A Jobbikkal flörtöl a Tőkés-párt

Akárcsak itthon a Fidesz, hivatalosan a kormánypárt erdélyi nyúlványa is elhatárolódik a radikális jobboldaltól – de nem kell nagyon mélyre ásni, hogy az összefonódások felszínre kerüljenek.

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) vezetői a legjobb esetben is visszafogottan viszonyulnak a Jobbik erdélyi jelenlétéhez, az alakulat fővédnöke, Tőkés László pedig egyenesen elutasítja a „Jobbik térhódítását Erdélyben”. Eközben a két éve létrehozott EMNP a radikális magyarországi formáció erdélyi partnerei felé nyit frissen létrehozott ifjúsági tagozata révén. Eddig a Magyar Ifjúsági Tanács (MIT) volt az EMNP nem hivatalos ifjúsági szervezete. A MIT „kizárólagosan civil, tehát nem politikai ifjúsági” ernyőszervezetként határozza meg magát, de egyértelműen a Tőkés-táborhoz köthető.

A szervezetet 2011-ig, nyolc éven át az a Sándor Krisztina vezette, aki jelenleg is a Tőkés László által elnökölt Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) ügyvezető elnöke, valamint a néppárt alelnöke. A MIT élén Bozsó Imre Lehel követte, aki egyben az EMNP-t létrehozó EMNT alelnöke, és a párt képviselőjelöltje volt a 2012. decemberi parlamenti választásokon. A MIT helyét most a Minta veszi át, élén az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) alapító tagjával, Tőke Ervinnel. Az elmúlt években az EMI-ről főleg botrányos nyári táborai kapcsán lehetett hallani: ezek rendszeres meghívottja a Jobbik és a revizionista dalairól híres Kárpátia együttes, amely a márciusi kitüntetési botrány középpontjában állt. A Minta alakuló ülésén Tőke Ervin elnök is utalt rá, hogy az EMI és az EMNP közeledése hosszabb ideje tart. Hangsúlyozta, hogy „a tagok az elmúlt választási év politikai kampányai során is bebizonyították, hogy erős ellenszélben is képesek dolgozni”.

Az említettek közül többnek a nevével az EMI alapítói, rendezvényszervezői vagy önkéntesei között találkozhatunk. Maga az EMI-tábor főszervezője, Soós Sándor például március óta az EMNP Kolozs megyei szervezetének elnöke. Sorbán Attila Örs, az Erdélyi Magyar Ifjak elnöke örvendetesnek tartja számos korábbi tagjuk jelenlétét a Mintában. A kérdésre, hogy nem találja-e furcsának a saját szervezete gyöngülését üdvözölni, azt válaszolta: eddig sem szóltak bele, ezután sem fognak, hogy tagjaik mivel töltik a „szabadidejüket”.

Elképzelhetőnek nevezte például, hogy a Mintához – névleg – átigazolt tagok részt vegyenek a soron következő EMI-tábor szervezésében. Az átfedések miatt az alsóbb szinteken nem világos, mit és hogyan kell kommunikálni. Kolcza István háromszéki Minta-vezető például a Székely Hírmondónak kijelentette: elhatárolódnak az EMI-től. Utóbb „fentről” tudatták vele, hogy „nem jól fejezte ki magát”. Amúgy az EMI sűrűn szervez közös akciókat a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalommal (amely a Jobbik színeiben képviselőket juttatott az Ország gyűlésbe), Sorbán szavai szerint pedig „kizárólag baráti szívességeket” tesz a Jobbiknak.

Ilyen volt szerinte, hogy a napokban erdélyi tagtoborzó körúton tartózkodó Szávay István, a Jobbik nemzetpolitikai kabinetjének az elnöke az EMI nagyváradi irodájában tartott sajtótájékoztatót. A kérdésre, hogy maga is a radikális párt rendelkezésére bocsátotta volna-e az irodát, azt válaszolta: „ez a körülményektől függ”. Az EMNP múlt szombati kolozsvári küldöttgyűlésén hatalmas tapsot kapott Szávay István, miközben az előző kongresszuson, két éve a radikális párt jelen sem volt. Ezúttal a Jobbik ifjúsági tagozatát is meghívták Kolozsvárra, igaz, ezt a néppárt hivatalos közleménye elhallgatta.

A Jobbik miskolci szervezetének beszámolójából derült csak ki, hogy a Minta alakuló küldöttgyűlésén a Jobbik ifjúsági tagozatát Samu Tamás Gergő országos alelnök, valamint Takács Mónika óbudai és Szilágyi Szabolcs miskolci elnök képviselte. Egy neve elhallgatását kérő forrás szerint az EMNP egyes vezetői nem bíznak a „türelmes építkezés” sikerében, amiről a párt hivatalos diskurzusa szól. Radikálisabb fellépést sürgetnek, arra hivatkozva, hogy az alapítás óta eltelt két évben a párt nem tudott számottevő támogatót elhódítani az RMDSZ-től. Vita van viszont azt illetően, hogy „mi az, ami még vállalható”. Ennek tudható be, hogy míg egyes vezetők határozottan elzárkóznak a radikális nemzeti oldaltól, mások megengedően nyilatkoznak.

Tőkés László
Tőkés László
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.