A Legfelsőbb Bírósággal bújócskázik a szenátor

Nem egészen egy év leforgása alatt másodszor mondott le szenátori mandátumáról Dan Voiculescu (képünkön), a román kormánykoalícióhoz tartozó Konzervatív Párt (PC) alapító elnöke. – Mivel érintett vagyok egy bűnvádi ügyben, úgy döntöttem, hogy a mai nappal lemondok a mentelmi jogról – hangzott Voiculescu néhány másodperces felszólalása a hétfői plenárison. A valóságban a lépés mögött kevésbé idealisztikus megfontolás húzódik meg: a szenátor így megúszhatja, hogy a Legfelsőbb Bíróság három napon belül ítéletet hirdessen a büntetőperében.

Voiculescut befolyással való üzérkedéssel és pénzmosással vádolják. Az ügyészek szerint áron alul jutott hozzá egy nagy értékű, Bukarest melletti ingatlanhoz. A keletkezett kár eléri a 60 millió eurót. A büntetőper négy éve indult, és a végéhez közeledett tavaly júniusban, amikor Voiculescu hirtelen lemondott törvényhozói mandátumáról. Lépését azzal indokolta, hogy a parlament nem fogadott el egy számára igen fontos törvényt. Ám megfigyelők sejtették, hogy tulajdonképpen az igazságszolgáltatás késleltetése volt a célja. Ez sikerült is neki, hiszen a lemondása nyomán a dossziéja átkerült a bukaresti törvényszékhez. Romániában ugyanis a törvényhozók és más állami méltóságok ügyeit alapfokon is a Legfelsőbb Bíróság tárgyalja, míg a közemberekét a törvényszék.

Voiculescura amúgy sokféle leírás illik, ám „közember” a legkevésbé. A rendszerváltás előtt a Cipruson bejegyzett Crescent Commercial & Maritime Ltd. külkereskedelmi vállalat menedzsere volt. 2011 márciusában a Legfelsőbb Bíróság jogerős ítéletben kimondta, hogy Felix fedőnéven jelentett a hírhedt román kommunista titkosrendőrségnek, a Securitaténak. Másfél évtizede létrehozott Konzervatív Pártja soha nem szerzett önállóan mandátumot a bukaresti parlamentben, ennek ellenére egyike a legbefolyásosabb román politikusoknak. Ezt elsősorban a több televíziót, köztük a legnézettebb hírtévét is magába foglaló Intact médiatrösztnek köszönheti. A csoportot pár éve két lánya irányítja – legalábbis ez a hivatalos verzió, mert Voiculescu most is találkozgat az „antennák” mérvadó újságíróival.

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök szerint ő dobta be a decemberben lezajlott koalíciós tárgyalásokon azt a párt által teljesíthetetlen feltételt, amelyen végül elbukott a magyar érdekvédelmi szervezet kormányzati szereplése. Évekkel korábban, 2004 decemberében a jelenlegi kormányzó partnerei sorsáról döntött, gyakorlatilag megfordítva a választások eredményét. Az akkor Humanista Párt néven futó alakulatának húsz képviselőjével átállt Traian Basescu oldalára, így hiába szerezte meg a legtöbb mandátumot a Szociáldemokrata Párt (PSD), ellenzékbe szorult.

A tavaly december eleji választásokon Voiculescu újabb szenátori mandátumot szerzett a kormányzó Szociálliberális Unió (USL) színeiben, így a pere visszakerült a Legfelsőbb Bírósághoz. Ekkor újabb jogi trükkhöz folyamodott: több mint egy hónapig halogatta az eskütételt. Ez végül múlt kedden megtörtént. A Legfelsőbb Bíróság szinte azonnal cselekedett: úgy döntött, hogy április 25-ről január 31-re előre hozza a szenátor bűnvádi perének tárgyalását. Ugyancsak a napokban értesült arról, hogy az ügyét ugyanaz a háromfős ítélőtanács tárgyalja, amely tavaly a rács mögé küldte Adrian Nastase exkormányfőt. A blogján úgy vélte: a bírák kiválasztása nem volt véletlen, és a döntés hátterében csakis az államfő állhat. (Az a Traian Basescu, akiről egy interjúban „megjósolta”, hogy nem tölti ki 2014 decemberéig szóló elnöki mandátumát.) Mindenesetre a két hír elégséges okot szolgáltatott az újdonsült szenátornak, hogy nem egészen egy hét után ismét a közemberek közé sorolja magát, és kérje a dossziéja visszaküldését a Legfelsőbb Bíróságról a bukaresti törvényszékre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.