Az ígért fegyvereket még leszállítja Moszkva Aszadnak

Oroszország nem készül új fegyvereladásokra Szíriának, csak a korábban aláírt szerződéseket teljesíti – reagált a két ország rakétaügyletéről szóló sajtóhírekre az orosz külügyminiszter.

Szergej Lavrov Varsóban elhangzott szavait az ITAR-TASZSZ hírügynökség jelentése úgy értelmezi, hogy Moszkva így nem szállít Sz-300 típusú föld-levegő rakétákat Damaszkusznak. Ez azonban nem derül ki egyértelműen a rövid beszámolóból, mert az nem tér ki azokra az értesülésekre, amelyek szerint e légvédelmi ütegek eladásáról még 2010-ben született megállapodás.

Lavrov akkor beszélt, amikor az orosz elnök fekete-tengeri rezidenciáján, Szocsiban éppen a szíriai válság volt a fő téma Vlagyimir Putyin államfő és David Cameron brit miniszterelnök tárgyalásán. Cameron szavai szerint „valódi haladást” és tartalmas, hasznos eszmecserét hozott a találkozó. Hangoztatta, hogy – noha London és Moszkva különbözőképpen ítéli meg a szíriai helyzetet – közös cél a konfliktus lezárása, a szélsőségesek megfékezése és a lehetőség megteremtése egy átmeneti kormány létrehozására. Putyin ugyancsak az erőszak leállításának, a békefolyamat beindításának fontosságáról beszélt, és felhívta a figyelmet arra, hogy meg kell őrizni Szíria szuverenitását, területi egységét.  

Oroszországi utazását – bár a tervről már korábban is kiszivárogtak hírek – Cameron hivatalosan csak szerdán, a londoni parlamentben jelentette be, egy nappal az után, hogy John Kerry amerikai külügyminiszter moszkvai látogatásán egy nemzetközi Szíria-békekonferencia összehívásában állapodott meg vendéglátóival. A brit kormányfő nyilván abban bízik, hogy – e megegyezés „farvizén” – Putyinnal folytatott tárgyalása nyomán sikerül valamelyest közelíteni egymáshoz a Bassár el-Aszad elnök rezsimjét támogató Moszkva és a válság politikai rendezése érdekében Szíriában hatalomváltást sürgető nyugati országok álláspontját. Sőt Cameronnak egyfajta közvetítő szerep is jutott: hétfőn Washingtonban Barack Obama amerikai elnökkel tárgyal majd egyebek közt a szocsi megbeszélések eredményéről. A brit sajtó szerint azt szeretné elérni, hogy a legfejlettebb ipari országokat összefogó G8 csoport júniusban esedékes észak-írországi csúcstalálkozójára a lehető legközelebb jussanak egy kompromisszumhoz Szíria ügyében.

Kerry szerint tarthatatlan a helyzet

Előzőleg, mint az MTI jelentette, Enrico Letta olasz miniszterelnökkel és Emma Bonino külügyminiszterrel tárgyalt Rómában John Kerry amerikai külügyminiszter, aki Nasszer Dzsaude jordániai külügyminiszter is találkozott. Kerry "tarthatatlannak" nevezte a jelenlegi helyzetet. Hangsúlyozta: tárgyalóasztalhoz kell ültetni a feleket és politikai megoldást kell találni, ami a drámai humanitárius helyzetre is megoldást ad majd. Az amerikai diplomácia vezetője szerint Moszkvában is "megvan az akarat" a békekonferencia megrendezésére. Megjegyezte ugyanakkor, hogy az Oroszországból Szíriának szánt rakéták Izraelt és Washington is aggasztják: "az Egyesült Államok nem tartja kívánatosnak a Bassár el-Aszadnak nyújtott orosz katonai segítséget". Hozzátette: "az átmeneti kormányt a szemben álló felek egyetértésével kell létrehozni". Korábban újságíróknak ezzel kapcsolatban Kerry kiemelte: "a mi értelmezésünk szerint ez egyértelműen azt jelenti, hogy Bassár el-Aszad nem lehet része ennek a kormánynak".

David Cameron és Vlagyimir Putyin Szocsiban
Britain's Prime Minister David Cameron and Russian President Vladimir Putin (R) speak to media after their meeting at the Bocharov Ruchei state residence in Sochi May 10, 2013. REUTERS/Sergei Karpukhin (RUSSIA - Tags: POLITICS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.