Teljes stábbal ellenőriz az EBESZ

Szinte óránként kerülnek nyilvánosságra újabb és újabb lehallgatási szövegek Bulgáriában. Korábban az robbant be a hírekbe, hogy a jobbközép kormány belügyminisztere, Cvetan Cvetanov üzemeltetett lehallgató brigádot a minisztériumánál, most viszont kiderült: a lehallgatókat is lehallgatták.

A bolgár médiához eljuttatott egyik fájlon Bojko Boriszov korábbi kormányfő, földművelésügyi minisztere és a szófiai vezető ügyész beszélgetnek. (Az ügyész pénteken be is adta lemondását.) A gyorselemzés szerint a politikusok és az ügyész bűncselekmények sorozatát vallják be. Azt már csak a korábbi kormánypárt vitatja, hogy uralmának három éve alatt a belügyminiszter mindenkit lehallgatott, törvénysértő módon. Mindenkit, mert Cvetanov nem csak ellenfeleit és az üzleti szférát figyeltette állami pénzen, állami eszközökkel.

Bojko Boriszov korábbi miniszterelnök, aki márciusban kénytelen volt lemondani. Most az ő pártja vezet
Bojko Boriszov korábbi miniszterelnök, aki márciusban kénytelen volt lemondani. Most az ő pártja vezet

Lehallgatta a kollégáit is kormányban, sőt az államfőt is. Erről Miroszlav Najdenov volt földművelésügyi miniszter tálalt ki elsőnek, de csatlakoztak hozzá mások is a GERB-ből. A gerb bolgárul címert jelent, de ez a betűszó a Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért nevű pártot jelenti. Jobbközépnek mondják a volt kommunista tűzoltó, majd rendőrtiszt, később tábornok és szófiai polgármester által alapított pártot. Boriszov feltehetően Európa egyik legsikeresebb médiapolitikusa, aki jól ismerte fel: a rendszerváltás utáni évtizedekben elhasználódtak a jobb- és a baloldal pártjai és politikusai is.

A jobboldalt választotta magának, és a polgárok elhitték neki, hogy ő lesz az, aki megállítja a szervezett bűnözést, véget vet a korrupciónak, és helyreállítja Bulgária megkopott presztízsét a világban. Boriszov a jelek szerint ebből semmit sem ért el, márciusban kénytelen volt lemondani. Feltehetően az utolsó évben akart előállni nagy projektekkel. A reformok mindenesetre elmaradtak, nem szűntek meg az utcai gengszterleszámolások, az ország továbbra is az európai korrupciós mezőny egyik éllovasa. Nem sikerült éppen ezért bekerülnie a schengeni övezetbe sem.

A lemondást az országot megrázó spontán tüntetések váltották ki. Az emberek az elviselhetetlenül magasnak tartott villanyszámlák, általában véve a közüzemi költségek emelkedése és a közműcégeket uraló külföldi monopóliumok miatt tüntettek. Az áramárlázadásnak halálos áldozatai is voltak, többen felgyújtották magukat, így tiltakozva elviselhetetlen helyzetük miatt. A legutóbbi közvélemény-kutatási adatok azt tanúsítják: a bolgárok annak ellenére, hogy társadalmi mozgalmaik kényszerítették lemondásra Boriszovot, mégsem készülnek nagy változásra. A legtöbb intézet arra a következtetésre jutott, hogy legfeljebb 55 százalékos lesz a választási részvétel.

Annak ellenére, hogy most kétszer annyi párt indul a mandátumokért, mint a 2009-es választásokon, továbbra is az eddigi pártok esélyesek. Bojko Boriszov GERB pártja vezet, általában a szavazók 22–24 százaléka deklarálja, hogy rá szavazna. A szocialisták nem tudták behozni, rájuk 17-18 százalék szavazna. Szinte ugyanannyi, 5-6 százaléknyi szavazója van a török-muzulmán kisebbség Mozgalom a Jogokért és Szabadságokért nevű pártjának, mint a nacionalista szélsőjobboldali Atakának. A többi kis párt, bármilyen rokonszenves programja is legyen, aligha éri el a bejutási küszöböt. Úgy látszik azonban, hogy Bulgáriában sem a tartósan gyenge kormányzati teljesítmény, sem a nyilvánvaló törvénysértések, a korrupció bizonyított támogatása nem elég ahhoz, hogy megrendítse a jobboldalinak mondott politikai bálvány követőinek hitét.

Elég az antikommunista retorika. Tény, hogy a szocialisták sem újítottak az ellenzékiség éveiben: programjuk elsősorban a Boriszov-rezsim permanens kritikájából áll. – A várakozások ellenére a közüzemi díjak elleni lázadással létrejött egyesülések nem mozgatják meg a bolgár választók fantáziáját – mondta Genoveva Petrova szociológus, a szófiai Alpha Reasearch vezető munkatársa. Az egyik ok szerinte, hogy itt is felbukkannak olyan politikai személyiségek, akiket az előző érához kötnek az emberek. Hozzátette, hogy nehéz megjósolni, mi mozgatja meg a bolgárok politikai fantáziáját: nincs olyan pozitív program, ami kizökkenthetné az embereket a közönyből, de a negatív kampány sem serkenti részvételre az ingadozókat. A legutóbbi napok lehallgatási botrányai ezek szerint aligha változtatnak a várakozásokon, és egyetlen párt sem szerez majd többséget május 12-én Bulgáriában.

Vásárolták is a voksokat

A keleti bővítés óta Bulgária az első olyan EU-tagállam, amelyet az EBESZ szakosított választás-ellenőrző szervezete, az ODIR teljes apparátussal ellenőriz majd. A választás előtt készített értékelés utal arra, hogy az idő előtti választásokat a viharos tüntetések miatt kényszerültek megtartani, korábban is több példája volt a szavazatvásárlásnak, és más elemek is kétessé tették a szavazás tisztaságát. Az EBESZ ellenőrzi a médiában való megjelenést, a helyi törvények és a nemzetközi normák betartását választások előtt, alatt és utána is. A stábot Haraszti Miklós vezeti, aki korábban az EBESZ sajtószabadság-felelőse volt, és más országokban is irányított hasonló ellenőrzéseket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.