Cirkuszos lobbizott a dohányért

Csúnya sárdobolásba fordult a máris „dohánygate”-nek csúfolt ügy José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke és John Dalli (képünkön) volt máltai EU-biztos között, aki október 16-án mondott le tisztségéről. A történetben minden benne van, ami egy zaftos botrányhoz kell: zsarolás, dohánylobbi, nyilvános vita a bizottság tagjai között.

Amit biztosan tudni lehet a történtekről: október 16-án az Euró pai Bizottság kiadott egy közleményt, amely szerint az egészségügyért és fogyasztóvédelemért felelős biztos lemond. A máltai politikus az OLAF (Európai Csalás Elleni Hivatal) nyomozása nyomán kényszerül távozni, amely egy svéd dohánygyártó cég, a Swedish Match panaszát követően indult meg. A Swedish Match szerint egy máltai vállalkozó Dallihoz fűződő kapcsolatát arra akarta felhasználni, hogy a svéd cégtől pénzt (mint később kiderült, 60 millió eurót) csaljon ki cserébe a dohánytermékeket érintő uniós szabályozás befolyásolásáért úgy, hogy a Svédországban népszerű és engedélyezett tubák (snüssz) az egész EU-ban legális legyen.

Az OLAF október 15-én juttatta el jelentését a bizottságnak, amely igazolta a gyanút a máltai üzletember ajánlatával kapcsolatban. Ám nem találtak meggyőző bizonyítékot Dalli közvetlen részvételére, bár azt megállapították, a biztos tisztában volt a történtekkel, és nem tett semmit, hogy megakadályozza azt.

Azóta Dalli – aki korábban máltai gazdasági, pénzügy- és külügyminiszter is volt – minden lehetőséget megragad, hogy elmondja: Barroso tulajdonképpen kirúgta, amikor az OLAF jelentésének kézhezvétele után egy nappal harminc percet adott neki, hogy lemondjon. A máltai politikus azt állítja, ő 24 óra gondolkodási időt kért, hogy konzultálhasson ügyvédjével. Szerdán Dalli sajtótájékoztatót is tartott, amelyen perrel fenyegette meg az EB elnökét.

Dalli azt állítja, a dohánylobbi sározta be a nevét, hogy megakadályozzák a bizottság új, a dohánytermékeket érintő szigorú jogszabályjavaslatát. A feldühödött Barroso még Dalli sajtótájékoztatója előtt nyilvánosságra hozott egy, a máltai politikusnak címzett levelet, melyben visszautasít minden vádaskodást, és jelezte: az irányelvre vonatkozó bizottsági javaslatot nem állították le, az megy a maga bürokratikus útján. (A javaslat részeként például sokkal nagyobb méretű figyelmeztetést kellene elhelyezni a cigarettásdobozokon.)

Barroso emlékeztette Dallit arra is: az uniós szerződés nem írja elő, hogy a biztosoknak írásban kéne benyújtaniuk a lemondásukat, és hogy két munkatársa is jelen volt, amikor Dalli szóban lemondott tisztségéről. Figyelmeztette Dallit arra is, a méltatlan magatartás miatt megvonható tőle a nyugdíj és egyéb járulékok. – Politikailag tarthatatlan volt, hogy Dalli úr továbbra is ebben az igen kényes pozícióban maradjon – magyarázta Olivier Bailly, a bizottság szóvivője, miért kellett távoznia a máltai biztosnak. Bailly hozzátette: Dalli egy máltai vállalkozón keresztül nem hivatalosan több dohánylobbival is tartotta a kapcsolatot, miközben nem világos, miért volt szüksége közvetítőre.

A lobbizás természetes Brüsszelben, de a biztosokat szabályok kötik, milyen körülmények között találkozhatnak velük. Sajtóértesülések szerint a közvetítő és „ajánlattevő” Silvio Zammit máltai vendéglős és cirkuszszervező volt. Az ügybe már az Európai Parlament is bekapcsolódott. Hannes Swoboda, a szocialista EP-frakció vezetője jelezte: komoly kérdések merültek fel egy Dalli elleni lehetséges összeesküvéssel kapcsolatban, és ezekre válaszokat kell találni. Swoboda kifogásolta Dalli lemondásának körülményeit is. Az osztrák politikus azt is jelezte, Dalli máltai utóda, az abortusz és melegek jogainak terén konzervatív elveket valló Tonio Borg külügyminiszter parlamenti meghallgatásán kemény kérdésekre számíthat.

A parlament költségvetési ellenőrző bizottsága az ügyben már meghallgatta az OLAF vezetőjét, Giovanni Kesslert, és felmerült, hogy Barrosónak is a testület elé kéne járulnia. Eközben lemondott az OLAF felügyelőbizottságának egyik tagja, de egyelőre nem világos, döntésének köze van-e a Dalli-botrányhoz. Az OLAF nyomozati anyaga a máltai hatóságok kezében van: az ő dolguk, hogy továbblépjenek a nyomozásban.

FOTÓ: REUTERS  ERIC VIDAL
FOTÓ: REUTERS ERIC VIDAL
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.