Bűn és bűnhődés a tranzitban

Edward Snowden kijövetelére vártak az újságírók a seremetyevói reptéren, ehelyett be kellett érniük a volt CIA-s külső munkatárs ügyvédjével. Anatolij Kucserena sem azt hozta, amit reméltek, nevezetesen a moszkvai légikikötő tranzitjában jó egy hónapja „dekkoló” Snowden kilépési papírjait. A jogi képviselő ezzel szemben könyveket, Dosztojevszkijtől A bűn és bűnhődést, valamint egy Csehov-kötetet meg új ruhákat vitt be az amerikainak. – Már zavaró volt, hogy mindig ugyanabban az ingben jelent meg. Dosztojevszkijtől és Csehovtól pedig sokat tanulhat Oroszországról, ahol maradni és utazni akar – mondta az állítólag már az orosztanulásba is belevágó Snowdenről Kucserena a Rosszija-24 tévécsatorna tudósítása szerint.

A sajtót azonban nem az amerikai nemzetbiztonság (NSA) globális kémprogramjait leleplező exelemző ingei érdeklik, hanem az, hogy Snowden mikor hagyja el a seremetyevói tranzitot. Kucserena szavai szerint ügyfele az egyéves tartózkodásra feljogosító ideiglenes menekültstátust még nem kapta meg, a szükséges igazolást az orosz Szövetségi Bevándorlási Szolgálat nem adta ki, mert a vonatkozó dokumentumokat az illetékes hatóságok továbbra is vizsgálják. Ujjlenyomatot viszont már vettek tőle – írták orosz hírportálok.

Az ügyvéd nyilatkozata nem kis kavarodást okozott, mert korábban a reptéri hatóságok azt közölték: a határőrség megkapta a Snowden beléptetéséhez szükséges papírokat. Kucserena az újságírók előtt már Snowden oroszországi életéről és terveiről nyilatkozott. Elmondása szerint a Hongkongból június 23-ánMoszkvába repült Snowden – amint megkapja az oroszországi tartózkodáshoz szükséges hivatalos papírokat – elhagyja a tranzitot, és jó ideig orosz földön szeretne maradni, ahol számítógépes munkát is fog keresni. Az ügyvéd reményét fejezte ki, hogy napokon belül pont kerülhet a bürokratikus útvesztők miatt elhúzódó ügy végére.

Korábban orosz igazságügyi források az Interfaksznak azt mondták, hogy az Egyesült Államoktól még nem kaptak hivatalos kiadatási kérelmet. Vlagyimir Putyin orosz elnök az amerikai kapcsán úgy fogalmazott: akkor maradhat, ha felhagy a hírszerzési információk kiszivárogtatásával. Orosz részről megerősítették: ha Snowden megkapja az ideiglenes menekültstátust, az megvédi őt az esetleges kitoloncolástól – tették hozzá a News.ru szerint. Csak akkor utasítják ki, amennyiben megsérti a tartózkodás szabályait, utazni viszont utazhat Kalinyingrádtól akár Vlagyivosztokig. Feltéve, ha lesz rá pénze, az ügyvéd szerint kliense nem gazdag ember, de rendelkezik a szükséges anyagi forrásokkal.

Orosz hivatalos részről mindenesetre azt is valószínűsítették, hogy Snowden egy ideig nem hagyja el Oroszországot. A maradás oka elsősorban az, hogy tart attól, hazája illetékes szervei – az amerikai légierő segítségével – eltérítenék az általa igénybe vett utasszállító gépet. Ahogy annak idején Szicíliába kényszerítették azt az egyiptomi repülőt, amelyen az Achille Lauro olasz tengerjárót 1985 októberében hatalmukba kerítő palesztin terroristák ültek abban a reményben, megússzák, hogy megöltek és a tengerbe dobtak egy mozgássérült amerikai-izraeli fiatalembert.

Kucserena elmondása szerint Oroszországban komoly rajongói tábora kezd lenni az NSA-től „kiugrott” számítógépes szakembernek. Ifjú hölgyek is szép számmal jelentkeznek, hogy feleségül mennének a harmincéves amerikai szökevényhez.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.