Varsó vibrál, a gazdaság küszködik

A híres varsói torony, a kultúra és tudomány sztálini palotája már nem magányos. Valaha uralta ugyan a lapos város képét, ma már körbeveszik más felhőkarcolók, a harmadik évezred üveggel borított gúlái. Ezek is piramisok persze, csak nem a népek (különösen a lengyelek) nagy barátja emelt emléket magának vele, hanem valamelyik nemzetközi ingatlanfejlesztő. Egyébként is tele van új helyekkel a város.

Az Ukrajnával közösen rendezett futball-Eb is jót tett Varsónak, és az építkezések nem maradtak abba. A lengyel főváros vibrál, keresett turisztikai célponttá lett.

– Akinek nincs munkája, az persze nem bulizik – fejtegeti különvéleményét Krzysztof. A harminc körüli fiatalember egy nemzetközi cégnél dolgozott tolmácsként, de a vállalatot megvette egy lengyel beruházó, és a fordítói állás okafogyott lett. Még a tartalékaiból él, és azt latolgatja, hogy külföldre megy. Dolgozott két évet Írországban, de hazahozta a most megszűnt munkalehetőség, no meg a szíve. Pedig a brit szigeteken rengeteg lengyel él és dolgozik. Nyelvük a legelterjedtebb idegen nyelv, állítják. Kérdezi, milyen esélyei lennének Magyarországon, de aztán legyint. Ahol ő szerzi az információit, ott nincs jó hírünk mostanában. És gyorsan hozzáteszi: náluk is lehet olyan fordulat, mint a magyaroknál, mert a kormány elvesztette a bizalmat, s mára már többen szavaznának a jobboldalra, ahol Orbánt istenítik.

A közvélemény-kutatások is alátámasztják a fiatal férfi véleményét. A jobboldali ellenzék (PiS) vezető pártja, a Jog és Igazságosság most először felülkerekedett, megelőzi a kormányzó Polgári Platformot (PO). A kormány iránti bizalom is mélyponton van. Akárkit kérdezek arról, hogy mivel magyarázza a fordulatot, három okot nevez meg: megállt a gazdasági növekedés, szétesett a centrista kormánykoalíció, és még mindig érződik a szmolenszki katasztrófa hatása.

– A gazdaság valóban stagnál – mondja Marek Kloczko, a Lengyel Kereskedelmi Kamara főtitkára. – Amikor az EU többi tagállamában stagnált, sőt zsugorodott a gazdaság, nálunk folyamatosan évi négyszázalékos volt a növekedés. Az idén, az első negyedévben azonban csak 0,4 százalékos növekedést mértek – mondja. A gazdasági szakember mégis optimista. Rengeteg példája van a hazai innovációra, a lengyel üzletemberek sikereire. Példának hozza fel a Solaris nevű céget, amely Európa legnagyobb autóbusz- és villamosgyártó üzemévé nőtte ki magát. A cég alapítója mérnök volt a német Neoplan gyárban, majd hazaköltözött, és Poznan mellett gyártott saját konstrukciójú buszai már nemcsak a lengyel utakat uralják, de sok európai városban is kiszolgálják a tömegközlekedést.

A stagnálás okát Kloczko inkább a külföldi piaci hatásokban látja, és sajnos vége az Európa-bajnokság generálta növekedésnek is. És ott van a lomha bürokrácia: két amerikai cég kivonult az ígéretes lengyel palagázüzletből, állításuk szerint azért, mert megelégelték a hivatalok packázásait. Azzal Kloczko is egyetért, hogy a gazdaságnak további reformokra lenne szüksége.

A kormány óvatosságát indokolja a kicsiny és ingatag parlamenti többség mellett a PO belső válsága is. Donald Tusk kormányfő energiáinak nagy részét tarkabarka ideológiájú pártjának összetartása foglalja le. Illetve az, hogy kizárja a versenyből lehetséges belső vetélytársait. Emiatt késnek a reformok, és veszít a népszerűségéből a PO – mondja újságírókollégám, Jacek Pawlicki. A Newsweek Polska rovatvezetője szerint a szmolenszki tragédia ügye is rontja a közhangulatot. Számára ugyan egyértelmű, hogy a Lech Kaczynski elnököt és számos közéleti szereplőt szállító gép katasztrófáját 2010. április 10-én nem merénylet okozta, ám a lengyelek húsz százaléka ezzel nem ért egyet. Pawlicki szerint az oroszok sem viselkednek egyértelműen, még mindig nem adták vissza a Tu–154-es gép roncsát. Az újságíró szerint azért, mert ez az „oszd meg, és uralkodj” régi orosz taktikája: Moszkvának jól jön, ha a lengyelek között belviszály van.

A szmolenszki tragédia lett a lengyel jobboldal legfőbb eszmei ügye, szinte vallása. Ennek a fő dogmája, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök és Tusk összeesküvése okozta a tragédiát. Ebben több millióan hisznek Lengyelországban, s ez is oka annak, hogy a kormányzat iránti bizalom 23 százalékra csökkent.

Tusk most kormányzati átalakítást és párton belüli rendcsinálást ígér. Ezután – mondta lengyel újságíróknak –beutazza az országot, s dinamizálja a pártját, megfordítja a népszerűség-vesztési tendenciát is. Tusk a gondot a gazdaság állapotában látja: szerinte akinek nincs munkája, nem szeretheti a kormányt. A lengyelek élvezik, hogy teljesítményükkel tekintélyt szereztek az EU-ban, s aggódnak, hogy ezt leronthatja a gazdasági visszaesés és az egzotikus politika visszatérése.

Varsó, 2013. május

 

EU-jelöltek

Tusk azt latolgatja, hogy megpályázza az Európai Bizottság elnökének posztját. Úgy nyilatkozott: az Európai Néppártban biztatják erre kollégái. De nem biztos, hogy a következő választásokon ismét a kereszténydemokrata jellegű néppárt győz. Ráadásul Tusk túlságosan közel áll Angela Merkelhez, ami sokaknak nem tetszik. Radek Sikorski külügyminisztert pedig sokan esélyesnek mondják a külügyi főképviselő állására. Egyesek szerint ő azonban túl lelkes európai, sőt föderalista. Ez pedig aligha tetszene a briteknek. (M. G.)

 

A régi és az új kor jól megfér egymással a rohamtempóban fejlődő Varsóban
A régi és az új kor jól megfér egymással a rohamtempóban fejlődő Varsóban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.