Visszasírják a múltat

Amikor megkérdeznek valakit Portugáliában, „Hogy vagy?”, a válasz többnyire nem az, hogy „Köszönöm, nagyon jól”, hanem „Úgy-ahogy”, „Vagyogatok”, esetleg „Voltam már jobban is”. Habár az ország jelenlegi helyzete nemigen ad okot optimizmusra, a pesszimizmus hagyományosan jellemző a portugálokra. Vannak, akik ezt a rájuk jellemző visszafogottabb karakterrel magyarázzák. Elég belehallgatni a portugál néplélek legkifejezőbb zenei formájába, a nosztalgikus, bús fado dalokba. A történelmi múlt is magyarázatot adhat, az évszázadok során ciklikusan váltották egymást az optimistább és pesszimistább periódusok.

Az 1974-es forradalom után az egykori nagyhatalomból, amelynek Afrikában, Ázsiában, Dél-Amerikában voltak gyarmatai, hirtelen egy kis, periférikus ország lett. Sokáig eltartott, míg ezt sikerült megemészteni (még ma is sokan visszasírják a régi szép időket). Az Európának hosszú ideig hátat fordító, a földrésztől elzárt ország nem egykönnyen találta meg helyét. Még néhány éve is, amikor Párizsba vagy Berlinbe utaztak, úgy mondták, „megyünk Európába”. Az európai integráció következtében egy felfelé ívelő periódus következett, bár ma már ők maguk sem hiszik, de voltak évek, amikor Portugália Európa éltanulójának számított. De mire teljes jogú európainak tarthatnák magukat, a válság következtében magának Európának a jövője válik bizonytalanná.

Az utóbbi évtizedben, és különösen az utóbbi egy-két évben, minden hazai és nemzetközi felmérés a növekvő pesszimizmust mutatja. „Már mitől lennénk optimisták?”– teszi fel a kérdést egy hozzászóló az Eurobarométer felmérését kommentálva. „Elcserélem a 247 eurós nyugdíjamat valamelyik euró opimistáéval” – mondja egy másik. A portugálok azt tapasztalják, hogy egyre nőnek a terheik, csökken az életszínvonaluk, vásárlóerejük, nyugdíjuk, miközben a kormány újabb és újabb megszorításokkal sújtja őket. A nagy többség úgy érzi, helyzete rosszabbodott az elmúlt néhány évben, és arra számít, hogy a jövőben tovább fog romlani. Közel 80 százalékuk látja kilátástalannak a jövőjét. Tudják, hogy a neheze még hátravan.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.