Futótűzként terjedő zavargások

Teresa May belügyminiszter és Boris Johnson londoni főpolgármester után David Cameron is megszakítani kényszerült toscanai szabadságát, hogy a fővárosba visszatérve megpróbáljon úrrá lenni a fokozódó zűrzavaron. A kormányfő kedd reggel részt vett a Cobra válságbizottság ülésén. Ezt követően a Downing Street 10. előtt össze sereglett újságírók előtt bejelentette: csütörtökre egynapos rendkívüli ülésre összehívta a parlament alsóházát. A nyári szabadságukat megszakító képviselők megtárgyalják a konfliktusban érintett közösségek újjáépítésének terveit is. 1948 óta ez a huszonötödik alkalom, hogy a honatyákat visszarendelik westminsteri padsoraikba.

Cameron a legsúlyosabb szavakkal ítélte el a rendbontókat, akik nemcsak ártatlan, törvénytisztelő embereket, üzleteket, vállalkozásokat nem kíméltek, hanem a rendőrség és a tűzoltóság munkáját is akadályozták. Hangsúlyozta, hogy az igazságszolgáltatás a lehető leggyorsabban lesújt a saját életüket, jövőjüket is tönkretevő bűnözőkre. A rend helyreállítása érdekében a kormány az eddig bevetett 6000 helyett kedd estére, huszonhat vidéki alakulat segítségét igénybe véve, már 16 ezer rendőrt küldött a londoni utcákra. A krízis jeleként szinte az utolsó pillanatban lemondták a Wembley-be meghirdetett szerdai Anglia–Hollandia barátságos labdarúgó-mérkőzést.

A brit lapokban a második világháborúban a németek által indított londoni légitámadásokhoz hasonlítják a gyújtogatásokat, melyek az eredeti helyszín, az észak-londoni Tottenham után a szélrózsa minden irányába kiterjedtek. Múlt szombaton békés tüntetésként kezdődött amiatt, hogy a rendőrség lelőtt egy 29 éves férfit, Mark Duggant, majd a megmozdulás olyan mértékű rendzavarásba torkollott, amit a belügyminiszter szerint „már nem lehet másnak nevezni, mint színtiszta erőszaknak, fosztogatásnak, huliganizmusnak, bűncselekménynek”. Londonon kívül Birminghamben, Liverpoolban, Nottinghamben és Bristolban is összetűzésekre került sor randalírozók és rendőrök között.

Bár a Metropolitan Police munkáját a londoni City külön rendőri egysége és a British Transport Police is segítette, a feszültség fokozódása keddre virradóra láthatólag meghaladta a biztonsági erők képességeit. A dél-londoni Croydon kerületben egy jelentős méretű, öt nemzedék óta ugyanannak a családnak a tulajdonában lévő bútorbolt porig égett. Az egyre inkább megfélemlített londoniak borzadva figyelték az északi Enfield városrészből közvetített képsorokat is, melyek a Sony elosztóközpontjának lángoló épületét mutatták. Míg a Temzétől délre található, általában alacsonyabb jövedelműek és etnikai kisebbségek által lakott Peckham kerülettől – ahol egy pékséget és egy buszt gyújtottak fel vandálok – nem idegenek a rendzavarások, ez kevésbé mondható el Claphamről. Itt található az ország legforgalmasabb pályaudvara, a Gatwick repülőterére érkező magyar utazók által is gyakran használt Clapham Junction. A közeli főutcán számos üzletbe törtek be fosztogatók, akik ellen a rendőrök páncélozott járműveket vetettek be. A szinte precedens nélküli körülményekre való tekintettel felmerült, hogy a rendőrség gumilövedékeket vethet be a bűnözők ellen. Kedd délutánig 525 személyt vettek őrizetbe, és közülük több tucat ellen már vádat is emeltek. A rendőrséghez a szokásos segélyhívások négyszerese (több mint húszezer), a tűzoltósághoz az átlagos telefonos bejelentések tizenötszöröse (több mint kétezer) futott be. Egy 26 éves férfi, akit még hétfőn golyó sebesített meg Croydonban, belehalt sérülésébe. Egyelőre nem világos, köze volt-e egyáltalán a dél-londoni kerületet is érintő megmozduláshoz.

Becslések szerint a károk helyreállítása több millió fontot emészthet fel. Egy közösségi háló felszólítását követve rövid idő alatt közel húszezer önkéntes csatlakozott a rendcsináláshoz.

Farkasszemet néznek a rohamrendőrök és a rendbontók a kelet-londoni Hackney-ben
Farkasszemet néznek a rohamrendőrök és a rendbontók a kelet-londoni Hackney-ben
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.