Timosenko cellában, Janukovics elszigeteltségben

Ismét politikai sátortáborok lepték el Kijev központját. Az évek során szinte a városkép részévé vált sátrak felverését ezúttal Julia Timosneko pénteki őrizetbe vétele váltotta ki. Az exkormányfővel szemben erre hivatalosan azért volt szükség, mert Timosenko rendszeresen és tudatosan akadályozta viselkedésével az ellene folyó per lebonyolítását, aláásva ezzel az ukrán igazságszolgáltatás tekintélyét.

Kétségtelen, hogy a hajfonatos frizuráját védjegyévé emelő politikusnő mindent elkövetett, hogy érzékeltesse: a per színház, a fiatal bíró csupán báb, a vádak mögött Viktor Janukovics elnök politikai bosszúja áll. A júniusban indult per során Timosenko nem állt fel a bíró bejövetelénél, nem közölte lakcímét, kijelentve: ez nem legitim bíróság. A nemzeti érzelmű választókra is apellálva ukrán tolmácsot kért, amikor Nyikolaj Azarov kormányfőt hallgatták meg.

Timosenko rendőrök gyűrűjében
Timosenko rendőrök gyűrűjében

– Én nem tudok oroszul, így nem fogom érteni Ukrajna ukránul nem tudó kormányfőjét – jelentette ki. (A hivatalos nyelv Ukrajnában kizárólag az ukrán, a Rogyion Kirejev bíró kijelentette: a beidézetteknek jogukban áll oroszul válaszolni.)

Letartóztatásának hírére a Timosenko Blokkja (BJUT) tiltakozó tüntetést hirdetett a bíróság és Timosenko fogdája előtt. A bíróság szombaton szabálytalannak minősítette a sátortáboros demonstrációt, amely a törvény betűjét betartva nyomban képviselői fogadóórává alakult át: a BJUT honatyái itt találkoznak személyesen választóikkal. A bíróság ezt a megoldást egyelőre helybenhagyta, így a biztonsági erőket nem vetették be a tüntetőkkel szemben. Teátrális érzéke Timosenkót a börtönben sem hagyta cserben: a cellában az ukrán emberi jogi ombudsmannal találkozva megköszönte fogvatartóinak az általuk biztosított feltételeket, és közölte, nem törik meg az eljárás alatt.

Az Egyesült Államok mellett az EU is elítélte Timosenko letartóztatását, politikai indíttatásúnak minősítve az eljárást, amely szerintük Ukrajna jogállamisága iránt ébreszt kételyt. Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése (PACE) szerint az akció célja az ellenzék megfélemlítése.

Elsőre meglepőnek tűnő módon Timosenko letartóztatásával Janukovics Moszkvában is kihúzta a gyufát, noha őt – erősen leegyszerűsítve – Oroszországhoz hű politikusnak,Timosenkót pedig „Kreml-ellenesnek” szokás tekinteni. Az orosz tiltakozás oka, hogy Kijev szerint Timosenko előnytelen és szabálytalan módon állapodott meg az orosz gázszállításról Vlagyimir Putyinnal, hatalmas anyagi károkat okozva az ukrán költségvetésnek. Mivel a vádak nemcsak a Gazprom érdekeit, de az orosz kormányfő személyes reputáció ját is sértik, Moszkva reakciója érthető. A Kreml forrásai szerint „hosszú távú következményei” lehetnek Janukovicsra nézve Timosenko letartóztatásának. (A Kreml ezzel jelezte, hogy nem kívánja a gázszerződés feltételeinek felülvizsgálatát, amelyre Azarov kormányfő korábban utalt.) A megállapodás fő újdonsága az volt, hogy kiiktatta a Gazprom és az ukrán Naftogaz közötti közvetítőket. A felerészben orosz, felerészt – a kijevi politikai széljárásnak megfelelő összetételű – ukrán tulajdonú cég legutóbb a Janukovics-közelinek mondott, Dmitrij Firtas irányítása alatt álló Roszukrenergo volt. Janukovicsék szerint azonban a megállapodásban megadott számítási alap miatt a földgáz az eddiginél 50 százalékkal drágábban érkezik Ukrajnába, ráadásul mellékesen Timosenko „elrendezte” cége Oroszország felé meglévő, több százmillió dolláros tartozását. (Moszkvában ezt cáfolták.)

– Váratlannak érzem Timosenko letartóztatását – jelentette ki az Unian ukrán hírügynökségnek Vagyim Karaszjov. A kijevi politológus szerint ez ugyanis a tízéves börtönbüntetés lehetőségét is magában hordozó per végéhez közeledtével főként Timosenkónak kedvez. – Ezzel radikalizálhatja a helyzetet, ami sokkal több hasznot hajt neki, mint a jelenlegi hatalomnak – mondta Karaszjov.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.