Menekültpolitika: Erődöt kovácsolnak Európából

– Ez nem olasz tragédia, hanem európai tragédia. Lampedusára nem Olaszország határaként, hanem Európa határaként kell tekintenünk – mondta Angelino Alfano olasz belügyminiszter az olasz szigeten, ahol csütörtökön legalább háromszáz ember vesztette életét. Az európai menekültpolitika és határőrizet bírálói szerint a rendszer egyáltalán nem igazságos.

A héten már 13 menekült vízbe fulladt Szicília partjainál, és csütörtökön egy másik hajóval 263 menekült érkezett Lampedusára. A genfi Nemzetközi Migrációs Szervezet szerint az elmúlt húsz évben 25 ezren vesztették életüket a Földközi-tengeren, miközben megpróbálták elérni Európa partjait; 2011-ben kétezren, tavaly 1700-an haltak meg. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága szerint 15 ezren érték el Olaszországot és Máltát tavaly hajón.

A szerencsésen kimentettek egy csoportja a lampedusai kikötőben
Rescued migrants arrive onboard a coastguard vessel at the harbour of Lampedusa October 3, 2013. An estimated 500 passengers on a boat that sank off the Sicilian island of Lampedusa on Thursday were all believed to be Eritreans coming from Libya, the U.N. High Commissioner for Refugees and the International Organization for Migration said. At least 82 people died and scores were missing, officials and rescuers said. REUTERS/Nino Randazzo/ASP press office/Handout via Reuters (ITALY - Tags: DISASTER SOCIETY IMMIGRATION POLITICS) ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS PICTURE IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS. MANDATORY CREDIT

Alfano azt ígérte, beszélni fog José Manuel Barrosóval, az Európai Bizottság elnökével, hogy az EU tegyen többet, és segítse jobban az olasz határvédelmet. Az európai menekültpolitika és határőrizet bírálói szerint a rendszer egyáltalán nem igazságos, nem szolidáris, és erődöt kovácsol Európából. Arra Cecilia Malmström belügyi EU-biztos is rámutatott néhány nappal ezelőtt megjelent véleménycikkében, hogy a kontinensnek szüksége van bevándorlókra a gyors elöregedés miatt.

Az alapszabályt az EU-ban az úgynevezett dublini rendelet adja, amely szerint az az ország felelős a kérelem elbírálásáért, amelybe a személy először megérkezett. Ha például Németországban folyamodik valaki menedékért, de kiderül, hogy először Olaszországban lépett európai földre, a német hatóságok akkor is visszaküldik Olaszországba, ha egyébként legitim a menedékkérelme. Ezzel akarják elkerülni, hogy a menedékkérők egyszerre több országban is próbálkozzanak, vagy egy sikertelen kérelembeadás után tovább próbálkozzanak a kontinensen. A rendszer azonban aránytalanul sújtja a Földközi-tenger partján lévő tagállamokat, ahol a megérkezett menedékkérőket táborokban tartják, majd jobbára hazaküldik.

A dublini rendszert ellenzők szerint igazságosabban kellene elosztani a menedékkérelmek feldolgozását, vagy meg kellene engedni a menedékkérőknek, hogy eldöntsék, hol próbálkoznak az EU-n belül. Az uniós politika kritikusai szerint a migráció humanitárius oldalára kellene koncentrálni. Az Európai Bizottság igyekszik összehangoltabb határellenőrzést kialakítani, ám ez nagyon gyakran elbukik vagy felhígul a tagállamok ellenkezése miatt: nem akarják kiengedni a kezükből határaik ellenőrzését.

Brüsszel szerint a balesetek úgy előzhetők meg, ha időben azonosítani lehet a menekültekkel teli hajókat, és baj esetén gyorsan segítséget lehet nyújtani nekik. Ebben elvileg segítséget nyújthat a decemberben induló Eurosur európai határőrizeti rendszer, amelynek célja az illegális bevándorlók számának csökkentése és a határokon átnyúló bűnözés, emberkereskedelem visszaszorítása.

Hétfőn a belügyi és igazságügyi tanácsban lesz alkalmuk a tagállamok minisztereinek megvitatni a kérdést. Valószínű, hogy az Európai Parlamentben az Európai Néppárt kezdeményezésére szerdán vitát tartanak a migrációs politikáról.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.