Kebelmérettel nem bókolunk

A nők fiatal generációja minden korábbinál érzékenyebben és öntudatosabban reagál a szexista beszólásokra. Ezt most Németország egyik vezető politikusa is megtapasztalhatja.

Rainer Brüderle német gazdasági miniszter politikai karrierjének is véget vethet egy szerinte csupán rosszul sikerült bók, amelyet egy fiatal német újságírónőnek tett. Brüderle és a Stern magazin 29 éves politikai újságírónője, Laura Himmelreich a liberális FDP szokásos év eleji pártkongresszusán találkoztak, és este még a politikus szállodájának lobbijában is összefutottak.

Annette Schavan (középen) Ursula von der Leyen munkaügyi miniszterrel és Rainer Brüderlével, a gazdasági tárca vezetőjével. Megbukott, de visszavárják
Brüderle és a nők: Annette Schavan oktatási és Ursula von der Leyen munkaügyi miniszterrel

Az újságírónő rövid háttérbeszélgetést kért, Brüderle pedig – talán már néhány pohár bor után – a fiatal nő blúzára meredt és félreérthetetlen utalást tett a melleire: na, ezek még egy dirndlt (bajor népviseleti ruhát) is kitöltenének. Sajtószóvivője ezután gyorsan elrángatta a szobájába.

Laura Himmelreich mindezt csak egy évvel később – idén – hozta nyilvánosságra. Az apropót az adta, hogy a vezetési válsággal küzdő szabad demokrata FDP úgy döntött, hogy a szeptemberi szövetségi választásokra épp a 67 éves Brüderlét jelöli listavezetőnek. A jelenlegi parlamenti frakcióvezető a párt profi arculatát lenne hivatott képviselni, és a tagság reményei szerint képes lenne felrázni a népszerűségi mélyponton levő pártot.

Ha ezt nem is, azt máris elérte, hogy minden eddiginél nyíltabban folyik a vita Németországban arról, van-e szexizmus a politikában, hogyan viszonyulnak a nőkhöz a hatalmuk tudatában levő férfiak – és hogyan kezeljék a helyzetet a fiatal, egyenjogúságra vágyó nők?

A téma megjárta a német televízió vitaműsorait, és komoly vitákat gerjeszt a sajtóban, pedig valójában ősrégi kérdésről van szó – mondta lapunknak Ulrike Helwerth újságíró, a német Nőtanács szóvivője.

A politika és a szex együtt mindig is robbanásveszély téma volt. Most különös apropót ad a vitának, hogy a nők és a férfiak viszonya, a családi munkamegosztás kérdése, a nagyvállalati vagy a politikai nőkvóta ismét aktuális téma lett a német politikában.

Sokatmondó, hogy az eset kapcsán mennyi nő jelentkezik azzal, hogy neki is hasonló tapasztalatai voltak, őket is érte efféle zaklatás. És a nők fiatal generációja, akik jól képzettek és öntudatosabbak, mint a korábbi feministák, minden korábbinál érzékenyebben reagálnak a beszólásokra. Az idősebbeknél a külső már kevésbé számít, ráadásul a szakmai önbizalmuk is nagyobb. Ám egy fiatal nőt könnyen meg lehet alázni, el lehet bizonytalanítani egy, a külsejére vonatkozó beszólással.

– A szexuális erőszak, a zaklatás, vagy épp a verbális szexizmus ugyanannak a hatalmi politikának a része, még ha más szinteken is – állítja Ulrike Helwerth. A hetvenes-nyolcvanas évek fontos témája például a munkahelyi zaklatás volt. Erről szinte minden nőnek megvan a maga személyes története. A német Nőtanács szóvivője például a nyolcvanas években a baden-württembergi közszolgálati televíziónál kapott gyakornoki állást, de két hét után kénytelen volt felmondani, mert a légkör elviselhetetlen volt. Nem a főnökök, hanem a fiatal férfi kollégák miatt, akik azt hitték: nőellenes, szexista megjegyzéseikkel jó pontokat szereznek a (férfi) főnökeiknél.

Vannak persze, akik eltúlzottnak érzik a mostani botrányt, és igyekeznek a nők felelősségét kidomborítani. Minek ment a fiatal újságírónő éjnek idején a szállodába? – vetik fel. A Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitungból az is kiderül, hogy a fiatal újságírónő azzal indította a beszélgetést: milyen érzés ilyen előrehaladott korban a párt reménységének lenni? Vagyis szerintük a hatalmi játszmát épp ő kezdte.

A Stern két másik újságírója is azt boncolgatja, hogy mennyire kétélű fegyver a szexizmus vádja: nemegyszer előfordul, hogy szerkesztőségek (nyilván inkább a bulvársajtó világában) vonzó és kihívóan öltözködő nőket „vetnek be”, hogy így jussanak exkluzív információkhoz. Így tulajdonképpen a férfiak is élhetnének a zaklatás vádjával.

– Régebben is voltak, akik azt hangoztatták, hogy a szexuális erőszakot vagy a zaklatást maguk a nők váltják ki, ők a hibásak. Ennek a szemléletnek egyszer és mindenkorra véget kell vetni. Egy férfi sem élhet vissza a hatalmával vagy a pozíciójával. De a társadalom hozzáállását addig nem lehet megváltoztatni, amíg a férfiak nem lesznek a nők szövetségesei, ha ők nem emelik fel a szavukat, ha valaki átlépi a határt – vélekedik Helwerth.

Hogy lehet-e a jövőben még veszélytelenül bókolni a nőknek? A helyzettől függ. Ha nyilvánvaló, hogy a férfi és a nő egyenlő szinten van, és a kétoldalú viszony ezt megengedi, akkor meg lehet dicsérni a ruháját vagy frizuráját. Éppúgy, ahogy egy nő is megdicsérheti a férfi kollégáját. Ám szexista felhangok nélkül.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.