Revolúció helyett evolúció

Biztos alapokon nyugvó monarchia és a reformok iránti elkötelezettség: Szaadad-Dinal-Otmani marokkói külügyminiszter ebben látja a magyarázatát, hogy a több mint 32,5 millió lakosú észak-afrikai királyságot elkerülték az arab tavasz eseményei.

Míg a régióban – Líbiában, Tunéziában és Egyiptomban – megdönthetetlennek gondolt rezsimek buktak meg, s 2011 februárjában Marokkóban is több demokráciát, illetve a korrupciót ostorozó tüntetések kezdődtek, VI. Mohamed király uralma nem került veszélybe. Al-Otmani szerint az uralkodó gyorsan reagált, és a reformok keretében új alkotmány született. Szintén fontosnak nevezte az igazságszolgáltatás és a közigazgatás átalakítását, átlátható, hatékony és nem korrupt rendszerek kialakítását. A harmadik fő csapásiránynak egy modern oktatás létrehozását nevezte meg.

-
FOTÓ: MÓRICZ SIMON

– Marokkó már húsz éve a politikai reformok politikáját követi, nyitni és előre haladni próbálunk az emberi jogok, a pluralizmus a demokrácia területén. Míg más arab országok a revolúciót választották, addig Marokkó az evolúció útját járja – hangoztatta budapesti látogatása során lapunknak nyilatkozva a mérsékelt iszlamistának tartott politikus, a kormányzó Igazságosság és Fejlődés Pártjának vezető személyisége.

Az 57 éves al-Otmani személyében először látogatott marokkói külügyminiszter Budapestre. A magyar kollégájával, Martonyi Jánossal tárgyaló vendég felkereste a Rabatban képviseleti irodát nyitott Marokkói–Magyar Üzleti Tanácsot is. A Magrebországban, Afrika ötödik legnagyobb gazdaságában a GDP tavaly becslések szerint 2,9 százalékkal nőtt, a kilenc százalék körüli munkanélküliség – más arab államokhoz képest – viszonylag alacsony.

Egyiptomról a rabati diplomácia irányítója – aki pályáját orvosként, pszichiáterként kezdte – annyit jegyzett meg, hogy fontos a stabilitás megőrzése. Mint mondta, megérti az eseményeket, hiszen a forradalmakat mindig felfokozott várakozások kísérik, ugyanakkor az átmenethez, a kézzelfogható változásokhoz szerinte hosszabb idő szükséges.

Al-Otmani emlékeztetett rá, hogy a Szíria Barátai Csoport tavaly decemberben Marrákesben tartotta negyedik találkozóját, s ezen több mint száz ország ismerte el a szíriai ellenzéket a közel-keleti ország legitim képviselőjének. Marokkó – az ENSZ BT nem állandó tagjaként is – támogatta a különböző nemzetközi erőfeszítéseket az immár csaknem százezer halálos áldozatot követelő polgárháború lezárása érdekében. Rabat jelentős humanitárius segélyekkel is támogatja a szíriai konfliktus elől menekülőket. – Semmilyen külföldi katonai beavatkozást sem támogatok, a zsákutcából csak átfogó nemzetközi megegyezéssel lehet kijönni – tette hozzá a marokkói külügyminiszter.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.