Táborozás egy román „hazaárulóval”

A romániai régiófelosztás lesz az egyik fő témája a 24. alkalommal megrendezendő Bálványosi Nyári Szabadegyetemnek, a szervezők szerint. A szerdai megnyitón jelen lesz Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára, valamint Mihai Razvan Ungureanu volt román miniszterelnök is. Az első nap egyik sztárvendége az az újságíró, Lucian Mindruta lesz, aki kemény szavakkal bírálja hazáját elmaradottsága, valamint a románok jelentős részére jellemző avítt etnocentrizmus miatt.

A nyitóbeszélgetés címe: „A mi időnk!” egyben a tábor jelmondata is. – Arról szól, hogy itt a mi időnk, és el kéne mondani markánsan az egész magyar nemzeti közösség ellenvéleményét a jelenlegi kormányzati tervekkel kapcsolatban – magyarázta a bukaresti kormány régiósítási terveire utalva Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) ügyvezető elnöke, a tábor programját ismertető marosvásárhelyi sajtóértekezleten.

Régiófelosztás és autonómia témakörben több előadásra is számíthatnak a résztvevők. Ez azzal is összefügghet, hogy a Tőkés László vezette EMNT és „politikai szárnya”, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) 2013-at az autonómia évének nyilvánította. Az EMNP elnöke, Toró T. Tibor egyébként a tábor jelmondatát úgy értelmezte: „A mi időnk azt is jelenti, hogy az autonómia esélyei növekednek”.

Ugyancsak A mi időnk címmel tartja meg szokásos szombat délelőtti előadását Orbán Viktor. Egyelőre nem tudni, mit fog mondani a miniszterelnök, de azt sejteni lehet, hogy előadása a jövő évi parlamenti és európai parlamenti választásokat megelőző kampány kezdetét is jelenti Erdélyben. Erre utalt Sándor Krisztina az MTI-nek adott nyilatkozatában: „Az a célunk, hogy minél több erdélyi magyar állampolgárt arra biztassunk: cselekvően vegyen részt a jövő évi magyarországi választásokon. Emellett az EP- (Európai Parlament) választások fontosságára is szeretnénk felhívni a figyelmet”.

A szervezők terveztek egyfajta „mini-Máértot” is, de a pénteki rendezvényen nem lesz jelen a legjelentősebb határon túli szervezet, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke, Kelemen Hunor.

A tábor programjában rengeteg a visszatérő téma, az ok pedig a szervezők szerint a problémák megoldatlansága. Ez érvényes az autonómiára vagy az önálló magyar állami egyetemre, viszont teljesen más a helyzet a sokadik alkalommal bemutatott Mikó Imre-tervvel, amelyet a Wekerle-terv részeként harangoztak be, de a megvalósítására azóta sem folyósította a partnereknek beígért támogatást a nemzeti ügyek kormánya.

Mihai Razvan Ungureanu volt kormányfő, a bukaresti parlamentben négy mandátummal rendelkező Polgári Erő (FC) párt vezetője az egyetlen román pártelnök, aki részt vesz az ötnapos rendezvénysorozaton. Victor Ponta román miniszterelnök, szociáldemokrata elnök például biztosan nem lesz ott – erősítette meg a Népszabadságnak Fazakas Imola, a tusványosi tábor sajtófőnöke. További érdeklődésünkre a szóvivő elárulta, hogy a román pártok elnökei nem is kaptak meghívót. Pedig az esemény július eleji budapesti sajtótájékoztatóján Németh Zsolt és Toró T. Tibor még arról beszélt, hogy „a tábor a magyar–román párbeszéd színhelye”. A Külügyminisztérium parlamenti államtitkára külön hangsúlyozta, hogy a tábor nyitott mindenki számára, így számítanak román politikusokra, köztük kormánypártiakra is.

A szerdai nyitónap egyik sztárvendége az a Lucian Mindruta újságíró lesz, aki a jobboldal mércéjével mérve hazaárulónak számít. Gyakran és meglehetősen kemény szavakkal bírálja ugyanis hazáját elmaradottsága, valamint a románok jelentős részére jellemző avítt etnocentrizmus miatt. (Mindruta tavaly köszönetet mondott a magyaroknak „a sok szép erdélyi városért”, februárban pedig messzire visszhangzó Facebook-bejegyzésben állt ki a székely zászlóért.) A Nemzeti jelképeink, amire büszkék vagyunk! címmel meghirdetett panelen Mindruta beszélgetőpartnere Sabin Gherman kolozsvári újságíró lesz, aki Elegem van Romániából című esszéjével szerzett magának hírnevet. A közmédiából eltávolított Gherman azóta is az önálló Erdélyért küzd, mostanában a Transilvania Live televízió műsorvezetőjeként.

Érkeznek a résztvevők a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborba
Érkeznek a résztvevők a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborba
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.