Királynő, ország nélkül

Angela Merkel csalódottan vette tudomásul, hogy a kereszténydemokraták (CDU) hiába nyerték meg a választásokat Alsó-Szászországban, hiába volt kiugróan népszerű a fiatal miniszterelnök, David McAllister, mégis ellenzékbe szorulnak. A szociáldemokraták (SPD) és a Zöldek egyetlen mandátummal megelőzték őket, és így a sokkal kevésbé karizmatikus Stephan Weil (SPD), hannoveri polgármester alakíthat kormányt. A következmények kézzelfoghatók lesznek a berlini kormánykoalíció számára: 1998 óta először lesz baloldali többség a Bundesratban (felsőházban), és Frank-Walter Steinmeier, az SPD frakcióvezetője már jelezte is: blokkolják azokat a törvényeket, amelyeket problematikusnak tartanak.

– Az alsó-szászországi voksolással megindult a szeptemberi általános választások kampánya – mondta lapunknak Felix Butzlaff, a göttingeni egyetem politológusa. Az eredmény főleg a CDU számára fájdalmas: kiderült, hogy nem lehet csupán a miniszterelnök (vagy éppen a kancellár) személyes népszerűségére építeni. Márpedig a CDU eddig főleg ebben bízott: Merkel toronymagasan vezeti a népszerűségi listát, az SPD kancellárjelöltje, Peer Steinbrück pedig inkább lefelé csúszik. A CDU ennek ellenére az utóbbi öt tartományi választást zsinórban elveszítette. „Angela Merkel királynő, ország nélkül” – fogalmazott találóan Andrea Nahles, az SPD korábbi főtitkára.

– McAllister a megkérdezettek 70 százaléka szerint jó miniszterelnök volt, miközben a helyiek 60 százaléka kormányváltást kívánt: az elutasítás a koalíciós partner liberális FDP-nek szólt, amely még a hagyományosan szakterületének számító gazdaságpolitikában sem teljesít jól. Az FDP kizárólag a hatvan feletti férfiak körében tartja a népszerűségét, a fiatalok inkább elutasítják. Hiába szerzett most 10 százalékot, azt a CDU választói „kölcsönözték”, hogy így tartsák fenn a koalíciót – mondta a politológus.

A szociáldemokraták számára ugyanakkor életbe vágó volt ez a győzelem, az SPD ugyanis már kezdte elveszíteni a hitét abban, hogy szeptemberben megszorongathatja a kancellárt. A remény most visszajött, és ez főképp annak köszönhető, hogy az SPD és a Zöldek közösen kampányoltak, és nem személyekre, hanem tartalmi kérdésekre koncentráltak. Lényegé ben Steinbrück, az SPD kancellárjelöltjének zuhanó népszerűsége ellenére tudtak győzni. – A német választók jelezték, hogy igenis fontosak a tartalmi kérdések, ha úgy tetszik, az ideológia. Ismét előkerült a társadalmi igazságosság kérdése, az igazságosabb gazdaság- és bérpolitika. A baloldal várhatóan a szövetségi választások előtt is erre épít majd: a minimálbér kérdése biztosan kampánytéma lesz. Ezzel szemben a CDU az adósságcsökkentést fogja előhozni, mint nagy vívmányt, kérdés, melyik hat majd jobban a választókra? – veti fel Butzlaff. Arra azonban nem kell számítani, hogy a Bundesrat-Bundestag szembenállás miatt a német kormány a következő hét-nyolc hónapban „béna kacsa” lenne. Az SPD ügyel arra, nehogy a mindenre nemet mondó párt szerepébe csússzon. Inkább az alternatív javaslatok felkínálására lehet számítani.

– Az Európa-politikában, a válságkezelésben semmiképp nem fogják akadályozni Merkelt – vélekedik a göttingeni szakértő, hiszen ezzel azt üzennék a választóknak: kihasználják a nehéz helyzeteket és nem képesek konstruktív politikára.

Angela Merkel. Pirruszi győzelem?
Angela Merkel. Pirruszi győzelem?
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.