Lehúzza a vécét Európa

Már azt is szabályozni akarja az Európai Unió, hogy mennyi vizet lehet felhasználni a vécékben öblítéskor. Erről az EurActiv hírportál számolt be, és az információ futótűzként terjedt az interneten. A következtetés mindannyiszor lesújtó volt: az EU-nak nincs jobb dolga, mint efféle pitiáner ügyekkel foglalkozni, elég már a brüsszeli bürokráciából.

A cáfolat természetesen kisebb karriert futott be a világhálón. Esze ágában sincs az Európai Bizottságnak a vécéöblítést szabályozni – derül ki a brüsszeli testület szóvivőinek blogjából, amelynek célja éppen a rémhírek eloszlatása –, csupán azt szeretnék meghatározni, mikor kaphatják meg a vécék és a piszoárok az Ecolabel minősítést. Nemcsak a környezetnek, hanem a vásárlók pénztárcájának is jót tesz az Ecolabel címke: az ezt kiérdemlő vécék akár ötven százalékkal csökkenthetik a vízfogyasztást (és a vízszámlát).

Ám marad a kérdés: Meghibbantak-e az eurokraták, hogy már a mellékhelyiségben történteket is megreguláznák? Érdemes szétválasztani a tartalmat és a formát – már csak azért is, mert ez utóbbi néha tényleg mókás. A vécék vízhatékonyságáról külön tanulmányt készíttetett az Európai Bizottság, és a hatvanoldalas jelentés csodálatra méltó alapossággal körbejárja a témát: „A felhasználói magatartás elemzése megmutatta, hogyan változik tagállamonként az átlagos vízfogyasztás. A fogyasztás terén ugyanazon ország állampolgárai között is jelentős eltérések lehetnek. A megfigyelt eltérésekben több paraméter is kulcsszerepet játszik, beleértve a kulturális vonatkozásokat.”

S itt van a kutya elásva. Bár az életmód és a környezettudatosság valóban más minden tagállamban, közös nevező, hogy a vécéöblítés a háztartások vízfelhasználásának meglepően nagy részét teszi ki. Az Európa-bajnok Luxemburg, ahol a havi vízmennyiség éppen egyharmadát lehúzzák a vécén; a második helyezett Nagy-Britannia harminc százalékkal. A legtakarékosabbnak a finnek bizonyultak, ők mindössze a vízfogyasztás 14 százalékát produkálják ott, ahová a király is gyalog jár.

Hat liter: az Európai Bizottság szerint egyszerre maximum ennyi vizet használhat az a vécéöblítő rendszer, amelyre ráragasztják az Ecolabel címkét. A környezetbarát minősítés megszerzése nem kötelező – hangsúlyozza a cáfolatban Joe Hennon, a környezetvédelmi EU- biztos, Janez Potocnik szóvivője –, minden gyártó maga dönti el, hogy megpróbálja-e ezzel is magához édesgetni a vevőket. Ecolabel jelzést a legkülönfélébb árucikkek kaphatnak, a kozmetikumoktól kezdve az elektronikai eszközökön át a textiltermékekig, a pontos követelményekre (a brüsszeli bizottság előterjesztése alapján) a tagországoknak kell rábólintaniuk.

A vízspórolás persze aligha meggyőző érv az euroszkeptikusoknak, akik – főként Nagy-Britanniában – amellett kardoskodnak, hogy az EU kizárólag a hatáskörébe tartozó témákkal foglalkozzon, és minden felesleges szabályozástól szabaduljon meg. „Úgy látszik, nincs határa a felhatalmazásnak, amelyet az Európai Bizottság saját magának adott, hogy beleavatkozhasson mások dolgába” – füstölgött Martin Callanan brit EP-képviselő, az Európai Parlament konzervatív frakciójának vezetője. Közölte, hogy a vécéöblítős kezdeményezés gúnyt űz José Manuel Barroso bizottsági elnökből, aki már többször is megígérte az uniós bürokrácia lefaragását.

El kell ismerni, önkritikáról is tanúbizonyságot tett már a brüsszeli bizottság, ha igazán értelmetlen jogszabály kidolgozására készült. Nagy feltűnést keltett az idén tavasszal, amikor kitudódott: a tervek szerint 2014. január elsejétől Európa-szerte megtiltják az éttermeknek, hogy az olívaolajat kis kancsókban vagy tálkákban kínálják – jönnek helyettük a speciálisan lezárt, eldobható üvegek. Az újratölthető üvegek kiiktatásával a csalástól (a drágább olívaolajak felhígításától) igyekeztek megóvni a vendéglőbe járókat, nem is szólva a higiénia erősítéséről... A közfelzúdulás hatására azonban az Európai Bizottság visszakozott, és lehúzta a vécén a szabálytervezetet.

A pisilő kisfiú, a Manneken Pis szobrát árulják Brüsszelben. Nem mindegy, mennyi vizet fogyaszt
A pisilő kisfiú, a Manneken Pis szobrát árulják Brüsszelben. Nem mindegy, mennyi vizet fogyaszt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.