A 242-es fogda Gázhercegnője

Bár Moszkva és Washington szokatlanul egy hangon ítélték el a Timosenko ellen Kijevben indult pereket, mindkét országban indult vizsgálat olyan ügyben, amelyben a többszörös ukrán kormányfő neve előfordult.

Washingtonban egykori főnökét ítélték el,Moszkvában végül elévülés miatt lezárták a vesztegetésekkel kapcsolatos ügyet.

A Julia Timosenko és férje 1991-ben alapították meg cégüket, amely 1995-től az Ukrajna Egységes Energetikai Rendszere (JeESZU) nevet viselve az ország legnagyobb gázimportőre lett. A vállalat élvezte az 1996–97-ben kormányfőként tevékenykedő Pavel Lazarenko bizalmát. 1999-ben az exkormányfőt az Egyesült Államokban letartóztatták pénzmosás és sikkasztás vádjával. E szerint Lazarenko 200 millió dolláros garanciát nyújtott a JeESZU számára, hogy földgázhoz jusson a Gazpromtól. A JeESZU a bevételt ezután egy másik, érdekeltségében lévő vállalatának utalta át, amely ezt nem a Gazpromnak továbbította, hanem egy ciprusi offshore cégnek.

Lazarenkót végül 2006-ban 9 éves börtönbüntetése mellett 10 millió dollár megfizetésére kötelezték. 2007-ben az akkor épp Viktor Janukovics kormányfő vezette parlamenti többség felvetette, hogy cinkosság miatt Timosenko ellen is kellene eljárásnak indulnia az Egyesült Államokban, ám az amerikai nagykövet jelezte: az ő bűnössége nem vetődött fel. Moszkva Timosenko ellen körözést is kiadott 2004-ben, amit a narancsos forradalom és Timosenko kormányfői beiktatása után sem vont vissza. Timosenko végül csak 2005 őszén – első, rövidnek bizonyult miniszterelnöksége után – járt Moszvában, és válaszolt az ügyészség kérdéseire. Decemberben elévülés miatt Moszkva ejtette a vádakat.

A kritikusai által „Gázhercegnőnek” is nevezett Timosenko épp ugyanabban a cellában van, ahol tíz éve másfél hónapot töltött el. Akkor azzal a gyanúval, hogy Lazarenkónak kenőpénzt adott a JeESZU helyzetbe hozásáért. A kijevi bíróság végül alaptalannak minősítette a vádakat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.