Még a Strabag-vezér is indul

Új nagyágyú szállt be az osztrák választási küzdelmekbe három héttel a szeptember 29-i parlamenti választások előtt. A felmérések szerint az emberek egyetlen élenjáró politikust sem különösebben szeretnek: bár a listavezető kancellár, Werner Faymann messze előbbre jár a többieknél, rá is csak a szavazók legfeljebb 20 százaléka voksolna.

A tavaly ősszel alakult Neos (Das Neue Österreich) nevű liberális párt, amely választási szövetségre lépett a kilencvenes években a parlamentbe is bejutott, ám időközben alaposan megfogyott Liberális Fórummal, Peter Haselsteinert, a Strabag építőipari óriáscég tulajdonosát indítja első embereként. A nagyiparos volt már képviselő, most miniszteri posztra pályázna. Saját állítása szerint 400 ezer euróval támogatta a kis párt politikai rajtját.

Milliókat áldozott viszont a kampányra a Team Stronach néven indult párt alapító-névadója, az osztrák szerszámgépgyártóból kanadai milliárdossá lett Frank Stronach. A párt az elmúlt egy év tartományi választásain meglepően jó, 7-10 százalékos eredményeket tudott elérni. Stronach nemrég töltötte be 81. életévét, de korát meghazudtoló szenvedéllyel vetette bele magát a választási kampányba, s különösen a finisbe. Szókimondó, azt állítja, van annyi pénze, hogy őszintén kritizáljon. A minap a szociáldemokrata párti kancellárral, Werner Faymann-nal mérkőzött a televízióban, akit a munkásosztály árulójának, a szakszervezetek bérencének nevezett. A miniszterelnök viszont az unióban példátlanul kiváló gazdasági eredményekkel, az osztrák jóléttel, az ország stabilitásával érvelt. – Messziről, sok pénzből nem lehet az osztrák valóságot látni – közölte Faymann, akinek nem volt nehéz dolga a gazdaságban jártas, mégis időnként meghökkentően tudatlan Stronachot visszaverni. Köztük a halálbüntetés visszaállítására vonatkozó javaslatát, amelytől egyébként még a milliárdos csapata is elhatárolódott.

A közvélemény-kutatások szerint a „színes madaraknak” nevezett, politikailag azonban lepkesúlyú szereplők jót tesznek az amúgy izgalommentes választási hajrának. A felmérések szerint egyetlen élenjáró politikus sem különösebben szerethető, a listavezető kancellárra, aki messze előbbre jár a többieknél, a szavazók legfeljebb 20 százaléka voksolna, ha közvetlen miniszterelnöki választásokat rendeznének. Az előrejelzések szerint marad a szociáldemokrata–néppárti nagykoalíció, a két erő valószínűleg el tudja érni az abszolút többséget. De ha nem, akkor harmadikként az elmúlt évben látványosan előretört Zöldeket vennék be a hatalomba, mint ahogyan ezt már tartományi szinten külön-külön megvalósították. Elvileg Stronachék is szóba kerülhetnének, de a mainstream politikusok leárulózása után ez már nem nagyon valószínű.

Heinz Christian Strache, a szélsőjobboldali Szabadságpárt (FPÖ) első embere tavasszal még 33 százalékos választási eredményben és kancellári pozícióban reménykedhetett, de ma már csak 20 százaléknál tart. Számos belső konfliktus erodálta a csapatát, korrupciós ügyek is tépázták őket, az EU-ellenesség bevált fegyverét pedig ellopta tőlük a Stronach-párt. Marad a mindig sikeres idegenellenesség, a bűnözőkként bemutatott külföldiek témája. A Strache-plakátok mégis többnyire a szeretetről szólnak, a fess pártvezér hol kislányokkal, hol koros asszonyokkal látható. A plakátrongálók több helyütt csadorba bújtatták az idős hölgyet, akire pedig gyengéden pillant a „vezér”. A választási küzdelem ugyan minden elképzelhető formában folyik, a nagygyűlésektől a hagyományos plakátokon át az elektronikus médiáig, ám a szavazók harmada bizonytalan. Azaz az eredmények még messze nem borítékolhatóak.

A Zöldek, illetve Strache FPÖ-vezér plakátja egymás mellett Innsbruckban
A Zöldek, illetve Strache FPÖ-vezér plakátja egymás mellett Innsbruckban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.