Putyin a győzelmi márka

A rosztovi rendőrség médiumokat, orosz kifejezéssel „extraszenszeket” alkalmaz a vasárnapi dumaválasztások alkalmából, hogy ők észleljék a maguk természetfeletti képességeivel, amennyiben valami rendellenesség történne a demokratikus választási folyamatban – írta az Interfax hírügynökség.

A Levada Centr független közvélemény-kutató legutóbbi vizsgálata szerint az oroszoknak akár hatvan százaléka is elmegy szavazni, és feltehetően többségük az Egységes Oroszországra (ER), a jelenlegi hatalom pártjára szavaz. Az ER már bejelentette, hogy „nemzeti vezetőjét”, Vlagyimir Putyin jelenlegi miniszterelnököt jelöli a 2012. márciusi elnökválasztáson, vasárnap pedig Dmitrij Medvegyev, a jelenlegi államfő lesz a listavezető. Az orosz parlamenti választások hasonló izgalmat keltenek a világban, mint hajdan a szovjet szavazások. A kimenetel egyesélyes.

Putyin kormányfő és Medvegyev elnök az Egységes Oroszország támogatására biztat Szentpéterváron
Putyin kormányfő és Medvegyev elnök az Egységes Oroszország támogatására biztat Szentpéterváron

Oroszországban arányos a választási rendszer. Az állampárton kívül alig néhány pártnak van esélye bekerülni a dumába, a törvényhozás alsóházába. Befutó lehet az orosz kommunisták pártja és a Vlagyimir Zsirinovszkij vezette Liberális Demokrata Párt. A putyini években mindkét párt asszisztált a hatalomnak. Bejuthat még esetleg az Igazságos Oroszország nevű párt, amelyet Putyin egyik barátja vezet. A korábbi választási rendszerben bejuthattak ellenzéki pártok is: a jobboldali-polgári Jabloko (Alma) vagy a Pravoje Gyelo (Jobboldali/Igaz ügy). Most is indulnak, több más bal- és jobboldali párttal együtt, ám a szakértők kevés esélyt adnak nekik.

Az elmúlt tizenkét évben, amióta Vlagyimir Putyin az első számú orosz politikus, a korábbi politikai színtér egyszínű lett. A belbiztonság és Oroszország egysége jelszavával fellépő elnök elsősorban az orosz energiahordozók és nyersanyagok exportjából szerzett bevétellel tudta elérni, hogy miközben a gazdagok gyorsabban gazdagodtak, a szegények ne szegényedjenek el annyira. Ehhez járult a nagyorosz nemzeti ideológia és a szovjet nosztalgia. Putyin időről időre előveszi a birodalom újjáépítésének gondolatát, most éppen euroázsiai eszmének nevezi a szovjet birodalmi restaurációt. A jelek szerint a relatív anyagi biztonság a nagyobb központokban, valamint a televízió teljes monopóliuma egyszerre biztosítja Putyin és pártja hatalmát. Az, hogy az oroszok vészesen lemaradtak a technológiai világversenyben, iparuk pedig éppoly kevéssé versenyképes, ahogy a szovjet időben, nem választási téma. Medvegyev próbálta előhozni ezt az alapvető gondot, ahogy a politika vészesen demokráciahiányos állapotát is, de gyorsan visszakozott.

Alekszej Grazsdanyin szociológus, a Levada Centr helyettes igazgatója azt nyilatkozta: a választások kimenetelét nem befolyásolják a hírek, miszerint a jelenlegi miniszterelnököt kifütyülte a közönség egy sportcsarnokban. A kampány ugyanis arra a választói szegmensre koncentrál, amely nem követi az eseményeket az interneten, nem olvas ellenzéki blogokat. A párt márkaneve Putyin. Ezt a „brandet” árulják, népszerűsítik a politikai piacon az utolsó pillanatig. Hogy milyen stílusban történik mindez, arra idézzük az ER főtanácsa elnökségének („politikai bizottság”) titkárát, Szergej Nyeverovot: „Pártunk vezetőjét, Vlagyimir Vlagyimirovics Putyint ismeri országunk minden lakója, megbíznak benne az emberek, s ő túlzás nélkül Oroszország legtiszteltebb politikusa.”

Az ellenzék felemás nyilatkozatokat ad. Miközben lehetségesnek nevezik a választási eredmények meghamisítását, többen felkészültek az ER totális győzelmére. – Legmélyebb sajnálatomra a választás eldőlt. A lakosság többsége boldog tudatlanságban él azt illetően, ki is valójában Putyin – nyilatkozta a BBC orosz adásának Szergej Guljájev pétervári politikus.

Egyes vélemények szerint az ER azonban elveszítheti kétharmadát a dumában, de mindenképpen megőrzi az abszolút többséget. Az orosz rendszer azonban elnöki szisztéma, s márciusban Putyin lesz hat évre Oroszország első embere, aki megbirkózik majd a kétharmad hiányával.

A moszkvai rendőrség még a választások előtti napokra beidézett több ellenzéki politikust. Egyikük, Eduard Limonov író és elnökjelölt, kijelentette: nyilvánvalóan a megfélemlítés a cél. Akit nem hívnak be az őrszobára, az majd az utcán találkozhat az ER ifjúsági gárdája, a Nasi (Mieink) tizenötezer aktivistájával. A hatalompárt elintézte, hogy a vidéki ifjak Moszkvában szavazzanak, s legyen alkalmuk elmagyarázni a vonakodóknak, miért és kire kell voksolniuk.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.