Morális sztriptíz Prágában

Konstruktív vita helyett övön aluli politikai ütések jellemezték a szerdai prágai alsóházi ülést, amelynek végén a képviselők nem szavaztak bizalmat Jirí Rusnok kormányának. A jobboldali és a baloldali honatyák ezúttal is teljesen megfeledkeztek a jórészt általuk okozott belpolitikai válságból a lehetséges kilábalás felvázolásáról. Indulatos felszólalásaikban korrupciógyanús ügyekkel vádolták egymást, többen pedig simán lemaffiózták politikai vetélytársaikat. Az elképesztő iszapbirkózás végére morális értelemben lemeztelenítettek csaknem minden jelenlévőt. S velük együtt szinte az egész politikai színtért.

Nem véletlen, hogy az idei felmérések egybehangzó adatai szerint a három éven át regnáló, ám nemrég Petr Necas lemondása miatt távozó jobbközép kormányt a felnőtt lakosság csaknem kilencven százaléka nem kívánja vissza. Még új miniszterelnökkel sem. Jellemző, hogy két képviselő nem vehetett részt a szerdai ülésen sem, korrupciós ügyeik miatt. A jobboldali honatya már ötesztendős börtönbüntetését tölti, baloldali kollégájának a monstre pere – melynek során sokmilliónyi csúszópénz elfogadásával vádolják – pedig e héten kezdődött.

Kemény szavakkal illették az alsóházban a jobboldali honatyák Milos Zeman államfőt is, miután beszédében leszögezte: még ha nem is szavaznak bizalmat a szerinte szakértői kormánynak, a Rusnok vezette kabinet hivatalban marad. Vagy az előre hozott választásokig, vagy ameddig a politikusokat is érintő további korrupciógyanús ügyek kivizsgálását nem zárják le. Mire többen azt vágták a fejéhez, hogy nem az alkotmány rendelkezései a mérvadóak számára, hanem a nyomozóktól és az illetékes főügyésztől teszi függővé további lépéseit. Még Sztálint is felhozták elrettentő példaként, aki ugye koncepciós perek révén tette el láb alól mindazokat, akiket vetélytársainak vélt. Többen azt harsogták, hogy Zeman módszeresen rombolja az államalapító Masaryk és legméltóbb követője, Václav Havel által felépített parlamenti demokráciát, mert suba alatt az elnöki rendszer meghonosításán mesterkedik.

Aztán az ülés végére nagyot változott a helyzet. Ekkor ugyanis a Polgári Demokrata Párt (ODS) két képviselője bejelentette, hogy nem vesz részt a bizalmi szavazáson, s ezzel végképp szétmállott a jobboldaliak minimális többsége a parlamentben. Annyi politikai erejük még maradt, hogy néhány független képviselő támogatásával megbuktassák a Rusnok-kabinetet, amelyet szerintük az elnök saját bizalmasaiból fércelt össze. Két társukat természetesen leárulózták és kizárták a pártból.

A legutóbbi prágai politikai csata győztese látszatra Zeman, aki elkönyvelhette a sziklaszilárdnak kikiáltott jobboldali szövetség összeomlását, amelynek következtében az előre hozott választásokig minden ellenszél nélkül a hivatalukban hagyhatja kegyenceit. Más kérdés, hogy – miként a cseh televízió pénteken jelentette –Rusnok kedden formálisan benyújtja lemondását Zeman elnöknek.

Hazai és külföldi politikai elemzők egybehangzó véleménye szerint a jelenlegi cseh belpolitikai és morális válságból az egyetlen kiutat az előre hozott választások jelenthetik. A Karel Schwarzenberg vezette jobbközép TOP 09 ezért egyezett meg fő politikai vetélytársaikkal, a –baloldali szocdemekkel (CSSD) és a kommunistákkal (KSCM) a megfelelő forgatókönyvről. Augusztus 20-ra összehívják a parlament rendkívüli ülését, amelyen minden bizonnyal a szükséges minősített többséggel megszavazzák a képviselőház feloszlatását. Ezután az elnök akár már október második felére kiírhatja a voksolásokat, amelyeknek a tétje nyilvánvalóan az lesz, hogy a parlamenti demokrácia vagy újabb patthelyzet esetén Zeman államfő szerepe és befolyása erősödik-e.

Milos Zeman elnök beszédet mond a szerdai parlamenti ülésen
Milos Zeman elnök beszédet mond a szerdai parlamenti ülésen
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.