Tűnés innen! Kvízműsor a menedékjogért

Elsőre olyannak tűnik, mint minden rendes kvízműsor: harsány műsorvezető, dekoratív lányok, csillogó-villogó díszlet. Azonban a „Weg van Nederland” műsor játékosai eltérnek az átlagtól: olyan, sikertelen menedékjogkérők, akik nem kívánatosak Hollandiában. Pedig olykor pontosabban tudják a válaszokat a holland történelmet, földrajzot, királyi családot, identitást boncolgató kvízkérdésekre, mint az „őslakosok”.

Második generációsokról van szó, akiknek még a szülei menekültek el az óhazából. A győztes négyezer eurót tehet zsebre: ezzel az összeggel akarnak hozzájárulni a műsor készítői a kiutasítás utáni új élet felépítéséhez a menedékkérőknek egyébként idegen, olykor veszélyes óhazában.

Hollandiától nem állnak távol a provokatív műsorok: tőlük örökölte a világ a Big Brothert, és egy donorversenyt is megkockáztattak – egy haldokló nő veséjéért versenyezett három transzplantációra váró játékos. Igaz, utóbbival kapcsolatban kiderült, hogy a veséjét felajánló nőt színész alakította, de a játékosok valóban betegek voltak: a műsor készítői így akarták felhívni a figyelmet arra, hogy kevés a donor Hollandiában.

A „Weg van Nederland” súlyosan politikai töltetű. Már a kettős jelentésű címben is ellentmondás feszül: „Tűnés Hollandiából!”-ként, vagy Imádom Hollandiát!-nak is lehet értelmezni.

A show-t csak egyszer tűzték műsorra kísérleti céllal. A szerkesztők arra akarnak rámutatni, hogy az új holland bevándorlási politika azokat a hollandként felnőtt menedékkérő fiatalokat sújtja, akikből az országnak komoly haszna lehet. Geert Wilders, a hidrogénszőke hajáról jól ismert iszlámellenes holland politikus pártjának nyomására a jobboldali kormány megnehezítette a menedékjog elnyerésének feltételeit. Mivel azonban az eljárás akár egy évtizednél tovább is eltart, a kiutasításra kárhoztatott családok gyermekei már hollandokként szocializálódtak.

– Abszolúte hollandok – állítja a műsorban szereplő játékosokról Frank Wiering, a show-t sugárzó VPRO közszolgálati csatorna főszerkesztője. A Reutersnek adott interjújában emlékeztetett: Hollandiában 15 ezer gyermek folyamodott menedékjogért, közülük kétezren már több mint nyolc éve élnek az országban, és holland iskolába járnak.

– Ők tanult emberek, gyakran professzorok, újságírók gyermekei, akik maguk is itt akarják felépíteni a karrierjüket – mondta Wiering. Bizonyos esetekben kis holland közösségek, iskolák összefogtak és kiharcolták egy-egy család maradását: politikai nyomással „nyugatiasodott” afgán lányok maradását tudták elérni.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

„A műsor beteges, de nézzünk szembe vele, a valóság is elég beteges” – mondta Wouter van Zandwijk, egy menekülteket támogató szervezet vezetője. Kiemelte, nincs értelme annak, hogy a holland adófizetők pénzét az állam befekteti ezeknek a fiataloknak a nevelésébe, majd kirúgja őket az országból. A versenyzők 15 és 24 év közöttiek. Blessing, a kameruni mérnök egy leszervezett házasság elől menekült Hollandiába. Hamar kiesett a játékból, s egy repülőgépszerű díszleten keresztül kényszerült távozni, vissza az afrikai országba. Vígaszdíjként egy mintás repeszálló mellényt kapott. Távozóban azt mondta, reméli, lesz még esélye megmutatni, mit tud adni Hollandiának. Végül a 18 éves kurd Gulisztan győzött, akinek családja 11 évvel ezelőtt menekült el Örményországból. Tudta, ki volt az ország első királya, és sajtból kivágta Hollandia térképét. Maradni azonban ő sem maradhat.

A műsorvezető és bevándorlási tiszteknek öltözött segítői
A műsorvezető és bevándorlási tiszteknek öltözött segítői
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.