Harcban az akadémikusokkal

Rossz idők járnak az Orosz Tudományos Akadémiára. Dmitrij Livanov oktatási és tudományos miniszter előbb hónapokig hatékonyságot és reformokat hiányolva ostorozta az intézményt, majd múlt csütörtökön váratlanul olyan törvénytervezettel állt elő, amely megfosztaná ingatlanjaitól és egybeolvasztaná a tudományos akadémiát a mezőgazdasági és orvosi akadémiával.

Mindezt egy hónappal az után, hogy a tudósok Vlagyimir Fortov fizikus személyében reformpárti elnököt választottak a Nagy Péter alapította 289 éves testület élére. Most egyebek között azt sérelmezik, hogy a kormány előzőleg nem egyeztetett velük az egyébként Dmitrij Medvegyev kormányfő által is támogatott jogszabályról, amelyet Livanov ráadásul két hét alatt akarta áthajtani a parlamenten. A kormányzati elképzelés bírálói szerint az orosz vezetésnek valójában az értékes ingatlanokra fáj a foga. A másik oldalon viszont arra hivatkoznak, hogy még pontos nyilvántartás sincs arról, mekkora földterület, hány négyzetméternyi épület tartozik a tudós testülethez.

Akad adat, amely szerint ma minden egyes akadémikusra kéthektárnyi telek jut, de ezek jó részén 15-20 éve semmi sem történik.  Ezért a törvényjavaslat az ingatlanok ügyeit egy újonnan alapított ügynökségre bízná. A Science című amerikai tudományos lapnak nyilatkozó Alekszander Szpirin fehérjekutató nemzeti tragédiának nevezte a tervezett intézkedést, hiszen ezzel szerinte a szervezet elveszítené a függetlenségét. Maga a miniszter tudományos tanácsa sem tudott a tervről, amelyet az orosz kutatók most erőteljesen kritizálnak. A parlamenti alsóház, az állami duma kommunista frakciója bizalmatlansági indítványt készül benyújtani a kormány ellen a tervezett jogszabály miatt, és a világból is mind több tiltakozás érkezik.

 – Minden politikai nyilatkozat a tudósok jogainak szélesítését hirdeti, a gyakorlat azonban ezzel szöges ellentétben áll – mondta az amerikai lapnak Mihail Gelfand, a minisztérium tanácsának tagja. Az Orosz Tudományos Akadémia új elnöke időt és egyeztetést kért szerdán Vlagyimir Putyin államfőtől, és végül kompromisszumot kapott: a végszavazást csak az ősszel tartják meg, és pénteken, amikor második olvasatban is elfogadták a jogszabályt, már a tudósok észrevételeinek egy részét méltányoló, módosított szöveg került az állami duma napirendjére. Változott például a sokat bírált elképzelés, hogy egy csapásra megszüntetnék a levelező tagságot, és e státus birtokosait teljes jogú akadémikussá léptetnék elő.

Ezt a folyamatot három évre nyújtanák el, és végrehajtásának módjáról maga az akadémia dönthetne. Sok kutató az orosz politikai vezetés tudomány iránti érdektelenségét látja a támadással felérő törvényjavaslat mögött. – Ha a kormány tényleg meg akarná újítani az orosz tudományos életet, e nélkül is könnyen megtehetné, és még sok pénzt sem kellene erre költenie – állítja Mihail Ugrjumov endokrinológus akadémikus a Science-nek. „A tudomány azonban nem áll az orosz politika prioritásainak élén” – hangsúlyozta a tényt, amely a hazai viszonyoktól sincs távol.

Navalnijt leültetné az ügyészség

Hat év letöltendő börtönbüntetést kért az ügyészség Alekszej Navalnijra, az orosz ellenzék egyik vezérére. Az aktivistát gazdasági bűncselekménnyel vádolják: azzal, hogy Kirov megye kormányzójának tanácsadójaként előnytelen szerződés megkötésére vette rá egy állami faipari vállalat vezetőjét, és ezzel 16 millió rubeles, azaz több mint százmillió forintos kárt okozott. A vádlott ügyvédje arra hívta fel a figyelmet, hogy védencének a hatásköre sem volt meg a neki felrótt bűncselekmény elkövetéséhez. Szerinte a pernek egyértelműen politikai célja van, Navalnijt közszereplőként akarják lejáratni.

Politikai perről beszélt az ügy kapcsán Ljudmila Alekszejeva, a moszkvai Helsinki Csoport jogvédő szervezet tekintélyes vezetője is. Maga Alekszej Navalnij – aki egy korrupcióellenes internetes oldal létrehozójaként vált külföldön is ismertté, majd a 2011. decemberi parlamenti választásokat követő kormányellenes megmozdulások idején lett az ellenzék egyik vezetője – tagadja a vádat. A tárgyalóteremben az utolsó szó jogán kijelentette, hogy semmiképpen sem hagy fel eddigi tevékenységével, és kollégáival együtt mindent megtesz azért, hogy „felszámolják az Oroszországban kiépülő feudális rendszert”. (Hírösszefoglalónk)

Vlagyimir Putyin elnök az Orosz Tudományos Akadémia tavalyi közgyűlésén mond beszédet
Vlagyimir Putyin elnök az Orosz Tudományos Akadémia tavalyi közgyűlésén mond beszédet
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.