Reneszánszát éli a hűtőtáska

Kevesebb kiadással, alacsonyabb komforttal, helyben maradva – vagy rövidebb távolságra utazva – oldják meg nyaralásukat az újabb és újabb megszorításoktól szenvedő, mindenen spórolni kénytelen portugálok. A strandokon például megsokszorozódtak a hűtőtáskák. Míg azelőtt szinte hozzá tartozott a fürdőzéshez a tengerparti éttermekben, falatozókban elfogyasztott étel, így a frissen grillezett hal, ma már egyre több család kényszerül arra, hogy otthonról vigyen elemózsiát.

Akik mégis betérnek a vendéglátóhelyekre, ritkán kérnek többfogásos menüt, inkább csak egy tál ételt fogyasztanak. De kevesebb fogy sörből, kávéból, fagylaltból is. Míg az étterem-tulajdonosok amiatt panaszkodnak, hogy nyakukon marad az étel, a strandokról a szemetet elszállítók a hazulról hozott elemózsia miatt megnövekedett szemétmennyiség miatt morognak.

Hiába gyalogol egész nap a forró homokban, oldalán nehéz táskával a portugálok kedvenc nyári csemegéjét, a fánkot kínáló árus is, mostanában csak harmadát tudja eladni az előző években megszokott mennyiségnek. Reggelenként tömve a városból a közeli tengerpart felé vivő busz, helyiérdekű vonat. Az egyik utas idős, nyugdíjas néni, aki szűkös anyagi helyzete ellenére sem mond le a tengerpartról. Ha másra nem is futja neki, egy buszbérlet áráért a homokos strandon töltheti napjait.

Ki-ki a lehetőségeihez mérten költekezik, vagyis spórol; a bizonytalan jövő miatt a legtöbben akkor is igyekeznek mérsékelni a kiadásaikat, ha még van tartalék. Az átlagemberek tisztában vannak vele, hogy az országnak folyósított 78 milliárd eurós nemzetközi hitelt elsősorban rajtuk fogják behajtani – és hogy a megemelkedett adóterhek, a magasabb áfa, a megdrágult közlekedés vagy a 13. havi fizetés felét érintő különadó sem elég: bármikor újabb ötletekkel állhat elő a kormány.

Az ország legkedveltebb déli tengerpartján az idén tizenöt százalékkal kevesebb a hazai turista, a szállodákat inkább külföldiek töltik meg. Sokan –mint az egyik, eddig rendszeresen hotelben nyaraló kétgyermekes házaspár – most fölfedezték, hogy kempingben is bérelhetnek egy hétre jól felszerelt bungalót annyiért, amennyiért két napot tölthetnének szállodában.

Portugália belső, tengerparttól távolabbi térségeiben a folyóparti fürdőzést választják, de a vártnál nagyobb sikere lett Mangualde nemrég megnyílt mesterséges tengeri strandjának is. Igaz, Európa legnagyobb mesterséges strandján (tízezer négyzetméternyi homok és 1200 négyzetméternyi vízfelület) a panoráma festett, de a hattonnányi homokot a tengerpartról hozták, a vizet pedig sózzák. Csak a hullám hiányzik – panaszolják egyesek, de az ígéretek szerint jövőre már mesterséges hullámokban lubickolhatnak a strandolók. Akik eddig több száz kilométert voltak kénytelenek utazni, hogy a déli tengerparton nyaraljanak; most rövid kiruccanással, napi öt euróért élvezhetik a tengeri strandolás illúzióját. A hűtőtáska, akárcsak az igazi strandokon, itt is szinte minden napernyő alatt ott van. Újból divatba jött a piknik is. Akinek végképp semmire sem futja, az is fölkerekedik családjával, rokonaival, barátaival (és természetesen a hűtőtáskával), hogy egy közeli parkban vagy erdőben töltse a napot. Az együtt evés, éneklés, mókázás, viccmesélés még a rájuk váró megpróbáltatásokat is képesek feledtetni.

Az óceánparton Lisszabon közelében. Otthon is jó
Az óceánparton Lisszabon közelében. Otthon is jó
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.