Al Capone is itt mosta volna a pénzt

Ez a világ legnagyobb pénzmosodája, ha Al Capone élne, ő is ezt használná – mondták az amerikai hatóságok képviselői tegnap, amikor vádat emeltek New Yorkban egy internetes fizetőrendszer, a Liberty Reserve hét vezetője ellen.

A honlapot lekapcsolták, ma már csak az amerikai igazságügy-minisztérium közleménye látható rajta. A vezető alapítót, az ukrán származású, egykor amerikai, most Costa Rica-i állampolgár Arthur Budovskyt a múlt héten Spanyolországban tartóztatták le. Házkutatást is tartottak nála, amiből kiderült, hogy nem titkolta a vagyonát: hat luxusautó, köztük három Rolls-Royce és két Jaguar állt a garázsában.

A Costa Ricában bejegyzett Liberty Reserve – leegyszerűsítve – azt tette lehetővé, hogy valaki nyisson egy számlát, arra valódi pénzt utaljon, s azt átváltották a cég „valutájára”. A Liberty Reserve-számlák között gyorsan és olcsón lehetett utalni, ráadásul úgy, hogy ha ezért külön fizetett a küldő fél, akkor még a pénz fogadója sem látta, kitől érkezett az összeg. Azaz a tranzakciók követhetetlenek és lenyomozhatatlanok voltak. A jóváírt virtuális pénzeket persze vissza is lehetett váltani „valódi” fizetőeszközre, de a forrása így teljesen ismeretlen volt.

Ez volt a Liberty Reserve vonzereje az alvilág számára: semmit sem kérdeztek. Mindössze egy e-mail cím kellett a regisztrációhoz, más nem. Az amerikai nyomozók, hogy mindezt illusztrálják, regisztráltak egy számlát Joe Bogus álnéven (magyarul: Hamis Jani). A számla céljaként azt adták meg, „kokain”, címeként pedig „Hamis Fő utca 123, Kitalált Város, New York állam” szerepelt.

A 2006-ban alapított Liberty Reserve nem az egyetlen online fizetőrendszer és valuta, elég csak a Bitcoinra gondolni. Ám a Budovsky-vállalkozás által nyújtott anonimitás az amerikai hatóságok szerint szándékosan azt célozta, hogy magához vonzza az alvilágot. És ez sikerült is: ezen keresztül mostak pénzt drogkereskedők, fizettek sokan gyermekpornográfiáért vagy hackerek szolgáltatásaiért. A közel-keleti bankokból bankkártyaadatok megszerzésével 45 millió dollárt eltulajdonító hackerek is a Liberty Reserve rendszerén keresztül osztották szét a pénzt a vád szerint – írja a Reuters.

Preet Bharara (képünkön) manhattani államügyész szerint több mint 51 millió megkérdőjelezhető tranzakciót hajtottak végre a weboldalon, és legalább hatmilliárd dollárt mostak tisztára rajta keresztül. Minimum egymillió felhasználójuk volt, köztük legalább kétszázezer az Egyesült Államokban, ám a cég ott nem jegyeztette be magát, és nem is felelt meg az amerikai pénzmosásellenes törvényeknek. Az amerikai nyomozókat 17 másik ország hatóságai segítették.

A The Washington Post szakértő bloggere szerint a Liberty Reserve esete azt mutatja, hogy a hatóságok keményebben fel akarnak lépni a virtuális valuták ellen. Ám az amerikai pénzügyminisztérium egyik államtitkára, David S. Cohen egy sajtótájékoztatón elmondta, ez nem jelenti azt, hogy el akarnák lehetetleníteni ezt a fajta szolgáltatást.

Az biztos, hogy a legnagyobb virtuális valutát, a Bitcoint nehezebb lenne „megfogni”: nem egyetlen cég vezérli egyetlen központból, hanem egy decentralizált rendszerről van szó, vezető nélkül. És persze vannak, akik illegális célokra használják, ám egyre többen vannak, akik nem. Számukra vonzó, hogy könnyen és gyorsan fizethetnek az interneten, nem kell bajlódniuk a bankkártyájukkal, nemzetközi átutalási díjakkal és ingadozó valutaárfolyamokkal. A befektetők sem ijedtek meg: a Bitcoin tőzsdei árfolyama tegnap nem ingott meg a Liberty Reserve-vezetők ellen emelt vád hírére.

 

FOTÓ: REUTERS   MIKE SEGAR
FOTÓ: REUTERS MIKE SEGAR
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.