Csúnya karácsony vár Bukarestre

Az Európai Bizottság (EB) elindította három újabb romániai operatív program felfüggesztési eljárását, miután nemrég már befagyasztotta a humánerőforrás fejlesztését célzó alapokat. A döntést a napokban közölte hivatalosan Bukaresttel az EU végrehajtó szerve.

Az előzetesen felfüggesztett – regionális, közlekedési és a versenyképesség növelését célzó – operatív programok összértéke 10,5 milliárd euró. A bizottság súlyos hiányosságokat tapasztalt ezek lebonyolításában, a legtöbb probléma az ellenőrzések és a közbeszerzések körül tapasztalható.

– Az uniós alapok elsikkasztása „eposzi méreteket” öltött – állapította meg a napokban Horia Georgescu, az érdekellentéteket és az összeférhetetlenségi eseteket vizsgáló feddhetetlenségi ügynökség (ANI) vezetője, az európai pénzek felhasználásáról rendezett bukaresti konferencián.

A 38 éves kolozsvári R. L. egyike azoknak, akiket a korrupció távol tartott az uniós alapoktól. A fiatal gazdálkodók induló támogatására akart pályázni két éve, hogy méhészetét fejlessze. Megörült, amikor a hírekből megtudta, hogy az Országos Kifizetési és Intervenciós Ügynökségnél (APIA) térítésmentesen készítik el a pályázatot. Annál nagyobb volt a döbbenete, amikor a kirendelt hivatalnok részt kért a támogatásból.

 – Felajánlotta, hogy az elbírálásnál úgy pontoz majd, hogy a támogatás összege az egyszeri, vissza nem térítendő tőkejuttatás felső határa legyen. Nekem akkor 25 méhcsaládom volt, így csak az igényelhető legkisebb összegre pályázhattam volna. Az ajánlat úgy szólt, hogy osztozunk a különbségen, ami tízezer euró lett volna – emlékezik a fiatal gazda. Nem ment bele az „üzletbe”, annak ellenére, hogy a tisztviselő biztosította: gondja lesz rá, hogy az ellenőrzések során az illetékesek több kaptárt „lássanak”, mint amennyi a valóságban van. A projektről is letett, miután értésére adták, hogy meggyűlik a baja a költségek elszámolásánál.

Horia Georgescu szerint mindennapos, hogy az EU-alapokat kezelő tisztviselő rokonainak cége jut szerződésekhez, és gyakori az is, hogy a hivatalnok lemond az állásáról, majd az általa korábban elbírált pályázat szakértője lesz. Az ANI hálóján fennakadt a nemrégiben lemondott egészségügyi miniszter is: Vasile Cepoi 2009–2010-ben a Iasi megyei közegészségügyi igazgatóság vezetőjeként jóváhagyott egy uniós projektet, majd az abban részt vevő két partnerintézménytől feleségével 191 ezer lej (12,25 millió forint) juttatást vett fel.

A Traian Basescu államfőt támogató jobboldali ellenzéki szövetség (ARD) az operatív programokat kezelő miniszterek leváltását követeli. – A polgároknak tízmilliárd eurójukba kerül a kormány renyhesége – jelentette ki Andrea Paul demokrata-liberális alelnök, aki Emil Boc exkormányfő gazdasági tanácsosa volt. Victor Ponta, a május óta kormányzó szociálliberális (USL) kormány miniszterelnöke azzal vágott vissza: az ellenzéknek egy szava sem lehetne a téma kapcsán, mivel az Európai Bizottság a 2009–2011-ben elkövetett csalások miatt függeszti fel sorra az operatív programokat.

Bukarest két hónapot kapott a bizottsági ajánlások végrehajtására, különben a pénzek kifizetését felfüggesztik egy évre. – A határidő karácsony előestéjére esik. Nagyon csúnya ajándék lenne a választóknak, ha nem tudnánk elkerülni a programok felfüggesztését – ismerte el pénteken Dan Vladescu, a román közbeszerzési hatóság vezetője. Utalt rá: a felfüggesztés gyakorlatilag egyet jelentene az alapok elvesztésével. Az EU-alapok felhasználása ugyanis rendkívül lassú, és a jelenlegi költségvetési időszak támogatásai legfeljebb 2015-ig hívhatók le.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.