Lobbisták, hátra arc!

– Ön szeretne olyan ételt enni vagy gyógyszert szedni, amelyről a gyártó cégnek dolgozó „független” szakértő állapította meg, hogy biztonságos? – kérdezi Monica Macovei román EP-képviselő.

A volt igazságügyi miniszter és korrupcióellenes aktivista most az Európai Parlamentben indított harcot a nem éppen átláthatóan működő uniós ügynökségek ellen. Mindjárt egy másik példával is érzékelteti lapunknak, mit nem hajlandó eltűrni: – Ha a Boeingtól vesznek fel szakértőt, nehogy már ő végezze a repülésbiztonsági teszteket a Boeing gépeken!

Pont az efféle összeférhetetlenségi ügyek miatt döntött úgy a múlt héten az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottsága, hogy nem hagyja jóvá három EU-ügynökség költségvetését. – Konkrét, megtörtént esetekről beszélünk, nevekkel együtt – teszi hozzá Monica Macovei. Az általa jegyzett jelentésről a strasbourgi plenáris ülés májusban szavaz majd. Az ügyvéd végzettségű politikusnő három célt tűzött maga elé: leállítani, megbüntetni, megelőzni.

A mindennapi életet is érinti a három „kipécézett” intézmény tevékenysége (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság, Európai Gyógyszerügynökség, Európai Környezetvédelmi Ügynökség). Az élelmiszerekkel foglalkozó hatóság egy ideje már bírálatok kereszttüzében áll, amiért élelmiszer-ipari lobbistákat vesz fel a különféle szakértői testületeibe. Mint a Corporate Europe Observatory nevű szervezet összeállításából kiderül, e testületek több tagja is dolgozik olyan nagyvállalatok tanácsadójaként, mint a Danone, a PepsiCo vagy a Carrefour; egyesek laboratóriumát a Nestlé, másokét az osztrák élelmiszer-ipari szövetség pénzelte; jó néhányan pedig a gyártók (Kraft, Unilever, Monsanto) által finanszírozott intézeteknek szakértenek.

– Ha ezek az ügynökségek elvesztik az emberek bizalmát, azzal nagyon is sokat veszíthetnek – válaszolja a román EP-képviselő arra a kérdésre, miért bízik a változásban. Újabb példaként említi, hogy az Európai Gyógyszerügynökség volt igazgatója azonnal átment tanácsadónak egy gyógyszeripari vállalathoz, amelynek arról adott tanácsokat, miként szerezzen forgalomba hozatali engedélyt a termékeihez.

– Ki fog így megbízni a rendszerben? – teszi fel a kérdést Macovei. Nem fogadja el a nagyobb átláthatóságért küzdő képviselőnő az EU-ügynökségek szokásos védekezését, miszerint megfelelő szakembereket nehéz lenne az adott iparágon kívül találni.

– Ez egyszerűen nem igaz, igenis léteznek független szakértők. Senki se tanúsítson olyan terméket, amelyet olyan cég gyárt, ahol ő maga is dolgozott! – húzza meg az egyértelmű határt.

Kínos történetet az Európai Környezetvédelmi Ügynökség kapcsán is tud mesélni Monica Macovei. Az ügynökség igazgatója, Jacqueline McGlade karib-tengeri továbbképzésre küldte a munkatársait, és ennek a megtartásáért olyan nem kormányzati szervezetnek (EarthWatch) fizetett 33 ezer eurót, amelyben ő maga is tanácsadó testületi tag volt. Erről a tagságról időközben lemondott, mert az összeférhetetlenség kockázatára már az Európai Számvevőszék is felhívta a figyelmét. Igaz, ennek a tízszeresét, 300 ezer eurót (85 millió forintot) fizetett a környezetvédelmi hatóság, hogy a koppenhágai székhelyét növényekkel díszítse. Az ügynökség egy munkatársa EP-képviselőknek küldött névtelen levélben jelentette fel McGlade-et, aki 2010-ben állítólag a vezetőségnél lobbizott, hogy támogassák a „zöld homlokzat” ötletét. Ám mivel a 2010-es költségvetést addigra már jóváhagyták, a növénydekorációra csak a tudományos projektekre szánt pénzekből lehetett elvenni.

Noha az ügynökség kommunikációs vezetője – az EUobserver hírportálnak nyilatkozva – a levelet „szándékosan félrevezetőnek” nevezte, annyit elismert, hogy az „élő homlokzatot” részben más költségvetési források átcsoportosításával finanszírozták. S még annyit fűzött hozzá, hogy e „nagyon kreatív projektre” igazán ésszerű összeget, a kommunikációs büdzsének csupán az egyharmadát fordították.

A bolgár élelmiszer-biztonsági hatóság mikrobiológiai laboratóriumában. Hinni lehet nekik?
A bolgár élelmiszer-biztonsági hatóság mikrobiológiai laboratóriumában. Hinni lehet nekik?
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.