Jó bőrre már nincs pénz

A reggel söprögetéssel indul Barcelonában. Az üzletek elől hosszú cirokseprűvel takarítják el az odahullott leveleket, hogy takaros legyen a porta. Nemhiába tartották a katalánokat mindig Spanyolország „németeinek”, akik nemcsak rendszeretők, hanem takarékosak és megbízhatóak is.

– Ez így is van – bólogat Maite, egy egyedi táskákat gyártó üzlet tulajdonosa. – A spanyolok előbb megisszák a kávét, aztán kezdenek dolgozni, mi pedig előbb elvégezzük a munkát, és utána állunk neki kávézni. Az andalúzok meg egész nap kávéznak, sziesztáznak, míg valaki a munkát elvégzi helyettük. Ezért nem működik az ország.

Egy barcelonai munkaközvetítő iroda előtt. Szebb jövőre várnak
Egy barcelonai munkaközvetítő iroda előtt. Szebb jövőre várnak

Maite üzlete kézműves táskákat forgalmaz, két társával maguk készítik a kis üzletben. Bőrből keveset, mert arra manapság nincs kereslet a gazdasági válság miatt, inkább színes szintetikus anyagokból vagy textilből. Maite most leárazással próbálja becsalogatni a vevőket, hátha attól fellendül a forgalom. De szemében kétségbeesés ül. 43 éves, egyedül neveli két kislányát. Négy- és hatévesek, a katalán rendszerben már iskolások. Afféle vegyes, államilag is támogatott, de magánkézben levő iskolába járnak, mert Maite szerint az állami oktatás csapnivaló. A tanárok állandóan sztrájkolnak, bizonygatja, most meg, a megszorítások miatt, még rosszabb a helyzet. Havi 320 eurót fizet mindkét gyerekére, de ebben minden benne van: ebéd, kirándulások, könyvek. Ám ha tovább romlik a helyzet, nem tudja, miből gazdálkodja ki. A táskákhoz is kellene anyagokat vásárolni, de a bank egy fillér hitelt nem ad. – Bezzeg korábban csak úgy szórták az ember után a pénzt, akár kellett, akár nem. Most legfeljebb az kap, akinek jól megy az üzlete: annak meg minek?

Katalónia, Spanyolország leggazdagabb tartománya most az adósok rangsorát is vezeti. A belvárosban kevésbé, kijjebb már az utcaképen is látszik a válság. – Az én környékemen, a városi park mögött hirtelen megszaporodtak a hajléktalanok – meséli Albert, a fotós. – Főleg fiatalok, de a minap feltűnt egy hetven év körüli pár is, kis motyójukkal. Szívszorító volt látni.

Katalónia adóssága 42 milliárd euróra rúg, ez a teljes spanyol (állam)adósság csaknem egyharmada. Így nem csoda, ha Madrid manapság azzal érvel, hogy a spanyol bajok egyik okozója a tartományok túlköltekezése. – Ez azért van, mert nekünk kell támogatni a többieket – vágja rá Maite csípőből a tipikus katalán választ. Meg azért, mert itt is kipukkadt az ingatlanlufi, a Costa Bravától néhány kilométerrel beljebb ott állnak az eladhatatlan, félig befejezett lakóparkok. Egy részüket felveri a gyom, a többiből menekülnek a lakók. Túlköltekezett az önkormányzat is. „Mindenki azt hitte, hogy a virágzás örökké tart. Hát most vége lett.” Maite azt mondja, ha fiatalabb lenne, ő biztosan kivándorolna, mert itt még sokáig nem lesz javulás.

Nem ilyen keserű Anna Estrada, a CIDOB nevű kutatóintézet munkatársa. Egy régi kolostor ódon falai között, alig néhány méterre a belváros ütőerének számító Ramblastól elmélkedhet a világ dolgairól. – Szeretjük eltúlozni a dolgokat, de a helyzet nem olyan tragikus. Igen, nagyon magas a fiatalok munkanélkülisége, de ha valóban igazak lennének a 40 százalékról szóló adatok, akkor itt már tűzbe borult volna az utca. De a családi háló meg persze a kiterjedt feketegazdaság fenntartja a fiatalokat, amíg találnak végre munkát.

Antonio, a sofőr nem így látja: a fia két éve Angliában él, mert évekig nem talált munkát, a lánya pedig mindennap retteg, hogy mikor bocsátják el.

– De legalább jól keres, havi 1500 eurót visz haza – mondja büszkén. Elvégre manapság már 7-800 eurós fizetések is vannak.

Anna azt magyarázza, hogy az adósság annak köszönhető, hogy az adót Katalóniában a spanyol állam szedi, de ebből nem juttat vissza eleget. Itt termelik a spanyol GDP egyötödét, ám ennél 7-8 százalékkal kevesebb folyik ide vissza. 2005 óta csaknem egymillió fővel (immár 7,5 millióra) nőtt meg a lakosság lélekszáma, vagyis a katalán kormánynak jóval több embernek kellett oktatást, egészségügyi ellátást nyújtania, ám erre nem kapták meg a pénzt Madridtól. Most itt a vége, jönnek a megszorítások: tavaly elbocsátottak egy csomó állami tisztviselőt, akik maradtak, azoknak csökkentették a fizetését. Egy hete bevezették a receptdíjat, minden felírt gyógyszerre egy eurót rá kell fizetni (évi 60 euróig). Karcsúsították a kórházakat, sebészeteket zártak be, és vannak, ahol csak délelőtt szabad operálni – ezzel is spórolnak.

– Ha függetlenek lennénk, három év alatt ismét a saját lábunkra állnánk – bizonygatja Anna. Artur Mas katalán kormányfő most azért lobbizik, hogy bízzák végre rájuk az adószedést, ők cserébe szolidaritási adóval támogatnák a szegényebb tartományokat. Ötlete egyelőre nem sok sikerrel kecsegtet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.