„Ezt a bűnt Franciaország követte el”

Az igazság az, hogy ezt a bűnt Franciaország követte el Franciaországban – ezekkel a szavakkal írta le Francois Hollande francia köztársasági elnök, hogy hetven évvel ezelőtt a francia hatóságok tömeges razzia során, Párizsban több ezer zsidót fogtak el, gyűjtöttek össze, majd deportáltak németországi haláltáborokba. Az 1942. júliusi tömeges letartóztatás során – amelyet a gyűjtőtáborként használt, de az 1950-es évek végén lerombolt sportlétesítmény nyomán „kerékpárstadion-razziának” neveznek – több mint 13 ezer zsidót tartóztattak le a francia belügyi szervek. Az elfogottak között több mint négyezer gyermek volt, közülük egyik sem élte túl a deportálást. A felnőttek között mintegy százan maradtak életben a meghurcoltatás után.

Hollande rendkívül kemény szavakkal illette a korszak francia hatóságait. – Az igazság szörnyűséges. A francia rendőrség a saját hatáskörében összeállított listák alapján fogta és hurcolta el a zsidókat. A tömeges letartóztatásokban és deportálásokban a német megszállók közül senki sem vett részt – idézte az AFP a párizsi megemlékezésen felszólaló államfőt. A szocialista politikus méltatta Jacques Chirac volt konzervatív államfőt, akiben szerinte végre volt bátorság, hogy tiszta vizet öntsön a pohárba. Az V. Köztársaság elnökei közül Chirac volt az első, aki 1995 nyarán, nem sokkal megválasztása után elismerte: Franciaország és a francia állam is felelősséggel tartozik azért, hogy a II. világháború idején több százezer zsidót fogtak el, majd deportáltak a náci németek által működtetett halálgyárakba.

Chirac ezen érdemeinek kidomborításával Hollande látványosan elhatárolta magát a korábbi szocialista köztársasági elnöktől, a néhai Francois Mitterrand-tól, aki kitartott azon felfogás mellett, hogy a franciaországi zsidók összegyűjtéséért és elszállításáért egyedül a megszálló németek voltak a felelősek. A párizsi megemlékezést Hollande arra is felhasználta, hogy harcot hirdessen az antiszemitizmus ellen.

– A zsidókkal szemben nem lehet büntetlenül gyűlöletet szítani. Franciaország határozottan szembeszáll az idegengyűlölet, az intolerancia és a kirekesztés minden formájával – hangoztatta az államfő. A francia jobboldalon nem mindenki osztja Hollande és Chirac felfogását. Nicolas Sarkozy volt államfő egyik tanácsadója, Henry Guaino felháborítónak nevezte Franciaország „megbélyegzését”. Szerinte Franciaországot a kérdéses időszakban nem a kollaboráns Vichy-rezsim képviselte, Franciaország a Charles de Gaulle tábornok vezette londoni emigrációban és a nácikkal szembeszálló partizánok soraiban volt – írta a LePoint.fr. Guiano ezzel lényegében tagadta, hogy a francia állam és a közigazgatás is közreműködött volna a zsidók összegyűjtésében és deportálásában. Ennek ellentmond, hogy a francia államvasutak már elismerte felelősségét, az SNCF elnöke tavaly januárban bocsánatot is kért.

Magyarországon sem egyértelmű az állami-közigazgatási szervek felelősségének elismerése. Múlt héten Áder János köztársasági elnök Izraelben beszélt arról, hogy a magyar állam annak idején tétlenül szemlélte a magyarországi zsidókkal szemben elkövetett bűnöket. Az igazság ezzel szemben az, hogy a Horthy-rendszer sorra hozott a zsidókkal szemben jogfosztó törvényeket, és a hatóságok a német megszállás előtt is deportáltak úgynevezett hontalan zsidókat, a német megszállás után pedig a magyar belügyi szervek – élükön a csendőrséggel – aktív szerepet játszottak a vidéki zsidóság gettókba gyűjtésében, bevagonírozásában és a szerelvények elindításában a haláltáborok felé.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.