Lampedusa koporsókat rendelt

A lampedusai repülőtér várócsarnokában helyezték el a holttesteket, a ravatalozóban már nem volt elegendő hely. Mint ahogy a temető is betelik lassan a rengeteg névtelen sírral. Ez a sorsuk a menekülteknek, akiknek a hajója csütörtökön felgyulladt és elsüllyedt fél mérföldre az olasz partoktól.

A mentőegységek elrettentő dolgokról számoltak be: van az áldozatok között egyéves gyermek, hat hónapos várandós nő és számos kisgyerek. Egy olasz halász fedezte fel a drámát: Alessandro Marino, aki a barátnőjével a hajóján éjszakázott, kiáltozásokra ébredt.

Amit látott, felért egy rémálommal. Emberek, köztük sokan meztelenül, nehogy a ruha lehúzza őket, próbáltak a víz felszínén maradni. – Negyvenhetet sikerült kimentenünk, többet nem tudtunk, mert mi is elsüllyedtünk volna. Néhány perccel később már egyre halkultak a kiáltások... – idézte a férfit hírügynökségi forrásokra hivatkozva a német Die Welt.

– Egyszerűen nincs több hely, sem az élőknek, sem a holtaknak. És még újabb holttesteket hoznak – kommentálta Giusi Nicolini, az ötezer lakosú Lampedusa már eddig is sokat megélt polgármester asszonya. A lampedusai egészségügyi szolgálat vezetője az olasz rádió kérdésére, hogy mire van szükségük, tömören ennyit mondott: koporsókra és halottaskocsikra. Kisebbfajta csodával ért fel, amikor valaki észrevette: egy asszony, akit a halottak közé fektettek, még lélegzik.

Az olaszokat sokkolta az újabb tragédia, pedig sok mindent láttak már a szicíliai szorosban. Az elmúlt 25 évben legalább nyolcezren haltak meg itt, de egyszerre ennyi áldozat talán még sosem volt. A szerencsétlenül járt hajón ötszáz ember utazhatott, eddig 111 holttestet találtak, 155 embert kimentettek, de az áldozatok száma valószínűleg meghaladja a háromszázat is. Búvárokat is bevetettek, akik arról számoltak be: a hajó gyomrában egymás hegyén-hátán hevernek a holttestek, az áldozatoknak esélyük sem volt kijutni onnan. Egyre kevesebb a remény, hogy találnak túlélőket, a keresést péntek délután a viharos tenger is hátráltatta.

Máris firtatják a felelősség kérdését: a menekültek hajója mellett állítólag elhaladt három olasz halászhajó is, de nem volt hajlandó a segítségükre sietni. Angelino Alfano olasz belügyminiszter a sajtó érdeklődésére igyekezett kitérni a válasz elől; szerinte ha látták volna a bajba jutott menekülteket, akkor bizonyára segítettek volna, „mert az olaszoknak óriási szívük van” – mondta. Ám a lampedusai polgármester szerint a menekültek közül többen is arról beszéltek, hogy a halászhajók sorsukra hagyták őket. A „szívtelenség” mögött az olasz törvények állnak: amikor 2008–2009-ben rövid idő alatt több mint húszezer menekült érkezett Olaszországba Afrikából, Silvio Berlusconi kormánya – az Északi Liga hathatós nyomására – megszigorította a törvényeket, és büntetést helyezett kilátásba mindazoknak, akik segítik a menekülteket.

Az olasz hatóságok őrizetbe vettek tegnap egy 35 éves tunéziai férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy ő volt az egyik embercsempész. Egyes hírek szerint a férfit áprilisban egyszer már kiutasították Olaszországból. Vallomása szerint a hajó a líbiai Miszrátából indult, az utasok többsége eritreai és szomáliai volt.

Olaszországban, a tragédia áldozataira emlékezve, pénteken gyásznapot tartottak, egyperces szünet volt az iskolákban, és félárbocra vonták a nemzeti lobogót – írta a Reuters. Ferenc pápa szégyenről, a világ közömbösségéről beszélt Assisiben, a német államfő, Joachim Gauck az európaiak embertelen viselkedését és az európai értékek figyelmen kívül hagyását kifogásolta. Erősödik a nyomás az Európai Unión is, hogy legyen szolidárisabb a menekültkérdésben.

Túlélők Lampedusa szigetén
Túlélők Lampedusa szigetén
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.