Búcsú a milíciáktól?

Azt kérte a napokban az olasz kormánytól a Vatikán, hogy segítsen kimenekíteni a líbiai Bengáziból négy apácát, akik a helyi kórházban dolgoztak, de a városban uralkodó állapotok miatt helyzetük tarthatatlanná vált. Hasonlóan menekülőre fogta a dolgot az a pápai prelátus is, akit saját lakásában bántalmaztak és raboltak ki ismeretlenek a kelet-líbiai városban.

Soha nem tapasztalt bizonytalanság, fejetlenség, növekvő erőszak és erősödő elszakadási törekvés uralkodik mostanában Líbia második legnagyobb városában, Bengáziban – ismerte el a milánói Corriere della Sera tudósítójának Fathi Baja docens, aki politikatudományokat oktat a helyi egyetemen. A líbiai hadsereg ma alig 3000-4000, rosszul felszerelt és tapasztalatlan újoncból áll, mondja a docens, míg az országban uralkodó milicisták száma legalább százezerre tehető. A Bengáziban élők nem annyira ideológiai vagy politikai, hanem egyszerű praktikus okokból szeretnének elszakadni a fővárostól, Tripolitól. Pillanatnyilag a városukat rémületben tartó három fegyveres milícia és a Bengázitól keletre fekvő Derna várost uraló szélsőséges iszlamista csoport között őrlődnek. A város lakói – nem mindennapi bátorságról tanúságot téve – jó két héttel ezelőtt utcára vonultak és követelték a milíciák felszámolását. Köztük mindenekelőtt az Anszar al-Saria feloszlatását, amelyet felelősnek tartanak az amerikai konzulátus elleni támadásért és az amerikai nagykövet haláláért is. Az említett demonstráción a mintegy 30 ezres tömeg megrohamozta az Anszar al-Saria székházát, és menekülésre kényszerítette az iszlamista milícia tagjait. Az összecsapásnak – mint a líbiai hírügynökség beszámolt róla – 11 halálos áldozata volt, közülük hat milicistát tarkólövéssel végeztek ki.

Támadás az amerikai konzulátus ellen szeptember 11-e 11. évfordulóján
The U.S. Consulate in Benghazi is seen in flames during a protest by an armed group said to have been protesting a film being produced in the United States September 11, 2012. An American staff member of the U.S. consulate in the eastern Libyan city of Benghazi has died following fierce clashes at the compound, Libyan security sources said on Wednesday. Armed gunmen attacked the compound on Tuesday evening, clashing with Libyan security forces before the latter withdrew as they came under heavy fire. REUTERS/Esam Al-Fetori (LIBYA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST TPX IMAGES OF THE DAY)

Az incidens Tripolit sem hagyta hidegen. Mohamed al-Magarjef nemzetgyűlési elnök a helyszínre sietett és közölte: a vezérkari főnököt utasították arra, hogy a hadseregen belüli milíciák vezetőit váltsa le, és a helyükre megbízható, a hatalomhoz lojális tiszteket állítson. Egyúttal elrendelték, hogy 48 órán belül minden milicistának le kell tennie a fegyvert, és el kell hagynia a laktanyákat. Ha nem teszik meg, úgy a hadsereg fegyverrel kényszeríti őket.

Ha már totális fejetlenségről beszélünk, a helyzet Tripoliban sem rózsás. Egy héten belül kétszer szavazták le Musztafa Abu Sagur megválasztott miniszterelnök kormányát, legutóbb most vasárnap. Sagurnak a múlt csütörtöki fiaskó után három napja maradt az új válságkabinet összeállítására, de a parlamentnek ez az új névsor sem tetszett, s egyszersmind a kormányfőtől is megvonta a bizalmat. A következő egy hónap során új miniszterelnököt kell választani a néhai Kadhafi országában.

Eközben egyre nő Líbiában a politikai gyilkosságok száma. Nem lehet nem észrevenni, hogy az áldozatok között szép számmal vannak olyanok, akik részt vállaltak az új, reguláris hadsereg létrehozásában. A gyilkosságsorozat tavaly júliusban kezdődött Abdel Fattah Junesz likvidálásával; ő a lázadók főparancsnoka volt. A gyilkosság mögött alighanem a lázadók biztonsági csoportjának a parancsnoka állhat, jelezve, hogy egymás ellen fordultak a korábbi, Kadhafi-ellenes fegyveres csoportok.

De a gyilkosságsorozat egy másik feltételezhető motivációja az olaj. Áprilisban a bécsi Duna-szakaszon holtan találták Sukri Ganemet, aki tavaly májusig a líbiai állami olajtársaság főnöke volt, egyszersmind az ország olajminisztere, Moammer el-Kadhafi volt líbiai vezető bizalmasa. Már hónapok óta dúltak a harcok a felkelők és a kormánycsapatok között, amikor Ganem szembefordult a rezsimmel, és Bécsbe távozott. Ahol korábban évekig élt mint az OPEC, a Kőolaj-exportáló Országok Nemzetközi Szervezetének alelnöke. Az új rezsim túl későinek gondolhatta a pálfordulást, és letartóztatási parancsot adott ki ellene. A bécsi Die Presse átvette a líbiai sajtó értesülését, miszerint Ganem milliárdokat menekíthetett ki az országból, s a pénzt alighanem osztrák és svájci bankokban helyezte el. Így volt-e vagy nem, nehéz tisztán látni. Az viszont bizonyos: Ganem sokat tudhatott arról, hogy a nemzetközi olajszerződéseknél kit mennyivel kentek meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.