűen hiányoznak – derül ki a The New York Timesból (NYT).

Az Obama-kormány a törvény elfogadásától kezdve számos szervezési hibát követett el, ami ahhoz vezetett, hogy nem megy simán a reform bevezetése – írja a The Washington Post. Obama nem volt hajlandó például külső, hasonlóan nagy munkában jártas, profi menedzsmentet felkérni a gyakorlati megvalósítás levezénylésére. Nem fordítottak kellő figyelmet a weboldal felépítésére sem, sok információt, problémát visszatartottak a választások előtt, nehogy támadási felületet adjanak a republikánusoknak.

Október végén derült ki, hogy újabb, súlyosabb probléma is felmerült. Az elnök mindig azt hangoztatta, senkinek sem kell majd megválnia a biztosításától, amivel elégedett, ám ez nem így lett. A CBS News szerint már kétmillió embert értesítettek, hogy a biztosítójuk felmondta a szerződésüket, mert a jelenlegi feltételekkel az új törvény alapján már nem köthetik meg a szerződést. Az Obama-reform tíz új követelményt vezetett be, amelyre minden biztosításnak vonatkoznia kell. Akinek szerződésében nincs benne például az újszülöttellátás, a mentális betegségek kezelése vagy a receptköteles gyógyszerek támogatása, annak újat kell kötnie, gyakran sokkal drágábban.

A Fehér Ház szerint abban az esetben, ha a HealthCare.gov végre gond nélkül működni kezd (ezt november végére ígérik), ezek az emberek találni fognak a jelenleginél olcsóbb biztosítást is. Ám a sajtóban megjelenő egyéni történetek azt mutatják: akiknek már sikerült új ajánlatot kérniük, drágábban tudtak szerződést kötni. Ha olcsóbbat találtak, az viszont arra kényszerítette őket, hogy az évtizedek óta látogatott orvosuk helyett mást keressenek – olyat, akivel az új biztosító szerződött.

A republikánusok szerint mindez ismét az egészségbiztosítási reform elhibázottságát bizonyítja. A párt mindig is hevesen ellenezte a törvényt, szerintük az elviselhetetlen terheket ró a vállalkozásokra és rákényszeríti az embereket, hogy biztosítást vásároljanak, ezzel választási szabadságukat korlátozza. Sőt, túlzottan meg is terheli a költségvetést.

A kormány azzal védekezik, ezek csak átmeneti problémák egy átfogó reform bevezetése közben. Az említett weboldalt mindössze 10-15 millió embernek kell használnia, azoknak, akiknek nem a munkahelye fizeti a biztosítását, illetve nem az állam biztosítja ezt számukra rászorultsági alapon. Ők maguk fizetik a biztosítást, általában drágábban, mintha munkáltatójuk tenné azt. Ezra Klein, a WP elemzője szerint épp ebben a szegmensben volt tetten érhető a biztosítók túlkapása (túlárazások, betegek elutasítása), ezért itt kellett „rendet tenni.” Ezt az új törvény meg is teszi.

A Fehér Ház hangsúlyozza a reform fontos, már életbe lépett változásait is: ezentúl senkitől sem tagadhatják meg a biztosítók a szerződéskötést, idősektől vagy krónikus betegektől sem. A fiatalok 26 éves korukig választhatják szüleik biztosítását. A jövőben több ember kap rászorultsági alapon ellátást vagy támogatást a biztosítás kifizetéséhez. Az Obama-adminisztráció állítja: hosszú távon a reform segít lassítani a szövetségi egészségügyi kiadások meredek emelkedését is.

Ingyenes fogászati kezelés Los Angelesben. Kétmilló amerikait már értesítettek, eddigi biztosításuk helyett újat kell kötniük
Ingyenes fogászati kezelés Los Angelesben. Kétmilló amerikait már értesítettek, eddigi biztosításuk helyett újat kell kötniük
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.