„Porhintés” hárommilliárdért

A függetlenség kikiáltása óta az Afganisztánból érkező heroin európai elosztóközpontjává nőtte ki magát Koszovó – állítja a balkáni ország önállóságát el nem ismerő Oroszország kábítószer-ellenes szövetségi szolgálatának (FSZKN) igazgatója.

Viktor Ivanov szerint a koszovói állammal összefonódó maffia kábítószer-forgalma eléri a hárommilliárd dollárt, ami több mint kétszerese Koszovó költségvetésének. Évente ötven tonna heroin jut Koszovón keresztül Európába. A becsült mennyiség csaknem megegyezik a szerb drogellenes szerv korábbi vezetője, Marko Nikovics tizenkét évvel korábbi nyilatkozatában elhangzottakkal. Az orosz és szerb állítások szerint a koszovói maffia szerepe drámaian megnőtt a Koszovói Felszabadítási Hadsereget (UCK) segítő NATO-beavatkozás, majd az egykori szerbiai tartomány függetlenségének 2008-as kikiáltása után. Ennek nyomán a szervezett bűnözéssel kapcsolatban álló UCK egykori prominens figurái – köztük Hashim Thaci kormányfő és Fatmir Limaj korábbi közlekedési miniszter – az új állam vezetésébe kerültek.

– Húsz éve halljuk ezt Koszovóval kapcsolatban, ám ezek politikai vádak – mondta lapunknak Agron Bajrami. A Koha Ditore koszovói napilap főszerkesztője szerint az állításokat nem támasztják alá bizonyítékok. – Koszovó nem szervezett bűnözésre épülő állam. Ilyen csak a függetlenséget ellenző országok részéről hangzik el – jelentette ki Bajrami, hozzátéve, hogy koszovóiak valóban érintettek lehetnek a kábítószer-hálózatok működtetésében. – Ez sajnos igaz az egész kaotikus régióra, Szerbiára, Macedóniára, Montenegróra és Albániára, de még Horvátországra is. De abból a tényből, hogy vannak a kábítószer-csempészetnek olyan szereplői, akik ezekből az országokból származnak, nem következik, hogy maguk az államok is egyet jelentenek a szervezett bűnözéssel. Áll ez Koszovóra is, ahová egyébként is csak a környező országokon át juthatnak el a szállítmányok – érvelt.

Az észak-koszovói helyzetet illetően az Európai Parlament jelentése is határozottabb fellépést sürget nemzetközi szinten. Ugyanakkor Koszovón belül is kevesli az EU szerepvállalását a szervezett bűnözés felszámolásában – tudatta az EUObserver hírportál. Az EULEX 150 millió eurós évi költségvetése ellenére nem tud érdemi eredményt felmutatni – nyilatkozta Pino Arlacchi, az EP szocialista tagja. Szerinte az EULEX felelőssége volt, hogy a Limaj elleni eljárás koronatanúja, Agim Zogay tavaly felakasztotta magát. Az EP kritikus hangjai úgy vélik: az EU és Washington szemet huny a vezetők múltja felett, mert nem látja, hogy kik válthatnák őket a magas posztokon.

Az EULEX szerint erről szó sincs: jelenleg 350 ügy van folyamatban, köztük olyan, amely Thaci érintettségét is vizsgálja. Húsz háborús, 15 szervezett bűnözéssel kapcsolatos ügyben pedig már ítélet is született.

400 kilós kokainfogás Macedóniában: a koszovói határon bukkantak rá
400 kilós kokainfogás Macedóniában: a koszovói határon bukkantak rá
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.