A 'hernyók' nem tágítanak a térről

Esik, havazik, a hernyó nem tágít – skandálják a kormányellenes tüntetők Bukarest belvárosában, a húsz napja elfoglalt Egyetem téren. A Nemzeti Színház előtt hétfő este százötven „hernyó” gyülekezett – így nevezik magukat ironikusan, utalva egy kormánypárti törvényhozó sértő kijelentésére.

Ugyanitt tíz napja több ezren (országszerte több tízezren) követelték az államfő és a kormány távozását, és kérték az előrehozott választások kiírását. A több napja tartó, hóviharokat követő fagy megtizedelte a demonstrálókat: csak kevesen állják a mínusz húsz fokot is elérő hőmérsékletet és az elviselhetetlenül metsző szelet, a crivatet.

A megmozdulásokhoz a szikrát az adta, hogy Traian Basescu államelnök nyomására lemondani kényszerült a köztiszteletnek örvendő orvos, Raed Arafat. A demonstrációk szimpátiatüntetésnek indultak, de hamarosan rendszerellenes megmozdulássá fajultak. „Nem tágítunk, amíg az elnök le nem mond” – mondják sokan a téren, és ez olvasható a legtöbb házi készítésű transzparensen is. Akad, aki a monarchia visszaállításában bízik, és olyan is, aki csak vissza akarja venni az országot a korrupt politikusoktól.

– Igazi eredményeket aligha érünk el, de mindenképpen fontos, hogy az emberek merjék kifejezni az elégedetlenségüket, s hogy ezt a hatalom lássa – mondja a 23 éves filozófushallgató, Adrian.

Időközben Emil Boc miniszterelnök bocsánatot kért a megsértett tiltakozóktól, majd menesztette az őket sértegető külügyminiszterét. Sorin Frunzaverde, a Demokrata-Liberális Párt (PDL) alelnöke a hétfői koalíciós egyeztetés után azt mondta: a kormányfőt megbízták, hogy alkudjon ki bér- és nyugdíjemelést a Nemzetközi Valutaalapnál.

A tér azonnal reagál a napi eseményekre. Egy fiatalember rímekbe szedett „átkot” tart maga előtt egy A1-es íven, ebben többek közt utal a sok vitát kiváltó, hamisítás elleni ACTA-egyezményre. Egy hölgy a volt kormányfő, Adrian Nastase perében született ítéletről ítélkezik melegében. (Két év letöltendő szabadságvesztésre ítélték első fokon.) „Politikai dosszié” – írta filctollal egy kartondarabra, amelyet madzagra kötve a nyakába akaszt. A kezét így a zsebében tarthatja.

Egy további tüntető tájékoztató feliratnak álcázott transzparenst tart a kezében, rajta az áll: AGORA. A Pro Democratia Egyesület kezdeményezésére utal ez: alakítsák az Egyetem teret egyfajta román Hyde Parkká, ahol bárki szabadon elmondhatja a véleményét, ne kelljen rendőri oszlatástól tartania. Időnként felbőg a hangosbemondó, amely most éppen az RMDSZ-t szidja, nyomdafestéket nem tűrő stílusban. A szlogent a tömeg lelkesen skandálja a „szóvivő” után.

– Megvonták a kétszáz lejes (13 ezer forint) rokkantsegélyemet, most csak a háromszáz lejes (húszezer forint) betegnyugdíjat kapom. A fél tüdőmet kivették, ha akarnék, se tudnék dolgozni, de ki is adna nekem munkát? – mondja egy hatvanas éveit taposó férfi, aki mindennap új üzenettel érkezik. Táblája ezúttal a bér- és nyugdíjemelést kilátásba helyező kormánypárti nyilatkozatokra utal: „Nem kell az alamizsna, ne nézzetek hülyének, menjetek!”

Az ellenzék megpróbálja a maga javára fordítani az elégedetlenséghullámot, amelyről Basescu elnök is elismerte – az első utcai megmozdulások után két héttel –, hogy csupán a jéghegy csúcsa. A Szociálliberális Unió (USL) bejelentette, hogy a továbbiakban nem vesz részt a parlament munkájában, csak akkor, ha bizalmatlansági indítványról vagy előrehozott választásokról kell voksolni.

A „hernyók” mindenekelőtt azt könyvelik el eredményként, hogy Arafat visszakapta helyettes államtitkári posztját az Egészségügyi Minisztériumban. E fejleményt annak rendje-módja szerint rögzítették a Nemzeti Színház előtt felállított „eredményjelző” táblán, amelyen ez áll: „Arafat megmentve, Baconschi (a nemrég felmentett külügyminiszter – a szerk.) menesztve, Boc következik, Basescu következik…”

A monarchia menti meg Romániát – hirdeti az egyik felirat
A monarchia menti meg Romániát – hirdeti az egyik felirat
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.