A királynő több pénzt kap, az alkalmazottak is jól járnak

Napokon belül – ezúttal a cambridge-i hercegi pár jóvoltából – harmadszor is dédanyai örömök elé néz II. Erzsébet, sőt, Anna hercegnő lánya, Zara Philipps is gyermeket vár, így úton van a negyedik dédunoka is. De az angol királynőnek amúgy is jól alakul az idei éve, talán csak férje, a 92 éves Fülöp edinburghi herceg egyre gyakoribb betegségei adnak okot aggodalomra.

A II. Erzsébetről kialakult képen sokat javított, hogy tavaly, amolyan XXI. századi személyiségként, a londoni nyári olimpia nyitóünnepségére készült frappáns filmkockákon együtt jelent meg az éppen aktuális 007-es ügynökkel, Daniel Craiggel, majd híres karácsonyi tévés köszöntőjét először sugározták 3D-ben. Az újítások közé tartozik az is, hogy a 87 éves uralkodó – aki 320 millió fontra értékelt vagyonával csak a 268. helyet foglalja el a The Sunday Times által összeállított gazdagok listáján – ebben az évben részesül először az eddigi költségvetési, állami kegydíj helyett a Sovereign Grantnek nevezett uralkodói támogatásban.

Ez nemcsak jobban hangzik, hanem a királynő anyagilag is jobban jár vele: míg korábban évi 33 millió fontot kapott, az új rendszerben az idén 36,1 millió, jövőre pedig az inflációt messze meghaladó ötszázalékos emeléssel 37,89 millió font jár neki. A Buckingham-palota és George Osborne pénzügyminiszter közötti, a hírek szerint hosszú és kemény tárgyalások eredményeként létrejött megegyezés értelmében a szubvenció az egyik legnagyobb és legjövedelmezőbb ingatlanbirodalom, a Crown Estate profitjának mindenkori 15 százalékát teszi ki. Miután a konglomerátum, amelynek érdekeltségébe olyan közismert területek tartoznak, mint az éppen felújítás alatt álló Regent Street és az ascoti lóversenypálya, rendkívül jó évet zárt, gyarapodott az államkincstár vagyona és egyben a királynő részesedése is.

A Buckingham-palota szempontjából a konkrét összegnél majdhogynem fontosabb, hogy az uralkodó szabad kezet kapott a keret szétosztásához. Így többévi bérbefagyasztás után fizetésemeléshez jutnak az udvari alkalmazottak, főként azok, akik kiemelkedő szerepet játszottak a tavalyi gyémántjubileumi eseményekben. Őfelsége a régi rendszerben kiutalt évi 15 millió fontnál többet készül költeni a királyi paloták felújítására, köztük a Buckingham-palota képtára és a windsori kastély tetőszerkezetének javítására. Az udvar kiadásai az elmúlt évben 2,6 százalékkal növekedtek, ami a királyi könyvelők értékelése szerint valójában 0,2 százalékos megtakarítást jelent.

Míg az utazási költségek mintegy félmillióval, 4,5 millió fontra csökkentek – feltehetőleg részben azért, mert II. Erzsébet és Fülöp a trónra lépés hatvanadik évfordulója alkalmából csak a szigetországot járta –, a 33,3 millió fontra rúgó költségvetésből viszonylag jelentős summa, 1,1 millió megy el Vilmos herceg és családja új otthonául szolgáló Kensington-palota felújítására. A trónöröklés rendjében a második helyet elfoglaló Vilmos cambridge-i herceg a királynő 2002-ben elhunyt húgának, Margit hercegnőnek a XVII–XVIII. századi tudós és barokk építész, Sir Christopher Wren által tervezett egykori lakosztályába költözik be az ősz folyamán.

Ám a több mint egymillió font messze nem fedezi a legutóbb ötven éve korszerűsített ingatlan rekonstrukciójának összköltségeit. Így aztán Károly walesi herceg és maguk az új lakók is beszálltak a fészekrakás finanszírozásába. A trónörökös az uralkodói keretből kapott apanázson kívül a cornwalli hercegség jövedelméből finanszírozza saját, felesége, Camilla, valamint Vilmos, Katalin és ifjabbik fia, Harry megélhetését. Mivel jól teljesített e hercegség menedzsmentje is, Károly javadalmazása az elmúlt évben 4 százalékkal, 700 ezer fonttal emelkedett és elérte a 19 millió fontot. Önkéntes bevallás alapján 4,4 millió font adót fizet a herceg, aki saját zsebből, illetve különböző közvetlen és közvetett fundraisingből, azaz adománygyűjtésből tekintélyes summát, 139 millió fontot áldozott a számára legbecsesebb jótékonysági alapítványok támogatására is.

Katalin cambridge-i hercegné és II. Erzsébet: van okuk az örömre
Katalin cambridge-i hercegné és II. Erzsébet: van okuk az örömre
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.