A hátsón billentett elnök

„Medvegyev gyávaságába ezer ember halt bele!” – hirdeti az a dokumentumfilm, amely a négy évvel ezelőtti dél-oszétiai grúz–orosz fegyveres konfliktus körülményeit taglalja. Bár az augusztus elején megjelent film szerzőstábja ismeretlen, a hadsereg és a Dél-Oszétiában szolgáló orosz békefenntartók magas rangú tisztjei nyilatkoznak benne.

Mondandójuk lényege, hogy a háború elhúzódásáért a néhány hónappal korábban hivatalba lépett Dmitrij Medvegyev államfő felelt, aki csak az őt hatalomra segítő elődje, Vlagyimir Putyin utasítására szánta el magát az ellentámadás megindítására.

Putyint beiktatták, Medvegyevet jelöli miniszterelnöknek
New Russian President Vladimir Putin (L) and former president Dmitry Medvedev watch honor guards marching during an inauguration ceremony in Cathedral Square at the Kremlin in Moscow, May 7, 2012. Vladimir Putin appealed for unity in Russia after being sworn as president on Monday and pledged to strengthen democracy in his new six-year term. REUTERS/Alexander Zemlianichenko/Pool (RUSSIA - Tags: POLITICS TPX IMAGES OF THE DAY)

– Amíg nem érkezett rúgás egy bizonyos helyre Vlagyimir Vlagyimirovicstól, (a támadás megindítására), addig a legfelső vezetés, finoman szólva, félt felelős döntést hozni – nyilatkozta a filmben Jurij Balujevszkij, egyértelműen utalva arra, hogy 2008-ban is az elnökiből a kormányfői székbe átült Putyintól várt mindenki utasítást. Igaz, a ma már nyugdíjban lévő tábornokban személyes sértettség is lehet Medvegyevvel szemben, elvégre a vezérkari főnökké 2004-ben kinevezett Balujevszkijt épp az új elnök bocsátotta el 2008 júniusában – azaz a grúz–orosz konfliktus előtt másfél hónappal.

Hogy a film több néhány lelkes Putyin-párti újságíró akciójánál, elsősorban nem Balujevszkij és Marat Kulahmetov vezérőrnagy – az Oszétiában szolgáló orosz békefenntartók akkori vezetője – szereplése jelzi, hanem az, hogy a filmet a májusban az államfői székbe visszatért Putyin is kommentálta. – Igen, augusztus 7-én és 8-án kétszer is telefonáltam az elnöknek Pekingből – erősítette meg a film állításait Putyin, aki az ötnapos háború kezdetekor kormányfőként tartózkodott a pekingi olimpiai megnyitóján. A nyilatkozat egyébként ellentmond Medvegyev állításának, miszerint ő csak 8-án, a Dél-Oszétiába bevonuló grúz csapatokkal szemben az orosz hadsereg bevetéséről szóló döntés meghozatala után lépett kapcsolatba Putyinnal. (A 7-i dátum azért fontos, mert az Elvesztegetett nap című dokumentumfilm épp azt hangsúlyozza, hogy a 8-án megindított grúz akciónak a rendelkezésre álló információk alapján eleve gátat lehetett volna vetni már 7-én.) Mellesleg Putyin megjegyezte, hogy a konfliktusról a helyszínen lévő újságíróktól értesült – tehát nem Medvegyevtől. Igaz, Putyin a napokban védelmébe is vette elődjét, bár ez elég ironikusra sikerült: – A katonai felderítés elvégezte a munkáját. A katonai erő bevetése komoly döntés, tízszer is meg kell gondolni. Gondolkodtak is három napot –jelentette ki az elnök újságírók előtt.

A konfliktus negyedik évfordulója küszöbén megjelent film elemzők szerint a Putyin–Medvegyev tandem végét jelezheti, vagyis azt, hogy az immár hatéves ciklusra visszatért Putyin hosszú távon nem számol Medvegyevvel. Ezért is hangsúlyozza a film az „átmeneti elnök” hivatali ideje alatt tanúsított tehetetlenségét. Arra azonban nem utal, hogy mindez Putyin politikai felelőssége is lehetne, hiszen ő állt ki Medvegyev megválasztása mellett.

A film arra nem tér ki, hogy ki döntött a hivatalosan Grúziához tartozó, de a gyakorlatban már a kilencvenes évek óta orosz támogatással önálló életet élő 70 ezer fős Dél-Oszétia, valamint a hasonló helyzetben lévő 120 ezres Abházia függetlenségének 2008. augusztus végi elismeréséről. A döntés vitatható eredményre vezetett: a két terület a gyakorlatban addig is orosz irányítás alatt állt – lakóik döntően orosz állampolgársággal is rendelkeztek –, a békefenntartók pedig nemzetközi felhatalmazással voltak jelen. Az elismerés után viszont Moszkva külpolitikai konfliktusba keveredett a külvilággal, úgy, hogy a két terület függetlenségének elismerését még legközelebbi szövetségesénél, Belarusznál sem tudta elérni. Ráadásul ezzel lényegében bebiztosította a vesztes háborút elindító grúz elnök, Mihail Szaakasvili hatalmát, lehetetlenné téve az ottani politikai elit kibékülését Oroszországgal. Eközben Dél-Oszétia a vártnál nehezebben lett Moszkva feltétlen partnere: tavaly ősszel az elnökválasztásokon az ellenzéki Alla Dzsiojeva nyert a helyi központi választási bizottság szerint, ám ezt a legfelsőbb bíróság érvénytelenítette. Dzsiojeva hívei utcára vonultak, végül új választást írtak ki, amelyen sem Dzsiojeva, sem a Moszkva emberének tekintett ellenfele, Anatolij Bibilov nem indult. Az új választásokat végül a KGB-t is megjárt fizikus végzettségű Leonyid Tyibilov, a kvázi állam egykori állambiztonsági minisztere nyerte.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.