Osztályharc a toalettben

Bár a globális vízproblémáért aligha a vécék a felelősek, azt az ellentmondást mégis nehéz feloldani, hogy egy átlagos európai polgár több vizet küld le naponta a vízöblítéses toaletten, mint amennyit egy afrikai család havonta felhasználhat. A különbség nemcsak azt jelzi, hogy milyen igazságtalanul osztja el a világ a globális környezeti javakat, hanem burkoltan arra is utal, hogy a következő „vízválság” olyan irányból fenyeget, ahonnan nem is várnánk.

A föld vízkészletének csupán három százaléka édesvíz, és ennek a mennyiségnek is a négyötödét a mezőgazdaság használja fel. Vagyis a teljes globális vízkincs alig fél százalékán osztozik több mint hétmilliárd ember. A hozzáférhető édesvízmennyiség többé-kevésbé állandó (illetve lassan csökken, egyrészt a készletek bizonyos hányadának elszennyezése, másrészt a csapadékeloszlás egyenetlenebbé válása miatt), miközben az emberiség létszáma továbbra is növekszik. Alapvetően ez magyarázza, miért válik egyre inkább hiánycikké és stratégiai erőforrássá az ivóvíz.

Önmagában a népszaporulat talán még kezelhető lenne (Afrikában egy család átlagosan 12 liter vizet fogyaszt naponta, ezen a szinten a népességnövekedés még nagyon sokáig nem okoz gondot), a „fejlődő országok” növekedésével viszont a víz nem tud lépést tartani. Az októberi budapesti Víz Világtalálkozón elhangzott egyik előadás szerint a „középosztályosodás” folyamata jelenti a legnagyobb fenyegetést a globális vízegyensúlyra. A szegények kevés vízzel is beérik (illetve nincsenek olyan fogyasztási szokásaik, amelyek jelentős vízszennyezéssel járnának) – a gazdagság egy bizonyos fokán, évi 10 ezer eurós egy főre jutó GDP felett pedig már van tere a környezettudatosságnak, az önként vállalat takarékosságnak és az elhasznált víz megtisztításának. A középosztályba lépés azonban a hétköznapi fogyasztás nagyságrendi növekedésével jár együtt, olyan eszközökkel, mint a mosógép (esetleg a mosogatógép) és persze a vízöblítéses vécé: ezekkel az új igényekkel a bolygó képtelen lépést tartani.

Hogy Afrikánál maradjunk, ott az új középosztály – az Afrikai Fejlesztési Bank szerint – azokat jelenti, akik vásárlóerő-paritáson mérve napi 2–20 dollárt költenek. Ez nem tűnik soknak, de például a vízfelhasználás szempontjából ég és föld a különbség a kis igényű falusi közösségek és a középosztálybeli afrikaiak között. A kontinens lakosságának bő egyharmada, nagyjából 330 millió ember tartozik ez utóbbi kategóriába (tíz éve még csupán az afrikaiak negyede volt – helyi viszonylatban – középosztálybeli). Hasonló folyamatok játszódnak le Ázsiában és Dél-Amerikában is, azzal az Európából ismert kísérőjelenséggel, hogy a fogyasztás jóval előbb nő meg, mint a víztisztítás volumene és hatékonysága.

A vízfogyasztásban nemcsak a földrészek között, de az EU-n belül is hatalmas eltérések vannak. Elég emlékeztetni arra, hogy még Magyarországon is akadnak olyan iskolák, ahol nincs angolvécé (és olyan települések, ahol csak a tehetős kevesek kiváltsága a vízöblítés). És arra, hogy egy bizonyos észak–déli, illetve kelet–nyugati törésvonal túloldalán továbbra is a guggolós-gravitációs megoldás számít általánosnak. Ez önmagában is megkérdőjelezi, hogy lehet-e a toalettek túlzott vízhasználatát brüsszeli szabványokkal kezelni.

Arról nem is beszélve, hogy – ha már mindenképpen a vécétartály problematikáját veszik napirendre – nemcsak az egy-egy öblítéskor elhasznált vízmennyiséggel, hanem a tartályok élettartamával is volna mit kezdeni. Egy ideje itt is megjelent az élettartam-marketingnek, illetve tervezett elavulásnak nevezett irányzat, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy-egy filléres, de nehezen pótolható és a különböző típusok között nem csereszabatos műanyag alkatrész elfáradása/eltörése miatt négy-öt évente az egész tartály használhatatlanná válik, és cserére szorul. Márpedig egy új öblítőrendszer legyártásának, szállításának és szerelésének ökológiai lábnyoma összemérhető négy-öt évnyi vízhasználattal. Ha tehát az EU-t valóban a föld jövője – és nem mondjuk a szaniterpiac stagnálása – izgatja, akkor a vécétartályok tudatos „lebutításával” is kezdhetne valamit: a környezet ez utóbbit is meghálálná.

Az európai ember naponta elszórakozza a vízmennyiséget, ami egy afrikai családra jut egy hónapban
Jazz Kopecek from Austria wears his traditional Lederhosen and a Clone Trooper mask as he visits the men's toilets at the Star Wars Convention Europe, in Essen July 26, 2013. Star Wars fans from all over the world are meeting in the western German city of Essen this weekend to jointly celebrate their passion to the science fiction movie series by U.S. director George Lucas. REUTERS/Wolfgang Rattay (GERMANY - Tags: SOCIETY ENTERTAINMENT TPX IMAGES OF THE DAY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.