Eltáncolták a bizalmat

Botrányok egész sorozata után váltották le Moszkvában a világhírű Nagyszínház, a Bolsoj vezérigazgatóját. Anatolij Ikszanov (képünkön) csaknem 13 év után kénytelen elhagyni posztját, helyére a Sztanyiszlavszkijról és Nyemirovics-Dancsenkóról elnevezett zenés színház vezetője, Vlagyimir Urin kerül. „Az emberi erőtartalékok még a legmagasabb szintű profik esetében sem végtelenek” – indokolta tegnap a társulat vezetői előtt a döntést az orosz kulturális miniszter. Vlagyimir Megyinszkij méltatta Ikszanov érdemeit, de megjegyezte: „nem egyszerű” a színház körül kialakult helyzet. Az nem derült ki szavaiból, miért volt szükség a vezérigazgató soron kívüli eltávolítására, hiszen októberben amúgy is lejárt volna a szerződése.

Politikát is sejt a döntés mögött az orosz sajtó. Lapjelentések szerint az lehetett az utolsó csepp a pohárban, hogy Ikszanov tengelyt akasztott Szvetlana Zaharovával, a Bolsoj prímabalerinájával, aki parlamenti képviselő is az Egységes Oroszország kormánypárt színeiben. Zaharova táncolt volna John Cranko brit koreográfus Anyegin című darabjának a hét végén kezdődő bemutatósorozatában, ám lemondta a fellépést. A hírek szerint megsértődött, mert csak a második nap szereposztásába került be.

Konfliktusba keveredett a vezérigazgató az orosz balett egy másik csillagával, Nyikolaj Ciszkaridzével is. Az ő szerződését egy hónapja – nem kis felzúdulást keltve – nem hosszabbította meg. A táncos még 2011-ben bírálta a színház vezetését a műemlék épület felújításáért, amely a tervezettnél jóval tovább tartott. A színpad rekonstrukciójának minőségét kifogásolta, és a viszálya főnökével tovább éleződött, amikor egy – mint később kiderült, a társulat egyik vezető táncosa által felbérelt – támadó az idén télen savval arcon öntötte a Bolsoj balettigazgatóját, Szergej Filint, aki csaknem teljesen megvakult. A moszkvai sajtótalálgatások eleinte Ciszkaridzét is kapcsolatba hozták a támadással, amit a művész szerint a színház vezetése megpróbált személyes bosszúkra felhasználni. Két éve botrányos körülmények közepette távozott tisztéből a balettegyüttes korábbi vezetője, Gennagyij Janyin is: felmondott, mert pornográf képek jelentek meg róla az interneten. Ugyancsak két éve, miután megnyílt a felújított Bolsoj, az is viharokat keltett, hogy az amúgy sem olcsó – a legjobb helyekre 3000 rubelért, azaz több mint húszezer forintért árult – jegyekkel az üzérek sokszoros áron kereskedtek. Ezért bevezették, hogy belépőt csak személyi igazolvánnyal lehet vásárolni.

A világhírű operaénekes Anna Netrebko nemrég úgy vélekedett, hogy a Nagyszínházban csak akkor lehet rendet teremteni, ha mindenkit elbocsátanak, és új szerződéseket kötnek a művészekkel. Az intézmény kuratóriumának alelnöke, Mihail Svidkoj volt kulturális miniszter viszont úgy véli, a nyilvános botrányoknak nincs közük a valósághoz. A Bolsoj stabil szervezet, Ikszanov távozása pedig igazi veszteség – mondta. Az egykori vezérigazgatónak miniszteri tanácsadói állást ajánlottak fel, utódja, Urin pedig azt mondta, számít az egész az egész társulatra. Mert – mint közölte – „nem tervez forradalmat” a Bolsojban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.