Hosszú az út az EU-ig

– Az EU-tagság nem cél, hanem eszköz, amellyel elősegítjük az ország strukturális átalakítását, hogy jobb életfeltételeket biztosíthassunk polgárainknak – nyilatkozta lapunknak Aleksandar Andrija Pejovic, miután május végén az Európai Bizottság döntött: Montenegró júniusban megkezdheti a csatlakozási tárgyalásokat Brüsszellel.

A volt jugoszláv tagköztársaság csatlakozási főtárgyalója szerint még hosszú az út az EU-ig. Az előtárgyalásokon két fejezetet nyitottak meg, ezeken az EU joganyagát átvilágítva kirajzolódik, hogy milyen jogharmonizációs feladatok várnak Montenegróra.

Aleksandar Andrija Pejovic

– A most az Európai Bizottság elé kerülő dokumentumok előkészítésébe munkacsoportokon keresztül szakminisztériumokat, a parlament, a bíróság mintegy száz képviselőjét is bevonták, és civil szervezetek is részt vettek a munkában. Ezek a dokumentumok a többi között a menekültügyi, migrációs kérdéseket, a korrupció elleni küzdelem és az alapjogok érvényesülését világítják meg – mondta Pejovic, megjegyezve, hogy ezek után tisztázni kell még a tárgyalások menetrendjét is.

Ezzel párhuzamosan pedig megbeszélések folynak a Brüsszel által nyújtott előcsatlakozási támogatási eszközök 2007 és 2013 közötti felhasználásáról. A valódi tárgyalások megkezdésének időpontjáról a hónap végén születik döntés Brüsszelben.

– Tapasztalatcserét folytatunk az EU-tagságról már tárgyaló két országgal, Izlanddal és Törökországgal is, de szeretném kiemelni a magyar és montenegrói intézmények együttműködését a jogi, biztonsági vagy épp a vidékfejlesztés területén. Magyarország tapasztalata és szakértői támogatása rendkívül értékes számunkra a csatlakozás folyamatában – jelentette ki a főtárgyaló, aki szerint nem kérdés az integráció társadalmi támogatottsága: a felmérések szerint ez 62–72 százalék között ingadozik a 650 ezer lakosú balkáni országban, amely ráadásul gyakorlatilag már az eurózóna tagja, hiszen az európai valuta a hivatalos fizetőeszköze.

Az ország pénzügyi szakemberei szerint ez – ellentétben Görögországgal – nem jelent terhet Montenegró gazdaságára nézve: sokkal fontosabb, hogy ez bizalmat ébreszt a külföldi befektetők szemében, és garanciát nyújt a hiperinflációval szemben, amit az ország még Jugoszlávia részeként átélt. Ráadásul kiiktatja az árfolyamkockázatot is a felvett hiteleknél, amelyek szinte kizárólag euróalapúak.

Montenegró az EU-mellett a NATO-tagságot is célul tűzte ki.

– A követelmények sokban azonosak, a csatlakozás mindkét szervezet esetében egyformán fontos számunkra – jelentette ki a diplomata, hozzátéve, hogy az EU- és a NATO-tagság is erősíti a demokratikus berendezkedést. – Azt hiszem, a NATO-ba előbb léphetünk be, mint az EU-ba, elvégre a stabilitás az EU-tagság előfeltétele.

A május végén Chicagóban tartott NATO-csúcstalálkozón elismerést kapott Montenegrónak a tagság érdekében tett eddigi erőfeszítése – emelte ki Pejovic. – Ezt megerősítette a csúcs másnapján kiadott NATO-deklaráció is, hangsúlyozva az ország szerepét a béke biztosításában a Nyugat-Balkánon és azon túl, a többi között Afganisztánban is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.