Futballbéke, futballháború

Egyelőre az orosz szurkolóktól tartanak Varsóban. Az orosz interneten elterjedt, hogy Lengyelországban tiltott jelkép a sarló-kalapács. Erre az álhírre azonnal megindult a tömeges fogadkozás, hogy Lenin és Sztálin képei alatt, sarló-kalapácsos trikókban vonulnak majd fel a lengyel fővárosban, és ahogy nagyapáik Sztálingrád alatt, úgy a szurkolók a Visztulánál védik meg a szovjet jelképeket.

A félreértést egy lengyel diplomata szavainak téves értelmezése okozta, ő ugyanis azt mondta egy sajtóbeszélgetésen, hogy országában az idősebbekből ideges reakciókat váltanak ki a szovjet jelvények. Ezt az orosz sportújságíró (talán a magyar törvényekkel keverte össze?) úgy továbbította a Gazeta Wyborcza szerint, hogy börtön vár az ekként öltözött szurkolóra. Az oroszokra egyébként inkább mint bőkezű költekezőkre várnak a lengyelek.

Wroclaw új repülőtéri terminálját máris rájuk szabták, s megannyi oroszul tudó hoszteszt és limuzint állítottak szolgálatba. A lengyel belpolitikában részleges futballbéke lehet. Jaroslaw Kaczynski jobboldali-nacionalista Jog és Igazságosság (PiS) pártja azt ígérte, nem tartanak tüntetéseket az Eb alatt. Donald Tusk kormányfő viszont ingyenmeccsjegyeket ajánlott riválisának és elődjének, amit az visszautasított.

– A televíziót választom – mondta Kaczynski. Tusk lelkes amatőr labdarúgóként addig is edzésben tartja magát. Legutóbbi itáliai útján is csak azután ült le partnerével, Mario Montival tárgyalni, miután a lengyel képviselői válogatottal 7:2-re megverték az olaszokat. A lengyel EP-képviselők Brüsszelben alakítottak frakcióközi válogatottat az Európa-bajnokság alkalmából.

A lengyelek tehát egyrészt természetes, másrészt némileg átpolitizált focilázban élnek. Sokan viszont már most azt latolgatják, sikerül-e az országnak az európai focifesztivált tartósan tőkésítenie. A pályázat beadásakor azt tervezték, hogy az Eb lesz az alkalom, hogy a lengyel infrastruktúra is európai szintre emelkedjék: a világszínvonalú stadionokat az országot behálózó autósztrádák, gyorsvasutak kötik össze Varsó, Gdansk, Wroclaw és Poznan között.

Ötödik helyszínnek számítják Krakkót. Nemcsak azért, mert rengeteg külföldi turistát várnak ide, akik itt nézik majd óriás kivetítőkön a meccseket, miközben isszák az Eb-t szponzoráló sörgyár termékét. De krakkói bázist létesítenek az ukrajnai mérkőzéseket játszó angolok, hollandok és olaszok is.

Gazdasági előnyt remélnek az emléktárgyakból és a különféle Eb-emblémás termékekből: ebből az üzletből lengyel cégek is részt kaptak, de a gyártásban Kína arat. A hamisításban is. A lengyel vámosok külön kiképzést kapnak arra, hogyan lehet megkülönböztetni a hamisítványokat a szintúgy Kínából érkező, hivatalos engedéllyel bíró mütyüröktől.

Ám máris nagy csalódást okoz, hogy júniusra nem lesz kész egyetlen sztráda sem. A gyorsforgalmi utakon is csak kisebb szakaszokon lehet autózni, s kis öröm, hogy átadnak félkész pályákat. Több pályaudvart alaposan felújítottak Varsóban, Gdyniában, Wroclawban, és új indóház épült Poznanban. Felújítottak néhány repülőteret is. Megnyitották a Varsó-közeli Modlin repterét, amely majd a fapadosokat szolgálhatja ki. A lengyel elemzők alapjában optimisták, az Eb-től kétszázalékos nemzetijövedelem-emelkedésre számítanak 2014-ig.

Ám a politikai célok, amelyeket az Eb kapcsán megfogalmaztak, nem valósulnak meg. Ukrajna Viktor Janukoviccsal mindinkább Moszkva felé orientálódik. Az ország belpolitikai nyugatosodása visszafordult, az ellenzék vezetőit konstruált vádakkal bebörtönözték. Ez a fordulat torpedózta meg a varsói álmokat, amely szerint a közös rendezésű Eb egyben Lengyelország nagy külpolitikai sikere is lesz.

A Nationalelf Auschwitzban

Az auschwitzi haláltáborban emlékezett meg a náci bűnökről tegnap a német futballszövetség küldöttsége. A delegáció, köztük a csapatkapitány Philipp Lahm, a lengyel származású Lukas Podolski és Miroslav Klose, valamint a szövetségi kapitány Joachim Löw koszorút helyezett el annál a falnál, ahol a nácik ezreket lőttek agyon. A német futballisták látogatására nem hívtak újságírókat, mert a csapat menedzsere, Oliver Bierhoff szerint az utazás nem egy PR-akció része.

Az áldozatokra csendben és a nyilvánosság kizárásával szerettek volna emlékezni. „Az auschwitzi látogatással azt akarjuk jelezni, hogy a német történelem sötét fejezete soha nem fog a feledésbe merülni, és soha nem ismétlődhet meg” – mondta Bierhoff.

A német szövetség elnöke, Wolfgang Niersbach az egykori német államfőt, Richard von Weizsäckert idézte: „Aki becsukja a szemét a múlt előtt, az vak a jelenre is.” Auschwitzban és az innen néhány kilométerre fekvő Birkenauban egymillió zsidót gyilkoltak meg. A haláltábort 1945 januárjában szovjet csapatok szabadították fel.

A német zsidók országos tanácsának elnöke, Dieter Graumann szorgalmazta korábban, hogy a német válogatott keressen fel egy olyan tábort, amely a náci Németország bűneire emlékeztet. „Özil, Klose, Gomez, Schweinsteiger vagy Khedira ma valóságos bálványok, a fiatal generáció példaképei. Ha ők felkeresik az auschwitzi tábort, az többet jelent, mint ezer megemlékező beszéd” – idézte Graumannt a Spiegel. (I. E.)

Donald Tusk kormányfő lengyel szurkolói sállal. Felemás sikerek
Donald Tusk kormányfő lengyel szurkolói sállal. Felemás sikerek
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.