Lobbista landol a tányéron

Ki szeretné, ha a tányérján lévő ételek biztonságosságáról olyan szakértők döntenének, akik nagy élelmiszergyártóktól kapnak vastag borítékokat? Nyilvánvalóan senki.Aligha növeli ezek után az EU-intézményekbe vetett bizalmat, hogy kiderült: az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) jó néhány vezetője kínosan összefonódott nemzetközi cégekkel.

Aligha növeli ezek után az EU-intézményekbe vetett bizalmat, hogy kiderült: az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) jó néhány vezetője kínosan összefonódott nemzetközi cégekkel. Nikiforosz Diamandurosz európai ombudsman a napokban meg is feddte emiatt a pármai székhelyű hatóságot, ám a közvéleményt ez már biztosan nem nyugtatja meg.

Ijesztő listával szolgál a Corporate Europe Observatory nevű szervezet, amelynek célja „lebuktatni” a nagyvállalati lobbizást az uniós döntéshozatalban. Az EFSA egyik tudományos testületét, amely az élelmiszer-adalékanyagokkal, édesítőszerekkel és színezékekkel foglalkozik, a legnagyobb jóindulattal sem lehetne függetlennek nevezni. Csak ízelítőül: több tagja is dolgozik olyan cégek tanácsadójaként, mint a Danone, a PepsiCo vagy a Carrefour; egyesek laboratóriumát a Nestlé, másokét az osztrák élelmiszer-ipari szövetség pénzelte; sokan a gyártók (Unilever, Kraft, Monsanto stb.) által finanszírozott intézeteknek szakértenek.

A Testbiotech német kutatócsoport panasza alapján született az európai ombudsman elmarasztaló jelentése. Azt kifogásolták, hogy Suzy Renckens, a genetikailag módosított gabonák kockázatait vizsgáló EFSA-részleg vezetője otthagyta az uniós intézményt, és azon melegében átment dolgozni a Syngenta nevű biotechnológiai vállalathoz – amely, láss csodát, genetikailag módosított gabonát termeszt. Az ombudsman szerint már azzal is megvalósult az összeférhetetlenség, hogy Renckens tárgyalásokat folytatott erről az állásról, ráadásul az őt akkor még alkalmazó EU-hatóság értesítése nélkül. A legnagyobb baj, hogy e zavarba ejtő esetek napvilágra kerülésével felmerül a kérdés: komolyan lehet-e venni az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság eddigi állásfoglalásait? Ott van például a legelterjedtebb édesítőszer, a sok vitát kavaró aszpartám. Az Európai Parlament környezetvédelmi bizottsága az idén levélben kérte az EFSA-t, hogy vizsgálja felül az édesítőszerekkel kapcsolatos szakvéleményét az aszpartám rákkeltő hatásáról szóló új tanulmányok fényében. A pármai ügynökség annyit reagált: áttekintette az új eredményeket, de nincs miért újragondolnia korábbi jelentését.

Csakhogy ezt a választ nem fogadta el az Európai Bizottság, amely arra utasította a tudományos testületet: 2012 júliusáig végezzen teljes körű újraértékelést az aszpartámról. Ilyen alapos vizsgálatra – az eredeti menetrend szerint – legközelebb csupán 2020-ban kellett volna sort keríteni.

Kétségek merültek fel egyes mesterséges színezékek, így az eritrozin vagy a vörös amarant kapcsán is. A gyanúk szerint rákkeltő amarantot (amelyet általában italokba tesznek) az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) már a hetvenes években betiltotta. A cseresznyepiros eritrozin (ez főként édességekben fellelhető) Norvégiában tiltólistára került, Franciaországban gyermekeknek készülő termékekbe nem rakható. Az uniós hatóság viszont egyik színezék használata ellen sem tiltakozik.

Hőmérséklet rendben És az ára?
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.