Dutyiba ment a párt pénztárosa

Az még nem bűn, ha valakinek 40 millió eurója van svájci bankokban – méltatlankodott a spanyol kormányzó Néppárt (PP) korábbi pénztárnoka, Luis Bárcenas letartóztatása kapcsán a férfi ügyvédje. Bárcenast csütörtök este, háromórás kihallgatása után vették őrizetbe, az El País helyszíni beszámolója szerint az utcán többtucatnyian kiáltozták utána, hogy „tolvaj, tolvaj”, majd zajosan ünnepeltek, amint egy Madrid környéki börtönbe szállította egy rendőrségi furgon.

Az 57 éves férfi és felesége ellen hivatalosan adócsalás és pénzmosás a vád, ám az ügy egy nagyobb pártfinanszírozási botrány része. Bárcenas neve az utóbbi hónapokban a politikai korrupció szinonimája lett Spanyolországban: az El País januárban közölt először részleteket kézzel írott, titkos füzetéből, amelyben a párt vezetőinek „mellékjövedelmeit” vezette. Ebből kiderült, hogy a parlamenti képviselői, bizottsági tagsági vagy épp miniszteri fizetések mellett sokan – köztük maga Mariano Rajoy kormányfő is – rendszeresen havi fizetéskiegészítést kaptak a pártkasszából.

Rajoy 1997 és 2008 között 25 ezer eurót kasszírozott, ám ő (párttársaihoz hasonlóan) ezt tagadja. Maga Bárcenas 2009-ben távozott a párt pénztárosi posztjáról egy akkor kirobbant korrupciós botrány következtében – akkor üzletemberek fizettek busásan a párt politikusainak jókora állami megrendelésekért cserébe. De így sem járt rosszul: tavaly decemberben 400 ezer eurót utaltak neki a pártkasszából, azóta is a Néppárt fizeti a társadalombiztosítását, irodája van a pártszékházban titkárnővel, és még szolgálati BMW is jutott neki, sofőrrel és testőrrel – írta róla korábban a La Vanguardia. Hivalkodó életmódjával különösen az utóbbi, gazdasági válság sújtotta években egyre jobban irritálta a spanyol közvéleményt.

Helikopterrel vitette fel magát a francia Alpok legmagasabb csúcsaira, hogy a szűz hóban síeljen, a legdrágább éttermekben vacsorázott, és luxus autókkal járt. Januárban fény derült arra is, hogy milliós bankszámlája van Svájcban: több tízmillióra rúgott a titkos számlákon tartott összeg. Bárcenas először azt mondta, hogy ez a párt pénze, de ettől sem lett jobb a helyzet. Sem neki, sem a Néppártnak. A PP korábbi korrupciós ügyeit is vizsgáló ügyész, Pablo Ruz most elérkezettnek látta az időt, hogy rács mögé dugja Bárcenast. Kiderült, hogy a férfi nagyobb összeget utalt át Svájcból egy uruguayi bankszámlára, és ebből arra lehetett következtetni, hogy fennáll a szökés veszélye. Ráadásul – a vádak szerint – bizonyítékokat hamisított meg, és akadályozta a nyomozók munkáját.

Bárcenas ügyvédje szerint mindez képtelenség, hiszen ügyfelét a fél világ ismeri, arca olyan jellegzetes, hogy nem is lenne értelme szöknie. Különben sem követett el semmi törvénybe ütközőt, érvelnek: 2006-ban ugyan valóban volt egy rejtélyesnek tűnő, 222 ezer eurós bevétele, ám ez két festmény eladásából származik. Ezeket egy argentin műgyűjtőn keresztül értékesítették – állította. Ám időközben jelentkezett a megnevezett műgyűjtő, és csak a fejét rázta: soha nem találkozott Bárcenasszal.

A botrány a kormányzó konzervatívok számára is rendkívül kínos, és politikai következményekkel is járthat. A párton belül a spanyol sajtó szerint nincs egyértelmű álláspont arról, hogy miként kellene kezelni a Bárcenas-ügyet. Rajoy a tegnapi EU-csúcs után tartott sajtótájékoztatóján nyugodtan vette tudomásul a letartóztatást, és közölte: tiszteletben tartják az igazságszolgáltatás függetlenségét. Hasonlóan nyilatkozott az igazságügyminiszter is. Ám az El País szerint a Néppártban többen is elégedetlenkednek amiatt, hogy a kormánynak még mindig nem sikerült szorosabb pórázra fognia az ügyészséget.

Luis Bárcenas
Luis Bárcenas
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.