Szivárgó olimpiai játékok

Olimpiai játékoknak hívják, de ez nem a sportról szól. Támadásról, behatolásról és megsemmisítésről – méghozzá komputervírusokkal. Az iráni urándúsítót megtámadó Stuxnetet is magában foglaló kiberműveletek atyja és irányítója az amerikai haderőnél James „Hoss” Cartwright tábornok, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának helyettes vezetője volt.

Az a 2011-ben nyugdíjba vonult négycsillagos tengerészgyalogos tábornok, aki ellen az NBC News értesülései szerint a washingtoni igazságügyi tárca most hivatalos vizsgálatot indított „bűnös kiszivárogtatás” miatt. A gyanú szerint ugyanis épp a 63 éves főtiszt teregette ki a sajtónak a szigorúan titkos Stuxnet-sztorit.

Ez az a vírus, amellyel az Egyesült Államok és Izrael 2010-ben sikeresen megfertőzte az iráni Natanzban épülő urándúsító számítógépeit, több évvel visszavetve az ország atomprogramját. Cartwright rövid időn belül a harmadik négycsillagos generális, aki vizsgálatok miatt kerül a reflektorfénybe. A sort tavaly ősszel David Petraeus nyitotta: az iraki és az afganisztáni hadműveletek legendás alakjának a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) éléről kellett távoznia, miután kiderült, hogy viszonya volt életrajzírójával.

Petraeus afganisztáni utódja, John Allen is megégette magát az ügyben, miután kitudódott, hogy illetlen tartalmú elektronikus üzeneteket váltott Jill Kelley-vel. Ő az a dekoratív tampai nő, aki előszeretettel „utazott” a floridai városban működő Középső Parancsnokság (CENTCOM) főtisztjeire. Allen a botrány miatt esett el az USA európai haderőinek főparancsnoki posztjától. Az amerikai sajtó az találgatja: mi motiválhatta a tábornokot, hogy szigorúan bizalmas információkat szivárogtasson ki. Például a The New York Timesnak: a lap tavaly júniusban címlapon hozta, hogy az USA állt az Irán elleni Stuxnet-támadás mögött.

Az Illinois-ban született Cartwright fényes katonai karriert futott be a tengerészgyalogság légierejénél. Még Barack Obama republikánus elődje, George W. Bush elnöksége idején, 2004-ben lett a Stratégiai Parancsnokság vezetője, s kiemelkedő szerepet játszott az amerikai kiberhadviselés fejlesztésében. Felsőbb katonai körökben mégsem volt népszerű, mert azt hangoztatta: a nukleáris fegyverek helyett a jövőbe, vagyis a számítógépes hadviselésbe kellene több pénzt fektetni. 2011-es nyugdíjazása a négy évtizedes szolgálat után meglepetésnek számított.

Érdemeiért előléptetés várt volna rá, de kihagyták. Állítólag pont azért „ejtették”, mert a védelmi tárca csúcsain nem igazán kedvelték. Később kiszivárgott, hogy a Pentagon vizsgálatot indított ellene, mert szexuális viszonya volt egy beosztottjával, ám e vád alól tisztázták. A sajtó szerint Cartwright azért szellőztetett meg információkat, hogy ezzel saját és kiberharcosai – addig titkolt – érdemeit „fényezze”. Eddig nem emeltek vádat ellene, az igazságügyi tárca csak annyit közölt: a folyó ügyek egyikében ő a vizsgálat célpontja. A másik kiszivárogatás egy Jemenből kiinduló terrorista akció megakadályozásáról szólt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.