'Rossz terv az uniós mentőcsomag'

Az Angela Merkel német kancellár diktálta politika recesszióba, gazdasági és komoly politikai válságba taszítja Európát, miközben a polgárnak az az érzése támad: akármi is legyen egy választás eredménye, ugyanazokat a politikákat ültetik a gyakorlatba – mondta a jövő évi Bundestag-választásokkal kapcsolatos kérdésünkre Serge Halimi.

A Le Monde diplomatique baloldali francia havilap Budapesten járt főszerkesztője szerint nem az a lényeg, hogy felválthatja-e az ellenzék Merkelt az EU legjelentősebb tagállama élén, hanem az: „a politikája éppen a fordítottja legyen annak, amit Merkel a saját népére és Európára is ráerőltet”.

– Mindenki tudja, hogy amikor egy gazdaság teljesítménye csökken, amikor újra recesszió alakul ki, akkor a lehető legrosszabb dolog a közkiadások csökkentése – állítja az EU-szerte kikényszerített megszorításokat bírálva a keynesiánus iskolát követő Halimi. – Bizonyos, hogy ez csak elmélyíti a válságot, és egyáltalán nem megoldja – mondja, a munkanélküliek tömegére utalva.

Mint arról keddi lapszámunkban brüsszeli tudósítónk beszámolt, előző nap működésbe lépett az állandó európai mentőalap, az Európai Stabilitási Mechanizmus, amelynek feladata, hogy kisegítse a bajba jutott euróövezeti államokat. Elvileg megegyezés született arról, hogy a mentőalap képes lesz a bajba jutott bankok közvetlen feltőkésítésére is, de ennek mikéntjéről jelentős véleménykülönbségek vannak a tagállamok között. A nemzetközi kiadásaival együtt világszerte 2,5 millió példányban olvasott „Le Diplo” főszerkesztője szerint viszont elhibázott terv az európai mentőalap.

– Nem lehet úgy megmenteni „Európát”, hogy egyre nagyobb és nagyobb kedvezményeket és garanciákat kapnak a bankok. Fizettetni kell velük. Fizettetni kell a hitelezőkkel, akik az előző években tekintélyes profitot halmoztak fel. Kötelezni kell őket, hogy elfogadják: hiteleik értéke, az adósságok összege csökkeni fog. Nem tűnik ésszerűnek, hogy továbbra is azok állják a költségeket, akik a legnagyobb nehézségekkel küzdenek – mondja Halimi.

A baloldali főszerkesztőnek nincs kedvező véleménye az új, szocialista francia elnökről sem. „Amikor Francois Hollande bejelentette, hogy elindul az elnökválasztáson, nyomban megkérdezték tőle, mit tesz az új európai szerződéssel (az EU fiskális paktumával – a szerk.), amelyet Merkel asszony és Nicolas Sarkozy elnök dolgozott ki. Többször is bejelentette a kampánya során, hogy ebben a formában nem fogadja el a szerződést, hanem újratárgyalja azt. Most megállapíthatjuk, hogy egyetlen vessző változtatás nélkül fogadtatja el a francia parlamenttel a szerződést. Ez egyszerre politikai, demokratikus hiba, másfelől nagyon súlyos gazdasági tévedés is, mert a közkiadások lefaragására kitalált gyógyír csak növeli a recessziót és hosszú távon az eladósodottságot.” Interjúnk elkészülte után, kedden a francia nemzetgyűlés 477:70 arányban elfogadta a szerződést; a baloldal 282 szavazata önmagában nem lett volna ehhez elég.

Halimi Orbán Viktor esetében is furcsának tartja, hogy miközben szembeszállt az európai intézmények akaratával, a paktum esetében beadta a derekát. „Paradox az európai diktátumokra panaszkodni, majd hónapokkal később elfogadni egy újabbat, amelyet pedig Orbán tökéletesen visszautasíthatott volna.”

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.